Fahiş fiyat artışlarına önlem! Oto satışına 6 ay 6 bin km sınırı yolda
İkinci el otoda fahiş fiyat fırsatçılığının önüne geçmek ve araçların satılır satılmaz daha yüksek fiyatla piyasaya ‘sıfır ikinci el’ olarak düşmesini önlemek için düzenleme geliyor. Düzenleme kapsamında şirketler, galeriler ve kiralama şirketlerine 6 ay ve 6 bin kilometre kısıtlaması yapılacak. Düzenleme, şahıslara yönelik olmayacak.
Hammadde temininde yaşanan sıkıntılar ve lojistik temelli dünya çapında yaşanan üretim aksamaları, Türkiye’de sıfır araç bulmayı zorlaştırınca tüketiciler ikinci el araca yöneldi. Talep artınca ikinci el piyasasında fiyatlar dur durak bilmedi. Yılda yaklaşık 9 milyon aracın el değiştirdiği piyasa öyle bir duruma geldi ki ikinci el araç fiyatları, sıfır araç fiyatlarını dahi geçti.
DENETİMLER ARTTI
Son günlerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi beklentisiyle ikinci el piyasası geri çekilmeye başlasa da fahiş fiyatları önlemek için hamleler sıklaştı. Önce Ticaret Bakanlığı ikinci el araç satışı yapan işyerlerine denetim başlatırken, önceki gün de Rekabet Kurulu online ikinci el satışı yapan sitelere soruşturma açtı. Şimdi ise otomobil alım-satımında fahiş fiyat belirleyen fırsatçıların önüne geçilmesi için yeni bir düzenlemeye gidiliyor.
KISITLAMA GELİYOR
Düzenleme kapsamında sıfır araçların alındıktan hemen sonra satılması kısıtlanacak. Böylece sıfır araçların daha yüksek fiyatlarla ikinci el piyasasına düşmesinin engellenmesi hedefleniyor. Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, hazırlanan düzenlemeyi şöyle açıkladı: “İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rent a car’lar (kiralama şirketleri) 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak.” Düzenleme, şahısların alım-satımına yönelik olmayacak.
BİRBİRİNİ TETİKLİYOR
Bakan Muş, düzenlemeyle ilgili şunları söyledi: “Bir bakıyorsunuz ‘sıfır ikinci el araç’ ilanları var. Yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen bir durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık. Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alsın. Böylece gerçek anlamda ikinci el olacaktır. Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz. ‘İkinci el sıfır’ diye bir ilanla karşı karşıya kalmayacağız.”
YANLIŞLIK VARSA GEREĞİ YAPILIR
Rekabet Kurulu, çevrimiçi platformlar üzerinden ikinci el binek araç alım satımında faaliyet gösteren ‘sahibinden.com’un ardından ‘Arabam.com’, ‘VavaCars’, ‘Araba Sepeti’ ve ‘Letgo’ şirketleri hakkında, rekabeti önleyici faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Bakan Muş, bu konuyla ilgili, “Şirketlerde ortak fiyat belirleme veya piyasayı manipüle gibi konular varsa o Rekabet Kurulu’nun görev alanı ve soruşturma açtı, inceliyor. Varsa yanlışlık gereğini yapar, yoksa kapatır” dedi.
6 AYDA YÜZDE 40 YÜKSELİŞ
Türkiye Otomotiv Sektörü İkinci El Online Pazar Analiz Raporu’na göre, Ocak-Haziran 2022 döneminde Türkiye ikinci el online araç pazarında tekil 1.9 milyon adet aracın ilanı yayınlandı. Bu araçların 919 bin 814 adedinin satıldığı gözlemlendi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 15 artış, son 3 yılın ortalamasına göre yüzde 7 artış oldu. Araç fiyatlarına bakıldığında ise yılın ilk 6 ayında perakende fiyatlarında ortalama yüzde 41 artış gerçekleşti.
DURGUNLUK AŞAĞI ÇEKTİ
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, yaz ayları ve Kurban Bayramı dolayısıyla ikinci el araç piyasasında yaşanan hareketliliğin sona erdiğini ve alım satımın durağanlaştığını belirterek, “Durağanlıktan dolayı ikinci el araç fiyatlarında bir miktar düşüş yaşandı” diye konuştu. ÖTV indirimi söylentilerinin de tüketicinin beklemede kalmasına yol açtığını dile getiren Erkoç, ÖTV indirimi yapılmasını beklemediklerine işaret ederek, ihtiyacı olanlara araçlarını almaları tavsiyesinde bulundu. Erkoç, yeni açıklanan sınırlamanın da piyasayı bir nebze rahatlatmasını beklediklerini ifade etti.