Formula 1 pistine ne olacak?
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED), başta Formula 1 (F1) olmak üzere otomobil sporları için inşa edilen İstanbul Park’ın kapılarının Türk sporuna ve otomobil sporlarına, ilaveten farklı spor branşlarındaki sporculara açılması için harekete geçti. Pistin amacı doğrultusunda kullanılmadığını, otomobil sporcularının pisti kullanamadığını, burada yarışamadığını ifade eden TOSFED, bünyesindeki profesyonel yönetim kadroları ile tesisin yönetimine de aday olduğunu açıklıyor.
İstanbul Park’ın, 23 Eylül 2003 tarihinde temelleri atılmış, pist iki yıllık inşaat sürecinin ardından 2005’te hizmete açılmıştı. İstanbul’un F1 yarışları takviminden çıkmasının ardından atıl durumda kalan İstanbul Park’ın, 10 yıllığına kiralanması için inşaatı üstlenen İstanbul Ticaret Odası (İTO), 10 yıllık işletme hakkını devretmek için ihaleye çıkmıştı. 10 Ekim 2012’de yapılan ihalede kazanan İstanbul MC Yarış Sporları ilk ödemeyi yapamayınca ihale, 9 milyon lira + KDV ile ikinci en iyi teklifi veren Eylül Tarım Oto Kiralama’ya (Intercity) kalmıştı.
18 TEMMUZ’DA BİTTİ
TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı ve Başkan Vekili Nisa Ersoy, İstanbul Park’a ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul Park’ın işletme süresinin 18 Temmuz 2023’te sona erdiğini söyleyen Üçlertoprağı, buna rağmen Intercity’nin faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiğini belirtti. Üçlertoprağı, “Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük bir vizyonla 18 sene önce ülkemizin sporcularına kazandırdığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük spor tesisi İstanbul Park 10 yıl 10 ay 17 gündür Türk sporuna ve sporun her branşındaki milli sporcularının erişimine kapalı” dedi.
TİCARİ ORGANİZASYONLAR
Üçlertoprağı, şu açıklamayı yaptı: “300 futbol sahasından büyük alana yayılan tesis, bahsi geçen şirket tarafından spora hizmet etmek yerine, şirketin genel merkezi de dahil olmak üzere farklı ticari amaçlarla ve lojistik üs olarak kullanılıyor. Tuzla’da İstanbul Park’ın 100’de 1’i boyutundaki depolar aylık 7 milyon TL civarında kiralanırken bu dev tesisin aylık kirası sadece ise 3 milyon 600 bin TL. Günümüz şartlarında şirketin bu kirayı tek günlük organizasyonlarda kazandığı ise konunun uzmanları tarafından teyit ediliyor.”
ULUSLARARASI FAALİYET YOK
Pistin Türk sporuna hizmetten uzak ticari amaçlar için kullanıldığını öne süren Üçlertoprağı, şunları söyledi: “Şirket pisti spor faaliyetlerinden ziyade otopark olarak kullanmayı önceliklendirmiş ve uzaydan gözükecek şekilde pisti açık oto pazarına çevirmiştir. Günümüzde bu şirket İstanbul Park’ı yerli ve milli gururumuz Togg’un en büyük rakibi Tesla otomobillerinin satış öncesi geçici parklanması ve teslimi için kullanmaktadır. Benzer pistler senede ortalama 10 farklı uluslararası organizasyonda milyonlarca seyirci ağırlarken, isminde İstanbul geçen pistimizde son 2 senede yapılan tek bir uluslararası organizasyon bulunmuyor.”
ŞAMPİYON SPORCULARA EV SAHIPLİĞİ YAPABİLİR
TOSFED, bu konuda çözüm önerileri de sunuyor. Hem Gençlik ve Spor Bakanlığı hem de pistin mülkiyet sahibi konumundaki Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde görüşmeler yaptıklarını belirten Üçlertoprağı, kendi öz kaynakları ve özel sektör işbirliği ile pisti Türk sporuna kazandırmaya ve gerekli olması halinde ihaleye girmeye de hazır olduklarını belirtiyor. Bakanlığın vizyonu ve liderliğinde, İstanbul’a yepyeni bir kompleks, şampiyon sporculara ev sahipliği yapacak bir olimpiyat köyü kazandırılabileceğini söyleyen Üçlertoprağı, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un imzasıyla bu işgalin sonlandırılmasını bekliyoruz” dedi.
BİR TUR BİLE YARIŞAMADILAR
Dünya ve Avrupa şampiyonluklarına imza atan sporcuların kendi tesislerine giremediğini, antrenman yapamadığını öne süren Eren Üçlertoprağı, “Ayhancan Güven, Cem Bolükbaşı, Ali Türkkan ve daha onlarca sporcu henüz İstanbul Park’ta tek bir tur dahi yarışabilmiş değil. Bu sporcularımızın yarışmak ve antrenman için gidebilecekleri en yakın pist ise Yunanistan’da yer alıyor. Bu A Milli Futbol takımımızın antremanlarını, maçlarını Yunanistan’da gerçekleştirmesi gibi bir durum” dedi.