EkonomiHamamcılar artan kiralar ve giderlerden şikayet ediyor

Hamamcılar artan kiralar ve giderlerden şikayet ediyor

Paylaş
Hamamcılar artan kiralar ve giderlerden şikayet ediyor

Hem kültür hazinesi olan hem ülkeye döviz kazandıran hamamlar, ülkemizde özellikle Osmanlı zamanlarından kalma bir gelenek olarak varlığını sürdürüyor. Yerli turist dışında Arap ve Avrupalı turistlerin de hamamları tercih ettiğini anlatan hamamcılar ise artan kiralar ve giderlerden şikayet ediyor.

Türkiye’de 600’ün üzerinde tarihi hamam bulunuyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde ise 100 kadar tarihi hamamın virane halde olduğunu belirten İstanbul Hamamcılar ve Saunacılar Esnaf Odası Başkan Vekili ve Hamam İşletmecisi Murat Uçar, “Bunlardan bazılarını yeniden ayağa kaldırmak mümkün, bazıları ise oldukça tahribat görmüş durumda. Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ciddi çalışmaları var. Halen faal olarak işletilen Roma ve Osmanlı döneminden kalma 352 adet tarihi hamam var” dedi.

Haberin Devamı

300 BİN İNSAN ÇALIŞIYOR

Yeni jenerasyon, müstakil hamamların sayısının ise 7 bin 100 civarında olduğunu belirten Uçar, “Otellerde bulunan hamamları da eklersek, bu sayı 50 bine çıkıyor. İşvereni ve çalışanı ile 300 binden fazla insan hamam, sauna sektöründen ekmek yiyor. Hamamlarda çalışan sayısı, iş yoğunluğuna, alan kapasitesine göre değişiklik göstermesine rağmen her hamamda zorunlu olarak bulunması gereken görevliler var: Keseci, masajcı, odacı, havlucu, meydancı ve ocak yakan personel” diye anlattı.

ASGARİ ÜCRET VE BAHŞİŞ

Çalışanların asgari ücrete yakın bir maaş aldığını anlatan Uçar, şöyle devam etti: “Ama asıl gelirleri bahşiştir. Hamam müşterisi de bu konuda bilinçlidir. Hizmet sektörü olduğumuz için mutlaka bahşiş bırakırlar ve bu durum çalışanlarımıza en az bir maaş kadar katkı sağlar. Bazı çalışanların aldığı bahşiş, maaşlarından fazla bile olabiliyor. Ama böyle bir işte iyi olmak için mesleğimizde çıraklıktan yetişmek çok önemli.”

Haberin Devamı

250 TL’DEN BAŞLIYOR

Hamamda verilen hizmetlerle ilgili bilgi veren Uçar, şunları söyledi: “Her hamamda kese, sabunlu ve aromatik yağlarla masaj ve yıkama hizmeti verilir. Tarihi hamamlar da dahil, hamamlarımız oldukça modernleşti. Eskiden hamamlar sadece sıcak ve temiz suya erişmekte zorluk yaşayanların yıkandığı yerlerdi. Şimdi bağışıklık sistemine, eklemlere ve adalelere iyi geldiği için şifa arayanlar da hamama geliyor. Giriş ücretleri 250 TL’den başlayıp, işletmenin kapasitesine göre 2 bin TL’ye çıkabiliyor. Kese, masaj gibi hizmetler de ek ücrete tabi.”

YER BULMAK ZORLAŞIYOR

Hamamların sanılanın aksine genelde kış aylarında ilgi gördüğünü belirten Uçar, şöyle konuştu: “Halkımızın ilgisi son dönemde azaldı ama bu durum geçici. Turistler de müşteri portföyümüzün önemli bir kısmı. Turistler tarihi hamamları seçiyor. Bu yüzden sadece turistlere hizmet veren hamamlar var. Hamam açmaya uygun yer bulmak zor olduğundan, hamamlar pek kapanmaz, geçici kapananlar var ama bir müddet sonra açılacaktır.”

DÖVİZ GETİRİYOR

Hamamların en büyük giderinin kira, elektrik ve su olduğunu anlatan Uçar, “1 hamam en az 10 kişiye istihdam sağlıyor. Hamamlar bir kültür hazinesi. Ayrıca turizme hizmet ederek döviz kazandırıyoruz. Arap ve Avrupalı turistler hamamları seçiyor. Hamam olarak kullanılacak yer azlığından kiralar çok fazla. Giderlerde indirim olmalı” dedi.

Haberin Devamı