Ekonomi‘Girdi’ fiyatlarında ekimde artış yaşandı

‘Girdi’ fiyatlarında ekimde artış yaşandı

Paylaş
‘Girdi’ fiyatlarında ekimde artış yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim 2023 dönemine ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksini (Tarım-GFE) açıkladı.

Buna göre; Tarım-GFE’de ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,06, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,87, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40,11 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 51,53 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre; tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 1,95, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 2,74 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 35,28, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 77,01 artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Yıllık Tarım-GFE’ye göre; artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 10,24 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 25,41 ile tarımsal ilaçlar olurken; yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 123,88 ile veteriner harcamaları ve yüzde 95,88 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Aylık Tarım-GFE’de artışın düşük olduğu alt gruplar, yüzde 0,92 ile hayvan yemi ve yüzde 1,70 ile tarımsal ilaçlar, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar yüzde 9,69 ile veteriner harcamaları ve yüzde 4,38 ile diğer mal ve hizmetler olarak kaydedildi. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup, yüzde 0,74 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. DHA

BAŞVURULAR 2 OCAK 2024’TE SONA ERİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, tarımsal faaliyetlerin ülke genelinde kayıt altına alınması ve çiftçilerin desteklerden yararlandırılabilmeleri amacıyla oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2024 üretim yılı başvuruları 2 Ocak 2024’te sona erecek. 1 Eylül 2023’te başlayan 2024 üretim yılına ilişkin ÇKS başvuruları, hem il/ilçe müdürlüklerince hem de e-Devlet kapısı üzerinden alınıyor. ÇKS için ilk kez başvuru yapacak ya da daha önce başvurusu bulunup da arazi bilgilerinde değişiklik olan çiftçilerin başvurularını il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Önceki yıllarda ÇKS başvurusu olan çiftçiler ise e-Devlet uygulaması üzerinden başvurularını güncelleyebiliyor. İHA

Haberin Devamı

TRAKTÖR ALIM SATIMINA ONLİNE ÇÖZÜM

Çiftçinin güvenilir satış platformu olarak faaliyete başlayarak Türkiye’de bir ilki başlatan Traktör Borsam, traktör piyasasında çiftçinin ücretsiz ilan satış sitesi olarak hizmet veriyor. 2022’de ESA Grup Şirketi bünyesine katılan Traktör Borsam, traktorborsam. com.tr olarak, çiftçiye odaklı hizmetlerinin lider, yenilikçi ve en güvenilir teknoloji platformu olma vizyonu ile tüm sistemini mükemmelleştirme yönünde çalışırken aynı zamanda da her ay yeni fonksiyonlarla kullanıcılarının deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyor. Çiftçinin traktörünü ve ekipmanlarını değerinde satabilmek için kurulan platform, Türkiye’nin güvenilir galerilerinden uygun fiyatlı ilanlarla kullanıcılarına avantajlı seçenekler sunuyor.

Haberin Devamı

‘Girdi’ fiyatlarında ekimde artış yaşandı

‘TARIM SEVGİSİYLE GELECEĞİ EKİYORUZ’

240 bin dekar tarım arazisi bulunan Menemen’in Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, ilçenin bir tarım kenti ve 7 bine yakın kayıtlı çiftçinin bulunduğuna dikkat çekti. Başkan Pehlivan, “Bize düşen görev de ilçemizdeki çiftçilerimizin, üreticilerimizin refah seviyesini yükseltmektir. Çünkü üreticimiz kazanırsa Türkiye kazanır. Çok şükür ki Menemen’imizin çiftçileri çok çalışkan, çok üretkenler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü Milletin Efendisidir’ dediği gibi, çiftçilerimiz bizim baş tacımızdır. Emekleri bizim için kutsaldır. Bizler de, aklı ve bilimi kullanarak çiftçilerimizin yanında olacak projeler üretiyoruz. Üretmeye de devam ediyoruz” dedi.

