Ekonomi Gençler yaz stajlarıyla iş hayatına hazır

Gençler yaz stajlarıyla iş hayatına hazır

Paylaş
Gençler yaz stajlarıyla iş hayatına hazır

Gençlerin mesleki deneyim kazanması, işgücü piyasasına ve iş hayatına ilişkin bilgi sahibi olması açısından en önemli konu staj. Özellikle son yıllarda rekabetin de artmasıyla iş bulmak istediği alanda staj yapan gençler, iş ararken bir adım öne çıkıyor. Tam da bu nedenle hem özel sektör hem de kamu tarafında birçok staj imkanı bulunuyor. İşte gençlerin staj fırsatı yakalayabileceği bazı alanlar...

Binlerce öğrencinin kariyer planı için büyük önem taşıyan staj programları başladı. Öncelikle Türkiye İş Kurumu’nun (İşkur) sağladığı Staj Portalı hizmeti dikkat çekiyor. Staj Portalı lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin özel sektörde durumlarına uygun açık staj pozisyonlarını görmeleri ve işverenlerin de talep ettikleri staj pozisyonlarında aradıkları stajyer adaylarının firmalarında staj yapma imkanı sağladığı ücretsiz bir platform. Öğrencilerin İşkur’a kayıtlı olması gerekiyor. Açık staj pozisyonunda öngörülen başvuru kriterlerine uyan tüm lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencileri staj ilanlarına başvurabiliyor. Staj ilanları yayınlandıkları tarihten itibaren en az 1, en fazla 90 gün yayında kalıyor. Stajyere iş kazası ve meslek hastalığı sigortası da yapılıyor.

Haberin Devamı

İŞVERENLER TEKLİF GÖNDERİYOR

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından, üniversiteli gençlerin kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarınca sunulan staj olanaklarından faydalanmasını sağlamak adına Ulusal Staj Programı (USP) başlatıldı. Programa başvuranlar; eğitim hayatları boyunca sergiledikleri performans göz önünde bulundurularak akademik/mesleki, sanatsal/sosyal ve sportif yeterlilik puanları üzerinden değerlendiriliyor. İşverenler ise öğrencilere, kimlik ve üniversite bilgilerini görmeden aldıkları puanlar üzerinden staj teklifi gönderiyor. E-Devlet’ten başvuru yapıldıktan sonra, sisteme kayıtlı olan işverenlerce gençlere staj imkanı sağlanıyor. Konuyla ilgili ‘kariyerkapisi.cbiko.gov.tr’den bilgi alınabiliyor.

Haberin Devamı

KIZ ÖĞRENCİLERE ÖZEL FIRSAT

Sabancı Holding ve Heidelberg Materials ortak kuruluşu Akçansa’nın GençİZ yeni nesil uzun dönem staj programında üçüncü dönem başvuruları başladı. 8 ay sürecek uzun dönem staj programı GençİZ için son başvuru tarihi 19 Temmuz. Programa 3’üncü ve 4’üncü sınıf lisans öğrencileri ile yüksek lisans programlarında eğitimlerine devam eden kız öğrenciler başvuru yapabiliyor. Programın detaylarına ‘live.peoplise.com/ akcansa/’sitesinden ulaşılabiliyor. Türkiye’nin tekstil üreticilerinden biri olan Hefa Group da üniversiteli öğrencilere yönelik sunduğu staj programı Management Trainee’yi duyurdu. Katılımcılara burs, staj ücreti, yol ve konaklama desteği veren programa başvuru için ‘www.yetenekkapisi.org’ web sitesi ziyaret edilebiliyor.

BANKALARA ÖZGÜ PROGRAMLAR

Birçok kamu ve özel banka da öğrencilere yönelik farklı staj programları sunuyor. Örneğin İş Bankası’nın MasterClass Staj Programı, 30 işgünü süreli yaz staj programı. Lisans 3. ya da 4. sınıf öğrencisi olmak şartı aranan staja, ilgili bölümlerden öğrenciler başvurabiliyor. Akbank’ın Dijital Staj Programı’na ise üniversitelerin 2, 3, 4. sınıf veya yüksek lisans öğrencileri Akbank Kariyer mobil uygulaması veya web sitesinden başvurabiliyor. Bu stajların birçoğunda yemek ve yol karşılanırken, bazıların da ücret de ödeniyor. Sürelerin staj yapılan bölümlere göre değiştiği programları detaylı takip etmek ve hangi bankalarda staj imkanı olduğunu öğrenmek için www. tbb.org.tr’den Bankaların Staj Programları bölümü ya da ilgili bankanın internet sitesi incelenebilir.

