EkonomiGramla kiraya ceza var

Gramla kiraya ceza var

Paylaş
Gramla kiraya ceza var

Kira fiyatlarındaki artış, ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklar gündemde ilk sıralarda yer almaya devam ediyor.

Bu tartışmalara son dönemde bir yenisi daha eklendi. Bir mülk sahibi kira sözleşmesini altına dayalı yaptığını sosyal medyadan paylaştı. Sözleşmede aylık kira bedeli 7 gram altın, yıllık kira bedeli ise 84 gram altın ve depozito ücreti de 500 dolar olarak belirlendi. Ev sahibi paylaşımında, “Kiracının da benim de haklarımızın yenmeyeceği bir sistem. Kapalıçarşı fiyatı dikkate alınacak” ifadelerini paylaştı.

Haberin Devamı

2018’DE DÜZENLEME YAPILDI

Ev sahibinin bu tutumu tepkilere neden olurken Hazine ve Maliye Bakanlığı tartışmalara son noktayı koydu. Bakanlık, kira bedelinin altın cinsinden ödenmesinin mevzuata aykırılık oluşturduğunu belirtti. Bakanlığın açıklamasında, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı kararında 2018’de yapılan değişiklik hatırlatıldı. Buna göre; Türkiye’de yerleşik kişilerin, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedeli döviz cinsinden belirlenemiyor.

Gramla kiraya ceza var

MEVZUATA AYKIRI İŞLEM

Bakanlığın açıklamasında ilgili mevzuatta uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere ve emtiaya endekslenen ya da dolaylı olarak dövize endekslenen sözleşmelerin ‘dövize endeksli sözleşme’ olarak değerlendirileceğinin hüküm altına alındığı ifade edildi. Bu kapsamda altınla kiranın mevzuata aykırı olduğunu vurgulayan bakanlık, mevzuata aykırı işlem yapılmaması konusunda uyardı. Bu tür sözleşme yapanlar, o anki döviz kuruna göre idari para cezasına çarptırılıyor. Ceza 50 bin lira ila 418 bin lira arasında değişiyor. Dövizle kira sözleşmesi ancak Türk vatandaşı olmayan bir kiracı ile yapılabiliyor.

Haberin Devamı