EkonomiGurbetçiler düğün için Türkiye'yi seçiyor

Gurbetçiler düğün için Türkiye'yi seçiyor

Paylaş
Gurbetçiler düğün için Türkiye'yi seçiyor

Pandemi öncesinde yılda 550-600 bin düğün yapılan Türkiye’de düğün sektörü bu yıl tekrar hareketlenmeye başladı. Üstelik bu yıl yerli çiftler dışında, yurtdışında yaşayan gurbetçi çiftlerle, İran ve Hindistan’dan gelenler de düğünlerini Türkiye’de yapacak. / Hülya Çaylak-POSTA

Pastacısından süslemecisine kadar 20 iş kolunu besleyen düğün sektörü, pandemi nedeniyle son 2 yılı oldukça zorlu geçirdi. Dolaylı olarak 10 milyon kişinin ekmek yediği sektör bu yıla ise hızlı başladı. 2022 için rezervasyon talepleri aylar öncesinden alınırken, birçok çift ‘mekan ya da tarih bulamayız’ korkusuyla planlarını önceden yapmaya başladı. Sektör temsilcileri Türkiye’de yaşayan çiftler dışında yurtdışında yaşayan Türklerin de düğün için Türkiye’yi seçtiğini söyledi.

Haberin Devamı

GÜN BULMAK ZORLAŞTI

Bu sene düğün sektörünün çok güzel bir yıl geçireceğini belirten organizasyon şirketi LifeGroup’un kurucusu ve ortağı Erdem İpekçi, “Şimdiden aldığımız rezervasyonlara bakarsak bu yıl yabancı çiftlerin düğünlerinde de çok ciddi bir oranda artış olacak. Özellikle İran ve Hindistan’dan gelen çiftler evlenmek için Türkiye’yi tercih ediyor. Sektörün en yoğun sezonu olan haziran, temmuz ve ağustosta haftasonu gün bulmak çok zor. Hatta eylül ve ekim dolmaya başladı” dedi.

YÜZDE 100’LÜK ARTIŞ

Yaşanan maliyet artışlarının düğünleri de etkilediğini dile getiren İpekçi, “Pandemi öncesinde bir düğün için ortalama 30 bin lira yeterliyken son dönemde fiyatlarda yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artış oldu. Buna gelinlik ve damatlık fiyatlarındaki artış dahil bile değil. Gıda fiyatları, eleman maaşları ve elektrik harcamaları gibi onlarca kalem zamlardan dolayı arttı. Ayrıca nakliye yakıt fiyatlarındaki artıştan etkilendiği için malzemelerin taşınmasındaki maliyet de yükseldi” diye konuştu.

Haberin Devamı

YILDA 700 BİN DAVET

Türkiye’de yılda 550-600 bin arasında düğün yapıldığını belirten İpekçi, şunları söyledi:

“Genelde yemekli ya da kokteyl tarzı düğünler tercih ediliyor. Bunlar da sanılanın aksine bütçeye göre değil, çiftlerin ve ailelerin tercihlerine bağlı olarak öne çıkıyor. Yani mutlaka yemekli düğün yapmak isteyenler kokteyle ya da kokteyl veya gündüz daveti yapmak isteyenler de yemekli düzene geçmek istemiyor.”

AYNI MEKANDA FARKLI FIYAT

Lifegroup’un İstanbul’daki mekanlarında yılda 500’den fazla düğün yaptıklarını belirten Erdem İpekçi, “Aynı mekanda 100 bin liraya da 30 bin liraya da düğün yapılabilir. Örneğin haftaiçi bir nikah daveti 25 bin-30 bin lira arasında bir bütçeyle tamamlanabilirken, bu davet yemekli olursa bütçe 50 bin liraya, akşam olursa da 70 bin liraya yükselecektir” dedi.

İŞTE MALİYETİ DÜŞÜRMENİN YOLLARI!

Erdem İpekçi, evlenmek isteyen çiftlere bütçelerini aşmamaları için şu tavsiyelerde bulundu:

Yemekli davetlerde maliyet avantajı sağlamak isteyenler kırmızı et yerine daha uygun bir menü seçebilir. Alkollü ya da alkolsüz olabilen yemekli düğünlerde, alkolsüz bir davet yaparak bütçede yüzde 40’a varan bir avantaj sağlanabilir.

Haberin Devamı

Düğünlerde haftasonu ücretleri daha pahalıdır. Bu nedenle hafta içi tercih edilebilir. Örneğin, yemekli bir davette cumartesi yerine çarşamba günü tercih edilerek yüzde 20-30’luk bir kâr etmek mümkün.

Davetini illa haftasonu yapmak isteyenler ise cumartesi ve pazara göre daha uygun fiyatlı olan cuma gününe yönelebilir.

Haftasonu davetlerinde ise cumartesi ve pazar günleri akşam daveti yerine saat 12.00-17.00 arası gündüz kokteyl paketleri seçilerek en az yüzde 50’ye varan ekonomik avantaj sağlanabilir.

Kışın daha az düğün olduğu için kış aylarında yapılacak düğünler, yaz aylarına göre daha uygun maliyetli olur.