Hamsi ve çinekop bol! Palamut sıcaklara takıldı
1 Eylül’de av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar ‘vira bismillah’ demek için sabırsızlanıyor. Bu sezon çinekop ve hamsinin bol olması bekleniyor. Ancak iklim değişikliğine bağlı olarak görülen aşırı sıcaklar nedeniyle bu sezon palamutta bir azalma bekleniyor.
Denizlerde 15 Nisan’da başlayan balık avlama yasağı 1 Eylül’de bitiyor. Binlerce balıkçı, gırgır ve trol gemilerindeki hazırlıklarını tamamlayarak ‘vira bismillah’ demek için sabırsızlanıyor. Avlanma yasağının olduğu 4 buçuk aylık sürede tekne ve gemilerinin onarım ve bakımlarını yapan balıkçılar, ağlarını ve diğer tüm ekipmanlarını da yeni sezona hazır hale getiriyor. Bu sezon özellikle hamsi ve çinekopun bol olması bekleniyor. Ancak aşırı sıcaklar sektörü etkiliyor. Balıkçılar, normalde eylül başı itibarıyla palamutun bollaşmasını bekliyordu fakat sıcaklar nedeniyle durum pek de öyle olmadı, palamut henüz kendini göstermedi. Yine de balıkçılar havaların serinlemesiyle durumun değişmesini umuyor.
ŞU ANDA KİLOSU 200 LİRA
1 Eylül itibarıyla balık fiyatlarının yarı yarıya düşeceğini ifade eden Balıkesirli bir balıkçı, “Balıklar bol olunca fiyatlar düşecek ve vatandaşın balık haline ilgisi artacak. Denizlerimizde çok fazla rüzgar var, av yasağından dolayı da küçük tekneler ava çıkıyor. Büyük tekne sahiplerinden aldığımız bilgilere göre bu yıl hamsi ve çinekop bol olacak. Şu an itibariyle tezgahlarımızda hamsi var. Hamsinin kilogram fiyatı 200 TL, istavritin kilogram fiyatı 200 TL. Bu balıklarımız da küçük kayıklarla avlanıldığı için ve denizlerimizde fırtına yoğun olduğu için az geliyor. Bununla birlikte çipura tane 80 TL, levrek 100 TL” dedi.
LÜFER DE ÇOK GÖRÜNÜYOR
Sezondan çok da umutlu olmadıklarını belirten Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, “Bölgemizde palamut balığı çok az görünüyor. Diğer balıklarda biraz umut var. Bu sene buruk bir balıkçılık olacağa benziyor. Gırgır balıkçılığı için ciddi anlamda hamsi olacağını görüyoruz, çinekop olacağını görüyoruz. Diğer kıyı balıklarında çok fazla çinekop ve lüfer dışında diğer balıkların olacağını düşünmüyoruz. Eğer hava şartları biraz daha iyi gidecek gibi olursa, ki salı gününden itibaren havaların biraz daha düzeleceğini tahmin ediyoruz, durumlar düzelebilir” diye konuştu.
NASIPLERİNİ ARIYORLAR
Türkiye balıkçılığının yüzde 7.5’i, Karadeniz balıkçılığının da yüzde 35’inin yapıldığı Sinop’ta da balıkçıların heyecanlı bekleyişi sürüyor. Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Namık Ünlü, bu sezon umutlarının palamuttan yana olduğunu belirterek, “Palamut ilk önceliğimiz ama palamut denizde bu sene çok az gözüküyor. Tabii, umudumuz palamuttan sonra hamsi, istavrit, lüfer, çinekop gibi balıkların peşine gideceğiz. Nasibimizi arayacağız. Balık bol olsun ki biz de sürümden kazanalım. Halkımız da bol bol balık tüketsin” dedi.
MAZOT FİYATLARI ARTTI
25 yıldır balıkçılık yapan bir esnaf, en büyük sorunun mazot olduğunu söyleyerek, “Bizim en büyük masrafımız mazot. Sonuçta balık hallerine her yerden balıkçılar balık getiriyor ve masraflarını da balığın fiyatına ekliyorlar. Bu durum önce hallere sonra da perakende fiyatlarına yansıyor. Mazot pahalı biraz, sıkıntılar var ama Rabbim hayırlısını nasip etsin inşallah. Hazırlıklarımızı tamamladık” diye konuştu.
KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI
İklim değişikliği balıkları da etkiledi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, küresel ısınmanın palamudu vurduğunu belirterek, “Eylül ayında ilk palamut avcılığı olurdu. Palamut kendisini bu zamanlarda gösterir, avlanılması başlardı. Bu yıl gecikti. Henüz kendini göstermedi” dedi. Samsun, “Küresel ısınma, sıcaklık değişiklikleri ve yağışların düzenli olmaması denizleri etkiledi. Periyodik olarak yaz aylarında yağan yağmurlarla derelerden ve akarsulardan besleyici maddeler olarak bildiğimiz çeşitli planktonlar yağmurlarla denizlere ulaşırdı. Yağışlar periyodik olarak düzenli yağmadığı için lüfer ve palamut balığı büyümedi. Bu dönemde yaklaşık 100-150 gram ağırlığında olan ve tezgahlardaki yerini alan çingene palamudu maalesef görülmedi” diye konuştu.
EN ÇOK HAMSİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022 yılında avlanan deniz balıkları miktarı 254 bin 535 ton olarak gerçekleşti. Avlanan deniz balıklarının türlerine göre dağılımı incelendiğinde, hamsinin 125 bin 980 ton ile en yüksek miktarda avlanan balık olduğu görüldü. Hamsiyi, 49 bin 892 ton ile palamuttorik ve 16 bin 729 ton ile sardalya takip etti.
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir
- Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Dara bölgesi görüntüleri incelenecek
- Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan çetesi açıklaması: Görevimiz kötüleri ayıklamak ve gerekli cezayı vermektir
- Tahliye olması için cumhuriyet savcısının tehdit edilmişti: Sanık Tuğçe Toptemel savunma yaptı