EkonomiHarç, vergi ve cezalarda artış oranı belli oldu

Harç, vergi ve cezalarda artış oranı belli oldu

Paylaş
Harç, vergi ve cezalarda artış oranı belli oldu

Ekim ayı enflasyon rakamlarının netleşmesiyle, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar için 2024 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 olarak gerçekleşti. Yeniden değerleme, 12 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) ortalamasına göre hesaplanıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, yeniden değerleme oranını azaltma ve artırma yetkisi bulunuyor. Erdoğan, bu yetkisini geçen yıl MTV’de kullanmış, yüzde 122.9 olan yeniden değerleme oranının 2023 yılında yüzde 61.5 olarak uygulanmasına karar vermişti. Oran, dün açıklandığı gibi aynen uygulanırsa 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak vergi ver harç tarifesi şöyle olacak:

Haberin Devamı

MTV’DE DURUM NE?

Cumhurbaşkanı’nın indirim yetkisini kullanmaması halinde gelecek yıl silindir hacmi 1300’ün altında olan sıfır otomobillerde en düşük vergi 2 bin 120 TL’den 3 bin 359 TL’ye çıkacak. 1300-1600 cc arası sıfır araçlarda ise en düşük MTV 5 bin 850 lira olacak. Araç yaşına göre düşen MTV’nin en düşük tutarı 347 lira olurken, en yüksek MTV, 160 bin lirayı aşacak. Yeni yılda araç muayene ücreti otomobil ve minibüsler için 1.821 liraya yükselecek. Yeni yılda ehliyet harçları da artacak. A sınıfı sürücü belgesi harcı 1.308 liraya yükselecek. Bu tutar B sınıfı sürücü belgesi harçlarında 3 bin 945 lira olarak uygulanacak.

Harç, vergi ve cezalarda artış oranı belli oldu

YURTDIŞI TELEFON KAYDI

Yurtdışından yolcu beraberi getirilen telefonlar için alınan harç 7 Temmuz 2023’te yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 6 bin 91 TL’den 20 bin TL’ye yükseltilmişti. 2024 yılında ise 31 bin 692 TL olacak.

Haberin Devamı

Harç, vergi ve cezalarda artış oranı belli oldu

İŞYERİ KİRA KONTRATI YENİLENENLER DİKKAT!

Kira artışları, Borçlar Kanunu’na göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE), 12 aylık ortalamasına göre belirleniyordu. Ancak hem yükselen enflasyon hem de ev sahiplerinin fahiş artış yapmaları nedeniyle konut kiralarında 10 Haziran 2022 itibarıyla tavan uygulamasına geçilmişti. Buna göre yenilenecek sözleşmelerde artış, bir önceki yılın kirasının yüzde 25’ini geçemiyor. Ancak kiracı-mülk sahibi anlaşırsa veya anlaşmazlık nedeniyle arabulucuya başvurup bir rakam üzerinde uzlaşılırsa yüzde 25 sınırının üzerine çıkılabiliyor. Yüzde 25 tavan uygulaması, 2 Temmuz 2024’e kadar devam edecek.

Harç, vergi ve cezalarda artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün 12 aylık ortalamalara göre enflasyonun yüzde 54.26 olduğunu açıkladı. Eğer yüzde 25 düzenlemesi geçerli olmasaydı, kirada zammın üst sınırı bu rakam olacaktı. Öte yandan işyeri kiralarında böyle bir tavan sınırlaması yok. Dolayısıyla bu ay kontrat yenileyecek esnaf, açıklanan 12 aylık ortalama enflasyona yani yüzde 54.26’ya göre artış yapacak. Bu oran, tavan tutar olacak. Mülk sahibiyle pazarlık sonucu karşılıklı rıza ile bu oranın altında veya üzerinde bir zam belirlemek mümkün. Esnaf, işyeri kiralarına da yüzde 25 gibi bir tavan getirilmesini talep ediyor.

Haberin Devamı