Gayrimenkul'de yeni kaynak proje fonlar
Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen GYODER Gayrimenkul Zirvesi dün ‘Yeniden Başlat’ temasıyla gerçekleştirildi. Barınma politikaları, sürdürülebilirlik ve finansman yöntemleri gibi alanlarda çözüm önerileri sunulan zirvedeki ‘Gayrimenkulde Tek Ses - Hepimiz Birimiz, Birimiz Hepimiz İçin’ başlıklı oturumda sektörün önde gelen kuruluşları bir araya geldi. Sektördeki işbirliğine ve ortak görüşe vurgu yapılırken, alternatif finansman kaynakları konusunda öneriler sıralandı.
Metem KARA
FİNANSMAN MODELLERİ
Panelde konuşan GYODER Başkanı Neşacan Çekici, “Derneğimizde gayrimenkulleştirme enstrümanları üzerine SPK ile, diğer STK’larla politika geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin bir gayrimenkul politikasına, ortak akıl çıkarmaya ihtiyacı var” dedi. KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, SPK’nın proje gayrimenkul yatırım fonları yönetmeliğinin devreye girdiğini hatırlatarak, “Türkiye uzun yıllar sonra yeni bir finansman kaynağıyla tanıştı. Çok da ilgi görüyor. Bizi rahatlatacak bir konu olacak” diye konuştu.
YAPI TASARRUF SANDIKLARI
Yapı tasarruf sandıklarının da Türkiye’de artık harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Kumova, şöyle konuştu: “Eğer yapı tasarruf sandıklarını Türkiye’de oluşturup, gayrimenkul sektörü ile birleştirebilirsek, yastık altındaki altının buraya aktarılabileceğine inanıyoruz. Birkaç ay içinde yapı tasarruf sandıkları ile ilgili çalışmamız belli bir noktaya gelecek.” Kumova, finansman için yeni ürünlere ihtiyaç olduğunu, daha önce denenen gayrimenkul sertifikalarının yenilenerek de yeni bir model oluşturulabileceğini anlattı.
SEKTÖRÜN KURTULUŞU OLACAK
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Engin Keçeli proje gayrimenkul yatırım fonları konusunda sektörün son derece mutlu olduğunu belirterek, “Sektörün kurtuluşu olarak bakıyoruz. Hem disiplin getirecek hem de kaynağa ulaşmamızı sağlayacak. Regülasyonun doğru oluşturularak hızla başlanması gerekiyor” dedi. AYD Başkanı Nuri Şapkacı da artık geleneksel kredilerden çıkıp yeni alternatiflere yönelmek gerektiğini, yaratıcı finansman yöntemlerinin devreye girmesi gerektiğini söyledi.
BEKLENTİLER İYİLEŞMEDEN ENFLASYONU DÜŞÜRMEK ZOR
Zirvenin açılışında ekonomist yazar Dr. Mahfi Eğilmez, “2025: Ekonomiye Bakış” başlıklı bir sunum yaptı. Beklentilerin ekonominin yarısı, belki yarısından da fazlası olduğunu vurgulayan Eğilmez, şunları söyledi: “Enflasyonda Ekim 2025 beklentisi reel sektörde yüzde 49. Böyle bir ortamda enflasyonu düşürmek çok zor, beklentiler iyileşmemiş. Bütün bunlara rağmen Türkiye büyük bir kriz yönetimi üstadı. Özel sektörümüz bu konuda oldukça dirençli, atılacak adımların irrasyonel olacağını tahmin edebiliyor.”