Günlük kiralamalara düzenleme yolda
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günübirlik kiralanan evlere yönelik bakanlık tarafından yeni bir çalışma yapıldığını açıkladı. Buna göre, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri de ilgili kurumlarla paylaşılacak. Elde edilen gelir vergilendirilecek. Konuyla ilgili mevzuatın yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.
Hülya Çaylak-POSTA Yıla hızlı başlayan turizm sektöründe yüzler gülüyor. Türkiye’nin 2023 yılındaki ilk 6 aylık turizm performansını değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2023’ün ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 17.5 arttı ve 22 milyon 945 bin oldu. Gelir bazında da söz konusu dönemde geçen yıla oranla artış yüzde 27 oldu ve 21.7 milyar dolar gelir elde edildi” dedi.
Sektörün bu yıl için 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir hedeflediğini hatırlatan Bakan Ersoy, deprem ve seçime rağmen ilk 6 aylık gerçekleşmelere bakıldığında yıl sonu hedefleri için oldukça olumlu bir sonuçla karşılaştıklarını söyledi.
KALIŞ AZALDI, HARCAMA ARTTI
Ortalama kalış süreleri ve kişibaşı gecelik harcama verilerini de değerlendiren Bakan Ersoy, “2022’nin ilk 6 ayında 10.5 gün olan ortalama kalış süresi, 2023’te yüzde 5.7 düşerek 9.9 güne geriledi. Yani burada bir daralma oldu. Gelir bazında ise kişibaşı gecelik harcama 2022’nin ilk 6 ayında 89.2 dolarken, bu yıl yüzde 11.9 artışla 99.9 dolar oldu. 2017’ye kadar kişi başı gecelik gelirimiz 62 dolara kadar düşmüştü. Şu anda 100 dolarları görmeye başladı Türkiye” dedi.
VERGİYE TABİ OLACAKLAR
Başka ülke vatandaşlarının yoğun konut alımı ve belli dönemlerde bu konutları başkalarına kiralamalarıyla da ilgili konuşan Bakan Ersoy, “Ev alan turistler, evde kalmadıklarında bu evlerini otel gibi başkalarına kiralıyorlar. Günübirlik kiralanan evlere karşı değiliz, bu da bir turizm çeşididir. Dünyadaki gibi biz de bunu kayıt altına almayı hedefliyoruz. Bu evlere belgelendirme zorunluluğu getireceğiz, bakanlığa yapılacak başvuruyla bu belge alınabilecek. Kimlik bildirimi zorunlu olacak. Buradan elde edilen geliri de vergilendireceğiz. Konaklama başına vergi ödenecek. Bakanlık olarak çalışmayı başlattık. Umarım yıl sonuna kadar bu düzenlemeyi yaparız” diye konuştu.
5 YERİNE 4 YILDIZLI...
Yüksek gelir grubuna hitap eden otellerde doluluk oranlarının bu 6 ayda beklentilerin altında gerçekleştiğini de belirten Ersoy, “Deprem ve seçim etkisi, serin havaların temmuz ortasına kadar uzaması, Rusça konuşan ülke vatandaşlarının yoğun konut alımı ve otel yerine konutlarda konaklamaları, dünyadaki resesyon süreci, alım gücünün daralması vs. otel misafirlerinin ortalama kalış sürelerini azalttı. Çok fazla turist geliyor ama hepsi otellerde konaklamıyor. Bir kısmı satın aldığı evlerde kalıyor. O yüzden özellikle yüksek gelir grubuna hitap eden otellerde istenilen doluluklar yakalanamadı” dedi.
Ersoy, bu otellerde turistlerin konaklama sayılarını azalttığını ya da 5 yıldız yerine 4 yıldızlı otellere yöneldiğini söyledi.
RESTORASYON İÇİN EBABİL KUŞLARI BEKLENECEK
Galata Kulesi’nin yakın zamanda yapılan restorasyonunun devam edeceğini anlatan Ersoy, şöyle devam etti:
“Özellikle dış cephe ve külah kısmının restorasyonu için ebabil kuşlarının göç döneminin bitmesini bekliyoruz. Eylül itibarıyla yani kuşların göçü bitince dış cephe ve külah kısmında çalışmalar başlayacak. Ayrıca Ayasofya’yı beklenen İstanbul depremine hazırlamak için önlemler alıyoruz. Bir bilim kurulu oluşturduk. Durum aciliyet arz ettiği için II. Bayezid Minaresi’ne öncelik verildi. Sonra diğer minareler için de uygulama yapılacak. Bu kapsamda minareler sökülecek. Onarım ve ayarlamalar yapılıp yeniden inşa edilecek. Bu süre boyunca Ayasofya ibadete ve ziyarete açık kalacak.”
HALK PLAJLARI ARTACAK
Bakan Ersoy’un konuşmalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
- Michelin Rehberi’ne bu yıl İzmir’den Çeşme, Urla ve Alaçatı ile Bodrum dahil olacak. 9 Kasım’da yıldız alan restoranlar açıklanacak.
- Yenikapı’da yeni bir kruvaziyer limanı inşası için çalışmalar yapılıyor, yakında bunun için ihale süreci başlayacak.
- Sürdürülebilirlik en önemli kriter. 4 bin 132 otelin sürdürülebilirlik sertifikası var. Yıl sonuna kadar Türkiye’de bakanlık belgeleri otellerin tamamı sürdürülebilirlik belgesi alacak.
- Yerli turist erken rezervasyonu sevmeli. Ne olursa olsun yüzde 50 avantaj sunuyor. Ayrıca halk plajı çalışmalarımız da devam ediyor. Bu sene 15’e kadar çıkardı. Her yıl 5-6 tane ekleyeceğiz ve 35 olmasını hedefliyoruz.
TİKTOK’TA ÜÇÜNCÜ SIRADA
Turizmde alternatif pazarlar üzerine sürekli çalıştıklarına vurgu yapan Bakan Ersoy, “Hem pazar çeşitlenmesi hem de sağlık, doğa, arkeoloji ve kültür turizmi gibi alanlarda tanıtımlarımıza güçlü şekilde devam ediyoruz” dedi. 200 ülkede tanıtım yapıldığına değinen Ersoy, “Dünyada en fazla ülkede tanıtım yapan biziz. Yeni destinasyonlara yoğunlaşıyoruz. Kaynak pazarlar üzerine çalışıyoruz. Sosyal medyada dijital pazarlama diye baktığınızda; 5 yıl önce ilk 20’ye giremeyen Türkiye şu anda ikinciliğe geldi. TikTok’ta 3’üncü sıraya kadar geldi” diye belirtti.