Havacılıkta karbonsuz dönem
Türk Hava Yolları (THY), Amerikalı uçak üreticisi Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Türkiye’de sürdürülebilir havacılığa geçişi desteklemek için Türkiye’nin ilk sürdürülebilir havacılık platformunu kurdu.
Hülya Çaylak - Posta- Sürdürülebilir havacılık uygulamaları üzerine sektör işbirliklerini ve farkındalığı artırmanın yanı sıra, Türkiye’nin sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) potansiyelini araştıracak olan Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu, havacılık sektörünün karbonsuzlaştırma ve sürdürülebilirlik dönüşümünü daha ileriye taşımayı hedefliyor.
2050’DE KARBON NÖTR
Platformun açılışında konuşan THY’nin yatırım ve teknolojiden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Konukcu, iklim değişikliğinin havacılık sektöründe önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Hava taşımacılığı, sera gazı emisyonlarını azaltmak için küresel olarak harekete geçen sektörler arasında. Türkiye’nin global yüzü olarak sektördeki gelişmeleri takip ediyoruz” dedi. Konukcu, “2050’de karbon nötr hava yolu olma hedefimiz var. Bu hedefe ilerlerken filo modernizasyonu, kapsamlı yakıt tasarrufu politikamız altındaki iyileştirmeler ve sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanımımızı artırmak en önemli dayanaklarımız olacak” diye konuştu.
ÖNCE YAKIT TASARRUFU
Dünyanın en genç filolarından birine sahip olan bir hava yolu olarak yakıt verimliliği yüksek, gürültü ve karbon emisyonu düşük yeni nesil uçakları filolarına katmaya devam edeceklerini belirten Konukcu, 2008’den beri uyguladıkları 100’den fazla operasyonel optimizasyon projesiyle 2022’de 57 bin 581 ton yakıt tasarrufu sağlayarak 181 bin 379 ton karbon emisyonu salınımını önlediklerini açıkladı. 2022 Şubat’tan beri biyo yakıt kullanımını sürdürdüklerini belirten Konukcu, “Emisyon azaltmaya dair gerçekleştirdiğimiz çalışmaların yanı sıra karbon dengeleme konularını da yakından takip ediyoruz” dedi.
UÇAKLARIN HEPSİNDE TÜRKİYE’DEN PARÇA VAR
Boeing olarak 75 yılı aşkın süredir Türkiye’de olduklarını ve bu sürede Türk havacılığının kaydettiği başarı ve büyümenin gurur kaynağı olduğunu anlatan Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın, “Biz bu büyüme sürecinde sanayiden servise teknolojiden eğitime kadar birçok alanda Türk havacılık sektörüyle el ele çalıştık ve önemli başarılara imza attık. Türkiye’den ödüllü tedarikçilerimiz oldu. Birlikte teknolojiler geliştirdik ve bugün Boeing’in yeni nesil uçaklarının hepsinde Türkiye’den bir parça var” dedi. Sargın ayrıca, Türkiye’nin Boeing için güçlü bir pazar olmanın ötesinde çok önemli bir kaynak ülke olduğunu da söyledi.
EMİSYONU DÜŞÜRDÜ
Sürdürülebilir ürün yaşam döngüsünü artırmak için son 10 yılda inovasyona 55 milyar dolar civarında yatırımda bulunduklarını belirten Boeing Küresel Sürdürülebilirlik Politikaları ve Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Brian Moran ise “Bu kapsamda, müşterilerimize yakıt verimliliği yüksek ve karbon emisyonu düşük ürünler sunuyoruz. Boeing, ayrıca, ticari uçaklarının 2030’a kadar yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtıyla uçuşa uyumlu olacağını taahhüt ediyor ve bu yakıtların tedarikini genişletmek için sektöre öncülük ediyor” diye belirtti.