Fahri müfettişlere 'trafik' kuralları!
Giderek kalabalıklaşan şehirlerde trafik denetimleri zorlaşıyor. Tam da bu noktada trafik polisi, jandarma ve trafik zabıtasının yardımına fahri trafik müfettişleri koşuyor.
Gazete Haberi
En az 40 yaşında, yüksekokul mezunu, 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olan, herhangi bir nedenle sürücü belgesi iptal edilmeyen ve suça karışmamış kişiler müfettiş olabiliyor. Ancak zaman zaman haksız uygulamalar da yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda artan şikayetler nedeniyle fahri müfettişlerin hatalı park cezası verme yetkileri kaldırılmıştı.
70 YAŞ SINIRI GELDİ
Fahri müfettişlik için dün de önemli düzenlemeler yapıldı. Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, artık 70 yaşından gün alanlar fahri trafik müfettişi olamayacak. Müfettişliğe seçilen kişiler, belirli bir eğitim programı çerçevesinde illerinde eğitime tabi tutuluyor. Eğitim programlarına katılmayanlara müfettişlik kimliği verilmiyor. Dün yapılan değişiklik ile eğitimlere de yeni düzenlemeler getirildi.
EĞİTİMLER SIKILAŞTI
Düzenlemeye göre, müfettişlere görevleri ile ilgili bilgilendirilmeleri amacıyla yılda en az iki defa eğitim ve değerlendirme toplantısı düzenlenecek. Eğitim ve değerlendirme toplantıları yüz yüze ve/veya uzaktan eğitim yöntemi ile yapılabilecek. Uzaktan eğitim yöntemiyle yapılması halinde eğitim sonunda değerlendirme sınavı yapılacak. Sınavda başarılı olanlar eğitime katılmış sayılacak. Herhangi bir toplantıya katılmayan müfettişlerin tutanak düzenleme yetkileri katılacakları ilk toplantıya kadar askıya alınacak.
OLAĞAN DIŞI TUTANAK TUTANIN GÖREVİ BİTEBİLİR!
Son dönemde fahri trafik müfettişlerinin kestiği cezalara yönelik kamuoyunda şikayetler oluşmaya başlamıştı. Yeni düzenleme ile ‘trafik güvenliğine katkı sağlamayacak şekilde günlük hayatın olağan akışı dışında tutanak düzenlediği tespit edilen’ müfettişlerin görevlerinin sonlandırılmasına da olanak sağlandı. Ayrıca bir yıl süreyle trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlemeyen ya da eğitim ve değerlendirme toplantılarına üst üste iki kez katılmayan müfettişlerin görevleri sonlandırılabilecek.
İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?
Müfettişlerin trafikteki ihlallere ilişkin tuttuğu tutanaklara göre kesilen cezalar itiraz yolu ile yargıya taşınabiliyor. Hakkında trafik para cezası işlemi uygulanan kişi 15 gün içerisinde cezanın uygulandığı yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz için başvurmalıdır.
DOĞRUDAN CEZA KESEBİLİR Mİ?
Fahri trafik müfettişleri tamamen gönüllülük esasına göre bu görevi yerine getiriyor. Tespit ettikleri kural ihlallerine karşı tutanak tutabiliyor, bu tutanakları elden trafik birimlerine ya da elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne 7 gün içerisinde teslim ediyor. Yani müfettişler doğrudan ceza kesemiyor. Tutanaklar, trafik kuruluşlarında gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra ceza karar tutanağına dönüştürülüyor.
HANGİ İHLALLER İÇİN YETKİLİ?
Müfettişlerin kırmızı ışıkta durmamak, yanlış şerit değişimi, sağa sola dönüş kurallarına uymamak, trafik işaretlerini takip etmemek, kavşak kurallarına uymamak, araçlardan bir şey atmak veya dökmek, seyir halinde cep telefonu kullanmak, motosikleti kasksız kullanmak vs. gibi 80 kural ihlaliyle ilgili tutanak tutma yetkileri bulunuyor. Müfettişler, araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz, belge veya evrak kontrolü yapamazlar.
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi
- Bakan Memişoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulundu
- Babasını dövmek için boks öğrendi! Gazetelere 'örnek boksör' diye haber oldu
- MSB duyurdu! Pençe-Kilit bölgesinde silah ve mühimmat ele geçirildi
- Rusya: Harkiv ve Donetsk’te 2 yerleşim birimini ele geçirdik