Filolarda büyüme beklentisi artıyor
Türkiye’deki firmaların yüzde 94’ü önümüzdeki üç yıl içinde filo büyüme potansiyelinin artmasını öngörüyor.
Mehmet Ali Kantarcı
TEB Arval’in desteğiyle her yıl gerçekleştirilen Arval Mobility Observatory’nin 2024 yılı araştırma sonuçları açıklandı. 30 ülkede 8 bin 605 katılımcıyla gerçekleştirilen 2024 Filo Barometresi sonuçlarına göre, filolarda büyüme beklentisi dünya genelinde stabil kalırken, Türkiye’de artışa geçti. Türkiye’deki firmaların yüzde 94’ü önümüzdeki üç yıl içinde filo büyüme potansiyelinin artacağını veya aynı kalacağını ifade ediyor. Hem Türkiye’de (yüzde 76) hem de dünya genelinde (yüzde 73) şirket büyümesi ya da şirket araçlarının kullanımını gerektiren şirket büyümesi öngörüleri, artış beklentisinin ardındaki en önemli nedenler arasında yer alıyor.
ALTERNATİF ENERJİYE EĞİLİM
Filo finansmanı detaylarına da yer verilen araştırmada birincilik geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine operasyonel kiralamada. Rapor sonucuna göre, operasyonel kiralamanın toplam finansman içindeki oranı yüzde 34, ikinci sıradaki peşin alımların oranı ise yüzde 29 olarak gerçekleşti. Operasyonel kiralamadaki en büyük artış 100-249 çalışanı olan firmalardan geliyor. Peşin satın alımı tercih eden katılımcılarda ise 1-9 çalışanı olan firmalar yüzde 34 oranla öne çıkıyor. Filo karar vericileri, binek araç filolarının yüzde 24’ünün önümüzdeki 3 yıl içinde alternatif enerji (PHEV, HEV veya BEV) ile çalışacaklarını tahmin ediyor. Filo yöneticilerinin tahminlerine göre önümüzdeki 3 yıl içinde toplam filonun yüzde 10’unun BEV’lerden oluşması öngörülüyor.
YAKIT GİDERLERİNİ AZALTMAK İLK TERCİH
Alternatif yakıt kullanımı nedenleri arasında “yakıt giderlerini azaltmak” Türkiye’de yüzde 50, dünyada ise yüzde 32 oranıyla ilk tercih nedeni olarak dikkat çekiyor. Bunu çevresel etkileri azaltmak ve çalışan taleplerini karşılamak gibi nedenler takip ediyor. Rapor sonucuna göre firmaların mobilite çözümleri arasında en az bir çözümü uygulama oranı yüzde 65. Tercih edilen mobilite çözümleri arasında hali hazırda Türkiye’de toplu taşıma yüzde 22, araç/nakit ödeme yüzde 16, mobilite bütçesi tahsisi yüzde 14, kısa/orta dönem kiralama yüzde 14 olarak dağılım gösteriyor. Dünyada ise yüzde 21 ile toplu taşıma, yüzde 19 ile yolculuk paylaşımı, yüzde 17 ile araç/nakit ödeme çözümünün öne çıktığı görül
OTOMOBİL YAŞAM MERKEZİ KONSEPTİ DEVREDE
İkinci elde Türkiye genelinde bayi ağı yönetimi yapan 2plan, hizmet zincirine bir halka daha ekleyerek 2plan Terminal Etiler’de yeni premium showroom açtı. 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, şöyle konuştu: “2plan Terminal Etiler binasına ek olarak, 5 bin metrekare alana kurulu, 2 katlı yeni premium showroom’da sadece araç sergileme değil şehrin ve şehir hayatının kalbi denilebilecek bir noktada araç sergilemenin yanı sıra sosyal yaşam ve deneyimleme alanı olarak yüksek kapasiteli lansman, etkinlik, sergi, konser, toplantı, eğitim gibi aktivitelerin de yapılabileceği bir alan oluşturduk.”
