EkonomiGayrimenkul yatırımında yeni dönem başlıyor

Gayrimenkul yatırımında yeni dönem başlıyor

Paylaş
Gayrimenkul yatırımında yeni dönem başlıyor

Gayrimenkul yatırımında yeni bir dönem başlıyor. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan ve dün Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, artık proje gayrimenkul yatırım fonları kurulabilecek. Sektör tarafından uzun zamandır beklenen düzenleme ile bireyler küçük yatırımlarla projelere ortak olabilecek, daha ulaşılabilir şekilde gayrimenkul yatırımcısı olabilecek.

YARISINDAN FAZLASI KONUT

Haberin Devamı

Tebliğe göre, proje gayrimenkul yatırım fonlarının, bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrıldığı gayrimenkul projelerine yatırım yapmalarına imkân tanındı. Proje GYF portföyleri yalnızca üzerinde proje geliştirilecek olan arsalar, gayrimenkul projeleri ve sınırlı sayıda para ve sermaye piyasası araçlarından oluşabilecek. Öte yandan bu fonların, yatırım fonlarının şemsiye fon olarak kurulamayacağına ilişkin yasak da kaldırıldı.

ŞARTLAR EN AZ 3 YILDA SAĞLANACAK

Tapuda fon adına tescil edilen arsalar üzerinden en geç 3 yıl içerisinde tebliğ taslağında belirtilen şartları sağlayan gayrimenkul projesinin inşaatına başlanması için tüm yasal gerekliliklerin yerine getirilmiş olması zorunlu olacak. Yatırımcıların korunması için fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan hakların, karşı taraf kamu kurumları ya da kamu bankaları olmadığı takdirde teminat altına alınacak. İnşaat işlerini yapacak müteahhidin yetki belgesine sahip olma şartı aranacak.

Haberin Devamı

DURGUNLUĞA ÇÖZÜM OLABİLİR

Kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle finansman noktasında yaşanan sıkıntının yarattığı durgunluğun bu düzenleme ile aşılması bekleniyor. Bu fonlar, konut arzının artmasına katkı sağlarken aynı zamanda kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında da önemli rol oynayacak. Sektörde şu anda ihraç dönemi devam eden ve ilk defa yatırım almış olan fonlar dahil olmak üzere toplam 142 gayrimenkul yatırım fonu bulunuyor.