Halk ekmeğine zam!
Fırıncılar arasında 25 kuruşluk ekmek zammı tartışmaları sürerken, İstanbul Halk Ekmek (İHE) , yüzde 20 ile yüzde 30 arasında zam yaptı
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı İbrahim Balcı’nın ekmek fiyatlarına zam yapılmayacağını açıklamasının ardından, İstanbul ve Ankara’da ekmek fiyatlarına 25 kuruşluk zam tartışmaları sürerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Halk Ekmek tartışmalar karşısında sessizliğini korumuştu.
‘KALİTESİZ BUĞDAY KULLANIYOR’
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı İbrahim Balcı’nın 25 kuruştan fazla zam yapılmayacağını açıklamasının ardından Türkiye Ekmek İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, ”Maliyetler arttı, ekmek fiyatları 1.50 TL olmazsa binlerce fırın kepenk kapatmak zorunda kalır” diye karşı çıkmıştı.
Tartışmalar gündemdeyken, dar gelirlinin en önemli gıda maddesi olan İstanbul Halk Ekmek ürünlerine zam geldi.300 gramlık normal ekmeğin fiyatı 60 kuruşluk fiyatını korurken, kapalı ve açık diğer ekmek çeşitlerine yüzde 20 ile 30 arasında değişen oranda zam yapıldı. Daha önce 1.75 TL’den satılan 400 gramlık tam buğday unu ekmeğinin yeni fiyatı 2 TL’ye yükseltilirken, 400 gramlık tam buğday unlu sandviç ekmeğinin fiyatı 1.60 TL’den 1.80 TL’ye çıktı. 350 gramlık hamburger ekmeği (6’lı) ise 1.75 TL’den 2 TL’den satılmaya başlandı.400 gramlık kepekli light ekmek ise 1.75 TL’den 2 TL’ye çıktı.
Cihan Kolivar, Halk Ekmek ürünlerinin ucuz diye reklamının yapıldığını öne sürerek, “Halk Ekmek fabrikasında kalitesiz buğdaydan üretim yapılıyor. Yoksa Halk Ekmek normal fırınlarla rekabet edemez. Ucuz ürünler kullandıkları için maliyetler düşüyor. Ancak buna rağmen tam buğday ekmeği 2 lira oldu. Aynı ürün normal fırınlarda da 2 TL’ye satılıyor. Halk Ekmek’in ‘Halk’ı nerde kaldı” dedi.
Sözcü