Hem fiyat hem de kayıt dışı uygulama arttı! Halı yıkatanlar dikkat!
Her evin demirbaşı halıların temizliği çok önemli. Bu noktada halı yıkamacılarına önemli görevler düşüyor. Ancak neredeyse her mahallede açılan yıkamacıların yanlış uygulamaları nedeniyle mağdur olan tüketici sayısı da bir hayli fazla. Halı yıkatırken nelere dikkat edilmeli? Halı ne sıklıkla yıkanmalı? Yıkamanın güncel maliyeti ne oldu? Sizin için esnafa sorduk...
HÜLYA ÇAYLAK
Evlerin vazgeçilmez eşyalarından olan halılar, hem dekorasyon hem de hijyen açısından olukça önemli. Özellikle eskiden sadece yazları yıkanan halılar, artık artan teknoloji sayesinde yaz kış yıkanabiliyor. Ancak eskisi gibi evinin önünde kendi halısını yıkayan vatandaş sayısı oldukça azaldı. Vatandaşlar neredeyse her mahallede bulunan kuru temizlemecileri yahut halı yıkamacıları tercih ediyor. Bu noktada bazı sorunlar da kaçınılmaz oluyor. Örneğin boyası atan halılar ya da verildiği gibi alınamayan dokuma halılar gibi... Öte yandan halı yıkamayı geciktirenler de bulunuyor. Esnaf bu konunun hijyen açısından oldukça tehlikeli olduğunu dile getiriyor.
EN GEÇ 6 AYDA BİR
Halı yıkamada yaz kış gibi sezonların fark etmediğini belirten İstanbul Elbise Temizleme Tekstil Yıkama Ütü Ve Boyacılığı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nihat Kulaoğlu, halının uzun süre yıkanmadığı takdirde özellikle çocuklu evler için tehlikeli olabileceğini söyledi. Halı yıkama döngüsünün son yıllarda ekonomik koşullar da gereğince 1 yıla kadar çıktığını hatırlatarak, “Bu durum hijyenik değil, halılar malzemesine göre değişmekle birlikte 2-3 ayda bir, en geç ise 6 ayda bir yıkanmalıdır” diye ekledi. Kulaoğlu, toz akarı ve bakterilerin halı havları arasına girdiği için günlük halı temizliğinde ortadan kaldırılamadığını söyledi.
İNTERNET İLANINA KANMAYIN
Nihat Kulaoğlu, halı yıkamada sorun yaşayan vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: “Öncelikle vatandaşlar esnaf odamıza bağlı olan halı yıkamacıları tercih etsin. Çünkü maalesef merdivenaltı çok fazla işyeri var. Bizler gerekli şikayetleri yapıp önlemler alıyoruz ama sürekli yeni yerler açılıyor. İnsanlar internette arattığında ilk olarak bu firmalar çıkıyor. Bu kişilerin evinize gelmesi sakıncalı olduğu gibi, halınızın nereye gideceği de belli olmuyor çünkü kayıtlı bir firma değil yani muhatap bulamazsınız.”
ODAYA ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ
Halı yıkama fiyatlarının da oda tarafından belirlendiğini hatırlatan Kulaoğlu, “El dokuması, ipek veya dokuma ya da bambu halılar gibi çok kıymetli halıları olan vatandaşlarımız var. Bu halıların emin ellerde yıkatılması gerekiyor. Herhangi bir sorun yaşandığında ise öncelikle odamıza şikayette bulunabilirler. Bununla birlikte firmayı kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine şikayet edebilirsiniz. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’na bağlı “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” üzerinden de şikayetlerinizi bildirebilirsiniz” diye belirtti.
SÜRE 1 YILA KADAR UZADI
HALIYA ÖZGÜ ŞAMPUAN VE ÜRÜN
İstanbul’da halı yıkama sektöründe uzun yıllardır çalıştığını belirten bir esnaf olan Celal Baysal, “Halı yıkamacılar aklınıza gelebilecek her türlü halıyı yıkayabilir. Bunlar arasında, makine halısı, yün, akrilik ve dokuma halılar, Afgan ve İran halıları, bambo halılar vs. gibi çeşitler bulunuyor. Bunların hepsinin kendine özgü şampuanlar ve makineler kullanarak yıkanması gerekiyor. Ayrıca halının kirine göre de kullanılacak ürünler ve yıkama süresi değişebiliyor” dedi.
METREKARESİ 55 LİRADAN BAŞLIYOR
Genelde yaz sezonu bir yoğunluk oluştuğunu belirten Baysal, metrekare fiyatının şu anda en ucuz 55 liradan başlayıp, 250-350 liraya kadar çıkabildiğini söyledi. Her esnaf gibi enflasyon artışı nedeniyle maliyetlerinin yükseldiğini belirten Baysal, “Eskiden bir apartmandan 10 halı alırken, şimdi 2-3’e düştü. Ayrıca insanlar daha önceleri 6 ayda 1 halı yıkarken, şimdi bu süreyi 1 yıla çıkardı. Bir halı yıkama için en az 15 kalem gider sayabilirim, hal böyle olunca bizler de zorlanmaya başladık” diye ekledi.
VATANDAŞ DA BİLGİ VERMELİ
Halı yıkarken sorunlar da yaşanabildiğini vurgulayan Baysal, şöyle konuştu: “Bizim gibi uzun yıllardır bu işi yapan markalar garanti veriyor yani bizden kaynaklı bir sorun yaşanırsa telafi etmeye çalışıyoruz. Ama bazen insanlara defolu ürün satılmış ya da vatandaş aldığı ürün konusunda yanıltılmış olabiliyor. Örneğin halıda boyama yapılmış ve vatandaşın bilgisi yok, o zaman bu boya yıkama esnasında atabiliyor. Veyahut vatandaşlar, halıya dökülen lekeyi kimyasalla çıkarmaya çalışıyor, ürün bize geldiğinde bu kimyasal tepkimeye giriyor ve halı yanıyor. Bu gibi konularda vatandaşın bilinçlenmesi gerek.”
- Meclis'teki 'kayyum' kavgası... CHP lideri Özel: İstenmeyen görüntüler
- Karısını uyurken öldüren kocadan 'otostop' itirafı!
- Hemşire Selen’in şüpheli ölümü! Anestezi uzmanı için istenen ceza belli oldu
- Dolandırıcıların yöntemi pes dedirtti! Çekici ile kaçtılar
- Rize'deki faciada acı detay! Heyelandan korkup aldıkları ev oğullarına mezar oldu