EkonomiGirişimcilere tropik kazanç

Girişimcilere tropik kazanç

Paylaş
Girişimcilere tropik kazanç

Dönümde en az 10 bin dolar kazandıran mango, gözde yatırımlar arasına adını yazdırdı. Bakımı kolay olan ve Türkiye’nin her yerinde yetiştirilebilen bu meyveler, başta Rusya olmak üzere Avrupa’dan çok büyük talep görüyor. Üreticiler, katma değeri en yüksek meyveler sınıfına giren mango için girişimcilere çağrı yaptı: “İhracatçı olup paranızı katlamak istiyorsanız mango ekin.”

Dönümde en az 10 bin dolar kazandıran mango, gözde yatırımlar arasına adını yazdırdı. Bakımı kolay olan ve Türkiye’nin her yerinde yetiştirilebilen bu meyveler, başta Rusya olmak üzere Avrupa’dan çok büyük talep görüyor. Üreticiler, katma değeri en yüksek meyveler sınıfına giren mango için girişimcilere çağrı yaptı: “İhracatçı olup paranızı katlamak istiyorsanız mango ekin.”

Haberin Devamı

Tropikal meyvelerde üs olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’de yeni yeni keşfedilen mango meyvesi, kilogramı 300 liraya dayansa da pazara çıktığı gibi tükeniyor. Çünkü toprak ve hava koşulları nedeniyle dünyanın en lezzetli mangoları Türkiye’de yetişiyor. Öyle ki başta Rusya olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri Türkiye’den mango temin etmek için sırada bekliyor. İki yılda meyve vermeye başlayan bir mango ağacı, tam 300 yıl dayanabiliyor. En büyük özelliği ise sadece tropikal alanlarda değil tüm Türkiye topraklarında da yetiştirilebilir olması. Ürün sadece iki yılda 10 kata varan kazanç sağlıyor. Bu işin ticaretine başlayanlar parasını riske atmak istemeyen tüm girişimcileri mango ekmeye çağırıyor.

Haberin Devamı

300 KİLOGRAMA VARAN VERİM

Bir mango ağacı 2 yaşına geldiğinde en az 10 kilogram meyve veriyor. 10 yaşında ise bu rakam 300 kilogramlara kadar çıkabiliyor. Şu an Türkiye’de ağaçlar henüz çok genç olduğu için yıllık üretim yaklaşık 500 ton civarında. Ağustos ile aralık ayı arasında toplama yapılıyor. Halihazırda mango yok satıyor. Şu an mango üretimi yapan çiftçi sayısı ise 500’ü geçti. Üretim ağırlıklı olarak Antalya, Adana, Mersin ve Muğla da yapılıyor. Ancak Karadenizli girişimciler de deneme üretimlerine başladı. Yakın zamanda bu akımın tüm Türkiye’ye yayılması bekleniyor.

5 YILDA HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Türkiye’yi mango ile tanıştıran üretici ve eğitmen Mustafa Ezici, 2011’de Mısır’dan getirdiği 37 fide ile bu işe başlamış. Verim çok iyi olunca ise 2019’da bu kez 55 bin fidan getirmiş. Ezici, şu an Türkiye’de 130 bin adet mango ağacı olduğunu belirtiyor. Dünyanın en lezzetli mangolarının Türkiye’de yetiştiğini anlatan Ezici, 5 yıl içerisinde 300 bin ton mango üretebilecek potansiyele sahibiz. Bu da 1 milyar dolarlık ihracat anlamına geliyor. Ayrıca mangonun kurusu da büyük katma değer sağlıyor. Bunun bir kilogramı ise 2 bin TL” dedi.

YATIRIM 3 YILDA GERİ DÖNÜYOR

Mangonun çok iyi bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Ezici, “Yazın 4-5, kışın 15 günde bir sulanıyor. Masraflar dahil bir dönüm arazi için 250 bin TL yatırım gerekiyor. Bunun haricinde sadece kira masrafı oluyor. Dönümde 10 ila 30 bin dolar arasında gelir sağlanıyor. Yatırım 3 yılda geri dönüyor. Ağaç 2 yıldan sonra kazandırmaya başlar. Şu an turistler çok büyük ilgi gösteriyor. Bu iş ömürlük, 20 yıl kiralamalarla seralar kuruyoruz” sözlerinde bulundu.

Haberin Devamı

SUYA İHTİYACI DAHA AZ

Muz seralarının mango yetiştirmek için ideal olduğuna dikkat çeken Mustafa Ezici, “Muz üreticileri mangoya başlasa 10 yıl içinde yıllık 1 milyon ton üretime ulaşırız. Bunun ihracatı durumunda yılda 3 milyar dolar gelir sağlarız. Çiftçiler muz seralarından para kazanamıyor. Mango, muz serasında harika yetişiyor. Muz her gün sulanıyor yeraltı su kaynakları tükeniyor. Muz çok sulanmadan dolayı toprak verimsizleşiyor. Mango 300 yıl yaşıyor” diye konuştu.

YILDA İKİ KEZ BUDAMAK GEREKİYOR

Antalya Gazipaşa’da Mango üreticisi Hamdi Tekin de üretimden çok büyük verim aldıklarını kaydederek, “Bizdeki bu verimi gören girişimciler hemen bu işe başlıyor. Önemli bir sermaye gerektirmemesine rağmen torununuzun torununa bile gelir sağlıyor. 12 ağacımızdan 200 bin TL kazandık. Mangonun kilogramı üreticide 100 TL civarında. Mango az su istiyor ve bakımı da kolay. Yılda iki defa budama yapmak gerekiyor. Hindistan ve Pakistan’da 2 tona yakın meyve veren mango ağaçları var. Ağaç büyüdükçe verdiği ürün de artıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Girişimcilere tropik kazanç

YETİŞTİRME KRİTERLERİ

Toprağın su geçirgenliği önemlidir. Yoğun yağışlarda toprakta su birikmemelidir. Aksi halde fidan ölür.

4-5 yaşına gelene kadar fidanlar dona karşı korunmalıdır.

Olgunlaştığında mango ağacının donma derecesi eksi 6’dır.

Sera içerisindeki nemin dengelenmesi için sisleme yapılmalıdır.

Yaz aylarında özellikle seralarda dikili mango fidanları ve ağaçları 40 derece ve üzeri sıcaklıklarda korunmalıdır.

Mango sadece seralarda olur, açıkta olmaz anlayışı yanlıştır.