Haberin Devamı

ŞİRKETLERİN DESTEĞİ SÜRÜYOR

Ulusal ve uluslararası birçok şirket de gençlere staj imkanı sağlıyor. Örneğin Siemens’in Yaz Dönemi Stajı bunlardan biri. Bu programa zorunlu staj yapması gereken lisans öğrencisi olup da 2024 yaz döneminde 3. veya 4. sınıfını bitiren gençler başvuru yapabiliyor. Aselsan da üniversitelerin mühendislik branşlarında 3. ve 4. sınıflarda öğrenim görmekte olan öğrencilere yaz stajı programı sunuyor. Her yıl 15 Şubat itibarıyla Aselsan’ın resmi internet sitesinde staj başvuru tarihleri ve hangi platformdan başvuru yapılabileceği bilgisi duyuruluyor.

EN ÇOK İLAN BİLİŞİM ALANINDA

Staj ilanlarıyla ilgili bilgi veren Kariyer. net CEO’su Fatih Uysal, “Verilere göre 2021’ye kıyasla 2023’te açılan staj ilanları yüzde 12 artmış. 2024’te ise staj ilanlarının 2023 yılına benzer şekilde olacağını öngörüyoruz” dedi. Uysal, “En çok staj ilanı yayınlayan sektörlerin başında ise bilişim olduğunu gördük. Sırasıyla üretim, gıda, otomobil ve tekstil de bilişimi takip ediyor. Geçtiğimiz yıla kıyasla en çok artış ise tekstil sektöründe oldu. İlan sayısı yüzde 21 arttı. Tekstil sektöründeki genç yetenek ihtiyacında bir artış görülüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞE DE ALIYORLAR

Genç yeteneklere en fazla ihtiyaç duyulan pozisyonları sıralayan Uysal, “İnsan kaynakları stajyeri, stajyer mühendis, muhasebe ve pazarlama stajyeri ilk sırada” dedi. Uysal, “Staj ilanlarının yanı sıra işverenler staj programları ile gençleri bünyesine katıyor. İşe alım ve işveren markası danışmanlığı alanındaki kurum içi girişimimiz WeConsulting’in uçtan uca yürüttüğü Türk Hava Yolları’nın (THY) Take-Off 101 programı bu konuda bir örnek. Lisans 3. ve 4. sınıf öğrencileri, bu programla toplam 12 ay part-time çalışma fırsatı kazanıyor. Take- Off 101’e kabul edilenler THY bünyesinde çeşitli departmanlarda görev alabilecek” dedi.

Haberin Devamı

START PROGRAMINA YOĞUN İLGİ

Türk Telekom’un 2015’ten bu yana lisans 3. sınıf öğrencilerine, yeni mezun ve 25 yaşını aşmamış gençlere yönelik staj ve iş imkanı sunan programı START, bu yaz dönemi de onlarca genci dört hafta boyunca ağırlayacak. Bu yıl 10 binin üzerinde başvuruyla gençlerin yoğun ilgi gösterdiği program, uzun dönem staj ve istihdam olanaklarıyla gençlere kariyerlerinin ilk adımlarını Türk Telekom öncülüğünde atma fırsatı sunuyor.

TEKNOLOJİ ODAKLI EĞİTİM

Hepsiburada, “Hepsiburada Tech Academy” programıyla 42 Türkiye (42 in Türkiye) öğrencilerine iş hayatı deneyimi yaşatacak. Okulun İstanbul ve Kocaeli’deki kampüslerinde gerçekleştirilecek 8 modülden oluşan eğitim ile Hepsiburada’nın uzman teknoloji kadrosu, teknoloji alanındaki farklı çalışma konularını ve uygulamalarını ele alacak. Hepsiburada ve 42 Türkiye işbirliği kapsamında okulda 2 yıllık temel eğitimini tamamlayan öğrencilere de staj imkanı sunulacak.