Fatih'in tarihi keşfi
Son 25 yılda birçok alanda olduğu gibi enerjideki milli hamleler de dikkat çekti. 21 Ağustos’ta Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 17 Ekim’de Fatih sondaj gemisinde 85 milyar metreküplük ek rezervle bu müjdeyi taçlandırdı. // Posta Gazetesi 25. yılı özel eki
Türkiye’nin 2019 yılındaki doğalgaz tüketimi 44.9 milyar metreküp. Doğalgazda 44.9 milyar metreküplük iç tüketimin, 14.5 milyar metreküplük kısmı konuta, 12.4 milyarı sanayiye, 11.2 milyarı elektrik üretimine ve 6.8 milyarı ise diğer alanlara gidiyor. Türkiye’nin yıllık enerji ithalatının faturası 2019’da 41 milyar dolardı. Bu ithalatın yaklaşık 13 milyar doları doğalgazdan kaynaklanıyor. Bir başka deyişle enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. İşte bu bağımlılığı ortadan kaldırmak için yıllardır Türkiye’nin birçok noktasında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri sürdürülse de ihtiyacın küçük bir miktarını karşılayacak rezervler bulundu.
Kendi sınıfında dünyanın ilk 5 gemisi arasında bulunan Fatih’in uzunluğu neredeyse Fransa’daki Eyfel Kulesi kadar. 229 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğinde ve 51 bin 283 groston ağırlığındaki Fatih gemisi, 12 bin metre sondaj derinliğine sahip.
5 gemilik dev flo
2017’ye geldiğimizde Türkiye’nin milli enerji ve maden politikası yeni baştan belirlendi. O tarihten sonra denizlerdeki sondaj çalışmalarının kiralama yoluyla değil, doğrudan milli kuruluşlar aracılığıyla yürütülmesi kararlaştırıldı. Art arda 3 sondaj gemisi, ülkemiz derin deniz arama filosuna katıldı. Fatih, Yavuz ve Kanuni... Ayrıca Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri de denizlerde doğalgaz ve petrol arama konusunda elimizi güçlendirdi.
4.775 metre derinlik
Türkiye tarihine altın harflerle geçecek rezerv keşfinin ilk sevincini yaşatan ise Fatih sondaj gemisi oldu. 21 Ağustos’ta Karadeniz’de Tuna-1 (Sakarya Gaz Sahası) olarak isimlendirilen alanda 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfedilmişti. Tuna-1’de çalışmalar devam ederken 4.775 metre derinliğe inilmiş ve 17 Ekim’de keşfedilen rezerv revize edilmişti. O tarihte Fatih sondaj gemisine giderek açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “21 Ağustos’tan sonra faaliyetlerine devam eden gemimiz 85 milyar metreküp daha doğalgaz keşfetti. Böylece toplam miktar 405 milyar metreküp doğalgaz oldu. Yerli ve milli imkanlarla hareket ettiğimiz için bu başarıya ulaştık” demişti. Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği toplam doğalgaz miktarı 16.8 milyar metreküp. Yeni keşifle bunun 24 katı, tek bir sondajda elde edildi. Sadece hanelerin 20 yıldan fazla ihtiyacını tek başına karşılayabilecek devasa bir rezervden söz ediyoruz.
50 yıllık arayışın sonucu
Karadeniz’de keşfettiğimiz rezerv, ülkemizin bugüne kadarki en büyük hidrokarbon kaynağı olarak kayıtlara geçti. Keşfedilen rezervle ülkemizin doğalgazda dışarıya bağımlılığı önemli ölçüde azalacak. Ayrıca sanayide ve konutta tüketilen doğalgazın daha ucuza kullanılmasının yolu açılacak. 2023 yılı itibarıyla keşfedilen gazın kullanıma başlaması öngörülüyor. 405 milyar metreküplük gazın ekonomik değeri 85-90 milyar doları buluyor. Petrol ve doğalgazda dışarıya ödediğimiz rakam azaldıkça ülkede kalan kaynaklar yatırıma ve istihdama ayrılacak. Türkiye’nin deniz sondajları Akdeniz ve Karadeniz olmak üzere 1970’te başlamıştı.
- Yenidoğan çetesi davasında dikkat çeken itiraf! 'Fırat Sarı'ya hasta yönlendirip para aldım'
- İstanbul'da şehre inen kurt köpeklerle oynadı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjide hedef tam bağımsız Türkiye!
- Bakan Göktaş: Şehit öğretmenlerimizin hatıraları gelecek nesillere aktarılacak
- Genç balerin Eylül Sıla odasında ölü bulundu, geriye soru işaretleri kaldı! Acılı baba ilk kez konuştu