Finans sektörü dijital kanalda hızlı büyüyecek
Ülke ekonomileri, küresel makroekonomik görünümün jeopolitik gerilimler ve enflflasyonist baskı unsurları neticesinde kırılgan olduğu 2023 yılında, iktisadi faaliyetteki ivmenin sürmesi ve enflflasyonist patikadan çıkış misyonu arasındaki makul dengeyi gözetmeye çalıştı
MEHMET ALİ AKBEN VAKIF KATILIM GENEL MÜDÜRÜ
YUMUŞAK İNİŞ SENARYOSU
Geldiğimiz noktada, atılan sıkılaşma adımlarının küresel enflasyon artışını dizginlediği görülmektedir. Bununla birlikte, güncel küresel büyüme rakamlarının ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü göstergelerin ekonomilerde beklenenden daha olumlu bir büyüme kaydedileceğine yönelik tahminleri artırdığı izlenmektedir. Bu kapsamda, küresel ekonomide resesyon beklentilerinin, yerini nispi olarak daha iyimser bir tabloya bıraktığına şahit oluyoruz. Bu durum, ‘yumuşak iniş' olarak ifade edilen senaryonun daha muhtemel olduğunu göstermektedir. Nitekim geçtiğimiz günlerde, Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizini sabit bırakması, söz konusu beklentileri teyit eder nitelikte oldu. Türkiye ekonomisi ise deprem felaketine ve küresel boyutta risk unsuru taşıyan dışsal faktörlere rağmen dayanıklılığını ispat etti ve son 13 yıl boyunca kesintisiz büyümeyi başardı.
YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK
2024 yılı finans sektörü genelinde, teknoloji yatırımlarının hız kesmeden devam edeceği, büyüme perspektifinin dijital kanallar vasıtasıyla kurgulanacağı bir dönem olacaktır. Altyapı yatırımlarının süreceği ve inovatif ürünlerin ortaya çıkacağı bu dönemde, elbette rekabet ön planda olacaktır. Toplanan fon tarafında klasik bankacılık anlayışından ziyade bütün müşteri kitlesi nezdinde tekil olarak yüksek kişiselleştirilmiş deneyim sunmak ve nakit akış döngüsünün merkezinde yer almak sektör genelinde öncelik olacaktır. Toplanan fon büyümesinin, kullandırılan fonlardaki gidişatla da ilintili olarak yüzde 40 bandını aşacağını öngörüyoruz. Ayrıca, yasal zeminin oluşmasıyla dijital bankacılık faaliyetlerine yönelik ilginin arttığına tanık olduk. Önümüzdeki dönemde de sektöre yeni dijital bankaların katılacağını ve rekabet koşullarının dijitalleşme merkezli şekilleneceğini değerlendiriyoruz.