GSS prim borcu olana bedava sağlık 1 yıl uzatıldı
Genel Sağlık Sigortası (GSS) 2012 yılından beri devrede. Amaç, tüm bireyleri sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak. Sigortalı olarak çalışmayan, anne, baba veya eş üzerinden sağlık hizmeti alamayan kişiler, zorunlu olarak GSS kapsamına dahil ediliyor.
GSS tescili yapılan kişiler primlerini kendileri ödemek zorunda. Aylık prim tutarı da yıl sonuna kadar 402.44 lira olarak uygulanıyor. Ödeme gücü olmayanların primi hazineden karşılanıyor. Bunun için, gelir testi sonucunda hane içinde kişi başına gelirin asgari ücretin 3’te 1’inden (şu anda 3 bin 800 lira) az olması gerekiyor.
31 ARALIK’TA BİTİYORDU
Gelir testine girmemiş olanlar dahil GSS primini ödememiş kişilere prim borcu çıkartılıyor. Çoğu vatandaş bu borçları ya ödemiyor ya da ödeyemiyor. Ödenemeyen borçlar da sürekli gecikme faiziyle katlanıyor. İşte bu durumdaki vatandaşlara, mağdur olmasın diye geçici düzenlemelerle sağlık hakkı tanınıyor. 2023 yılında da 31 Aralık tarihine kadar bu hak verilmişti. Bir başka deyişle GSS borcu bulunanlar bu yılın sonuna kadar devlet hastaneleri ile devlet üniversitelerine ait hastanelerden yararlanabiliyor. Sürenin bitmesine sayılı günler kala devlet yeni bir kolaylık daha sağladı.
2024 YILI SONUNA KADAR SÜRE
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre; GSS’li olup prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayacak Türk vatandaşları ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitesi hastanelerinde sunulan devlet destekli sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerine ilişkin düzenleme 31 Aralık 2024’e kadar uzatıldı. Böylece bu kapsamdaki kişiler, prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın devlet hastaneleri ile devlet üniversitesi hastanelerinden önümüzdeki yıl da yararlanabilecek.