OTOKOÇ’TAN ŞUBE ATAĞI
ERZURUM’DA AÇILDI
Otokoç 2. El, ikinci el pazarındaki ihtiyaçlara cevap verme ve tedarik kanallarını geliştirme stratejisi doğrultusunda satış kanallarını çeşitlendirerek bayilik ağı oluşturmaya yeni şubelerle devam ediyor. Otokoç 2. El’in Erzurum bayi açılışında konuşan Otokoç Otomotiv Şirket Lideri İnan Ekici, Türkiye’de 2023 yılında toplam 8.8 milyon adet, temmuz ayı dahil 4.8 milyon adet satışın gerçekleştiği kurumsal ikinci el araç pazarında 2024’te 50 bini aşan satış adediyle liderlik konumlarını sürdürdüklerini söyledi.
GÜVEN NOKTASI
Sektöre kurumsal bir yaklaşım getirdiklerini söyleyen İnan Ekici, şöyle devam etti: “Araç satışı, aynı gün nakit ile araç alımı, profesyonel ekspertiz hizmetleri, yaygın hizmet ağı, temassız teslimat, online satın alma ve ihale sistemi gibi yenilikçi seçenekleriyle ikinci el araç konusunda güven noktası olarak faaliyet gösteren Otokoç 2. El markamızla, bugün itibarıyla Türkiye çapında 33 lokasyonda hizmet veriyoruz.”
40 BAYİYE ÇIKACAK
Inan Ekici, ”Otokoç 2. El satış kanallarını 2024 sonuna kadar 20, 2026 yıl sonuna kadar 35, 2028 yılı sonuna kadar ise kademeli olarak toplamda 40’a yakın bayiye ulaştırarak her geçen gün daha da büyümeyi hedefliyoruz” dedi. Otokoç 2. El yakın bir süre içinde Tekirdağ, Çorum ve Diyarbakır’da da yeni bayiler açacak. 2024’ün ilk 8 ayında 24 bin 583 adet ikinci el araç satışı gerçekleştiren Otokoç 2. El, bu yıl yüzde 60’ın üzerinde büyüme hedefliyor. Öte yandan Volvo markası bayisi de olan Otokoç geçtiğimiz günlerde showroom ağını genişletmeye devam etti. Türkiye’deki en yeni ve kapsamlı Volvo tesisi Tarsus’da devreye girdi.
FİYATLARDA REEL DÜŞÜŞ
ORTALAMA 684 BİN TL
Online ilan platformu arabam.com, eylül ayının ikinci el ilan verilerine dayanarak hazırladığı analizi paylaştı. İlan fiyatları baz alınarak oluşturulan arabam.com aylık fiyat endeksine göre, ikinci el araç piyasasında fiyatlar, enflasyonist ortama rağmen reel olarak düşmeye devam ediyor. arabam.com verilerine göre, eylül ayında ilanların ortalama fiyatı 684 bin 94 TL olarak belirlenirken, enflasyondan arındırıldığında bir önceki aya göre yüzde 2.44 oranında bir düşüş yaşandı.
HAREKETLİLİK BEKLENİYOR
İkinci el araç piyasasında yılbaşından bu yana devam eden bu düşüş eğiliminin, ekonomik gelişmelere bağlı olarak yılın son üç ayında da süreceği tahmin ediliyor. Markanın Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay, “İkinci el otomobil fiyatlarındaki reel düşüş devam ederken satışlara etkisinin pozitif olduğunu görüyoruz. Tatil döneminin sona ermesi ile piyasadaki hareketlilik arttı. Yılın son çeyreğinde 0 araç kampanyalarının devamı ile ikinci el pazarının önceki dönemlere göre daha da hareketlenmesini bekliyoruz ” dedi.
120 MİLYON TL’LIK SATIŞ YAPTI
ikinciyeni.com, ilk kez gerçekleştirdiği canlı ihalede kurumsal ve bireysel müşterileri ile bir araya geldi. Ziraat Filo’nun katkılarıyla gerçekleştirilen canlı ihalede, ikinciyeni.com, kullanıcılara hem online hem de fiziksel olarak katılma imkanı sunan bir açık artırma deneyimi yaşattı. Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Şafak Savcı, şunları söyledi: “800 bin adedin üzerindeki müşteri portföyümüz ile fiziki olarak araçların da incelenebildiği ancak tekliflerin yine online ortamda toplandığı yepyeni bir yöntem ile müşterilerimizin karşısına çıktık. İhale esnasında ise rekor düzeyde sayılabilecek yaklaşık 10 bin adedin üzerinde resmi fiyat teklifi toplayarak; yaklaşık 120 milyon TL tutarında satış gerçekleştirdik.”