KOMPOST TESİSİ

Kuracağımız kompost tesisi ile Menemenimizde artık sebze ve meyve atıkları kaynağında ayrıştırılarak komposta dönüştürülecek. Elde edilen kompostlar ise toprak iyileştirici olarak çiftçilere dağıtılacak. Çiftçilerimize ayrıca yerel tohumdan üretilmiş toplam 625 bin fideyi ücretsiz olarak dağıttık. Bağlarımızda rekolte kaybına neden olan salkım güvesine karşı da mücadele başlattık. Kuraklık tehdidine karşı suyun doğru kullanımını sağlamak adına ‘Kuraklıkla Mücadele’ semineri düzenledik. 100 bin dekarlık pamuk alanıyla İzmir’in en büyük pamuk üreticisi konumunda olduklarını dile getiren Pehlivan, “Menemenimizde üretimimizi artıracak, bizi dünya piyasasında bir adım öteye taşıyacak olan proje ve uygulamaların anlatıldığı ‘Pamukta Akıllı Sulama Çözümleri Günü’ düzenledik.

Haberin Devamı

‘Girdi’ fiyatlarında ekimde artış yaşandı

FESTİVALLERLE TANITIM

Festivallerin insanlarımızın birlik ve beraberliğe katkı sağlayan ve bölge özelliklerini öne çıkaran önemli etkinlikler olduğunu vurgulayan Başkan Aydın Pehlivan, “İlçemizin bu güzelliğini, bu özelliğini devam ettirmeye ve ürünlerimizi tanıtımına katkı sağlamak için festivaller düzenliyoruz. Emiralem bölgemizde kokusuyla, tadıyla fark yaratan çilek de, ilçemizin en belirgin, sembol ürünlerimizden biri… Düzenlediğimiz Emiralem Çilek Festivalimiz sayesinde artık tüm Türkiye’de bilinen bir etkinlik halini aldı. İzmir’in toplam çilek üretiminin yüzde 93’lik kısmını, Emiralemli üreticilerimiz karşılıyor. Bozalan Mahallemizin inciri de eşsiz tada, güzelliğe sahip ve 3. Bozalan İncir Festivalimizi düzenledik. 405 dekar alanda yaklaşık 400 ton incir hasadı gerçekleştirmiştik. Şimdi de ağustos ayında bir başka değerli ürünümüz olan üzümümüz için bir festival planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BARAJ HAYALİ

Menemen Belediyesi olarak ilçeye bir baraj daha kazandırma hayalleri olduğuna dikkat çeken Başkan Pehlivan, “Bölge hem de ülkemiz ekonomisine değer katacak Değirmendere Barajı, topraklarımızın tuzluluktan korunması adına da çok büyük önem arz etmektedir. ‘Menemenimizde 22 yılda yapılmayanı 3 yılda yapmak’ gibi bir iddiamız vardı. Bunu da gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

‘Girdi’ fiyatlarında ekimde artış yaşandı

‘DÜNYAYI BULUŞTURDUK’

İnsanlık tarihi kadar eski olan çömlekçilik sanatı; Menemen’in simgesi haline gelmiş. “Menemen çömlekçiliğini tanıtmak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak, uluslararası alanda geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlamak amacıyla 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivalimizi gerçekleştirdik. Toplam 34 ülke ve ülkemizin değerli çömlek ustalarını 3 gün boyunca Menemenimizde ağırladık” diyen Başkan Pehlivan, Çömlekçilik Festivali ile dünyayı buluşturduklarını söyledi. 18. AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katılım sağladıklarını da dile getiren Pehlivan, “Standımızın temel amacı kentimizin tarımsal zenginliğini tanıtmanın yanında, Menemen dayanışmasının da ne kadar güçlü ve değerli olduğunu gösterdik. Önceki yönetimin borçları dolayısıyla haczedilen ve yaklaşık 2 yıldır atıl durumda kalan Emiralem Zeytinyağı Fabrikası’nı yeniden üreticilerinin hizmetine açtık. Menemen’e ilk defa toprak mahsulleri ofisi kazandırdık. Kesikköy’de alım yapmaya başlayan toprak mahsulleri ofisimiz çiftçilerimize büyük kolaylık sağlıyor” ifadelerini kullandı.