EkonomiFitch'ten ikinci not artışı

Fitch'ten ikinci not artışı

Paylaş
Fitch'ten ikinci not artışı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe yükselterek, “B+”dan “BB-”ye çıkardı. Not görünümü ise “durağan” olarak revize edildi. Böylece Fitch, bu yıl içinde ikinci kez not artırımına gitti. Fitch, 8 Mart 2024’te de Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya, görünümü ise “durağan”dan “pozitif”e yükseltmişti. Bu yıl ayrıca Moody’s temmuz ayında 2 kademe birden not artışı yapmış, S&P de mayısta not artırmıştı.

SIKI PARA POLİTİKASI

Haberin Devamı

Fitch Ratings yaptığı değerlendirmede, sıkı para politikası duruşunun sürdürülmesinin öngörülen mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret ayarlamalarıyla birlikte enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğine ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azalan dolarizasyonun sürdürülmesine yardımcı olacağına dair daha fazla güven duyduğunu ifade etti. Kurumun Türkiye’deki ilk faiz indirimini 2025’in başında beklediği aktarıldı.

TEK ÜLKE OLDUK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ve dayanıklılığımızı artıran programımız sayesinde 2024 yılında 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz. Bu hafta açıkladığımız Orta Vadeli Program’ımızla son 1 yılda elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirerek ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYE HEDEFİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin, Fitch’in yatırım yapılabilir seviye notuna ulaşmak için Ocak 2017’den bu yana ilk kez yeniden tırmanışa geçtiğini belirterek, “Hedefe üç basamak kaldı. İş dünyası olarak en az 2 kurumdan yatırım yapılabilir notu alana kadar, dengelenme sürecine katkı vermeyi sürdüreceğiz” dedi.