Fırsatçıların yeni gözdesi: Ayçiçek yağı!
Fırsatçılar ayçiçek yağını gizlemeye başladı. Markette istediği marka yağı bulamayanlar ‘Fiyat yükseleceği’ için ürün bulamıyoruz” yanıtını alıyor.
Kur bahanesiyle ardı ardına zam yapan fırsatçılar şimdi fiyat yükselecek beklentisiyle piyasaya ürün vermiyor. Son olarak ayçiçek yağı tedariğinde sorun yaşandığı söyleniyor. Üreticiler ‘biz piyasaya ürün vermeyi kesmedik’ derken, perakendeciler raflara koyacak ürün bulamamaktan yakınıyor. Olan istediği marka ayçiçek yağını bulamayan, vatandaşa oluyor.
‘ZAM GELECEK’ DİYORLAR
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek bazı üretici ve ya distribütörlerin ‘zam gelecek’ beklentisiyle piyasaya ürün vermediğine dikkat çekti. Şu ana kadar ayçiçek yağı fiyatlarına yüzde 20-25 düzeyinde zam geldiği bilgisini veren Altunbilek, “Buna rağmen hâlâ fiyatlar yükselir beklentisiyle piyasaya ürün vermeyenler var. Toplumda zammı perakendeci yapıyormuş gibi bir algı var. Oysa biz üreticiden ne gelirse ona göre satıyoruz” diye konuştu.
TONU 2400 TL’YE GELİYOR
Türkiye’de yılda 1 milyon ton ayçiçek yağı tüketildiğini anlatan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de “Türkiye ayçiçek yağının % 70’ini yurtdışından alıyor. Bu nedenle kur artışıyla maliyetlerimiz çok arttı. Geçen yıl tonu 1.800 TL olan ayçiçeği tohumu bu yıl 2400’e yükseldi” dedi.
5 KİLOSU 40 TL'Yİ BULDU
Yurtdışından gelen sac ve plastik nedeniyle yağ ambalajlarında da fiyatın arttığına işaret eden Büyükhelvacıgil şunları kaydetti: “Tüm bu maliyet artışı nedeniyle 5 kiloluk yağın fiyatı marketlerde eskiden 25 ila 30 TL’ye satılırken şu anda 34 ila 40 TL’ye yükseldi. Ancak piyasaya ürün vermeme durumu söz konusu bile değil. İç piyasada ürün yetmese de Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Moldovya’dan hammadde alıp üreteceğiz. Eskiden 20-30 marka raflarda yer alırken şu an 10 markaya düştü. Ama o da marketlerin düşük fiyatlı ürünleri öne çıkarma talebinden kaynaklanıyor.” Büyükhelvacıgil, Ayçiçek yağında dışa bağımlılığın azalması için ayçiçeği ekim alanlarının artırılması, aspir, kanola ve pamuk gibi alternatif ürünlerin de ekilmeli gerektiğini söyledi.
ÜRETİCİDEN BAHANE BULMASINLAR
Türkiye’nin en önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya’daki üreticileri temsil eden Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen de “Ayçiçek yağı üretiminde geçmiş yıllara göre herhangi bir sorun yok. Elimizde yeterli oranda ürün var. Kimse üreticiden bahane bulmasın” dedi.
KÜSPESİ BİLE %95.48
Ayçiçeği küspesinin fiyatı da katlandı. Son 5 yılda yüzde 45 artış gösteren ayçiçeği küspesinin tonu 2018’in ilk 6 ayında yüzde 95.48 artışla 908 TL’den 1.775 TL’ye çıktı. Sektör temsilcilerine göre yemdeki fiyat artışının temel sebebi talepteki artış ve Ukrayna’dan yapılan ithalatın azalması. (Akşam)