Hepsi girişimci kadınların eseri
Kadınlara fırsat verilince ortaya efsanevi üretimler çıkıyor. Halkbank’ın Üreten Kadınlar Yarışması’na katılan girişimciler ürünlerini sergiledikleri stantlarda adeta şov yaptı. Yumurta kabuklarından yapı malzemeleri, elektronik atıklardan iPhone camı, ipek böceğine zarar vermeden üretilen kumaşlar dün İstanbul’da gerçekleşen etkinliğe damga vurdu. Bu kadınların çoğu, üretime geçer geçmez ihracata başladı bile.
MURAT GÜLDEREN
Halkbank’ın girişimci kadınları ve bu alanda faaliyet gösteren kooperatifleri desteklemek amacıyla başlattığı ‘Üreten Kadınlar Yarışması’nın bu yıl üçüncüsü gerçekleştirildi. Dün İstanbul’da düzenlenen ödül töreninde pek çok girişimci kadın, kurdukları stantlarla üretimde geldikleri son noktayı sergilediler. Girişimcilik ruhunu desteklemenin dışında toplumsal farkındalığı öne çıkarma açısından da kritik önem taşıyan etkinlikte kadınların başarı öykülerini dinledik. Her biri birbirinden etkili projeler, dünya markası olma yolunda da hızla ilerliyorlar.
GIDA ATIĞINDAN YAPI MALZEMESİ
Ayşe Yılmaz: Biz kahve posası, yumurta kabuğu, fındık, fıstık kabuğu, üretim tarihi geçmiş mercimek ve pirinçlerden yapı malzemeleri geliştiriyoruz. Yani gıda ve tarım atıklarını ileri dönüştürüyoruz. Örneğin yumurta kabuklarını banyo, mutfak, tezgah gibi ıslak alanlarda kullanıyoruz. Yani fayansa alternatifler oluşturuyoruz. Fındık ve fıstığı ahşap yüzeylerde kullanıyoruz. Pirinçten yaptığımız ürünler ışık geçirgen oluyor. Yani buzlu cam görüntülerinde kullanıyoruz. Bu dönüşümü sağlayan, böyle bir üretim yapan tek biz varız. Firmamızın adı Ottan. Yaşım ise 29. Müşterilerimiz arasında Arçelik, Nestle, Hilton ve Migros gibi önemli markalar var. Yurtdışından çok talep alıyoruz. 2 yıl önce kurulmamıza rağmen halihazırda 40 ülkeye ihracat yaptık. İngiltere ayağımız da var.
KIRIK EKRANDAN ÜRETİM YAPIYOR
Esra Erbay: Geri kazanım metoduyla cep telefonu ekranı üretimi yapıyoruz. Firmamın adı Cerenimo. Ekranınız kırılıyor, telefoncuya gidiyorsunuz. Biz o kırık ekranları satın alıyoruz ve katmanlarına ayırıyoruz, yarı mamülleri birleştiriyoruz ve tam bir ekran haline getiriyoruz. Özetle elektronik atığa dönüşen ekranları toplayarak üretim yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 90’ını Avrupa ve Hong Kong’a ihraç ediyoruz. Yatırım teşviği de aldık. Yeni dönemde tam otomatik bir fabrika kurma aşamasındayız. Fabrika için 100 milyon TL’lik yatırım yeterli olacak. Kurumsal anlamda bizim işimizi yapan başka firma yok. Gelecek ay ABD’ye de ihracata başlayacağız. Ayda 4 bin adet üretim yapıyoruz. Çoğunlukla iPhone ekranları üretiyoruz. Çünkü o ekranları üretmek çok daha kolay. Çıtalı gruplar daha zor. İthalata ciddi bir alternatif oluşturuyoruz, katma değer üretiyoruz.
İPEK BÖCEĞİNİ KORUYAN KUMAŞ
Esra Üzer Yüncüler: Ben Eko Doku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi Başkanıyım. Ankara ve Hatay’da faaliyet gösteriyoruz. İpek böceğine zarar vermeden, yani ekolojik dengeyi bozmadan geleneksel kumaş dokumacılığı yapıyoruz. Bunun adına ‘barış ipeği’ dedik. Delik kozadan ipek ipliği elde ediyoruz. Şal, fular, kaşkol, kravat, kese, toka, nevresim takımları üretiyoruz. Hatay’da yer alan ipek böceği çiftliğimiz bir başka girişimci arkadaşımız Emel Duman’a ait. Kooperatifimizde marka danışmanı, proje yöneticisi, terzi ve moda tasarımcıları var. Geleneksel işlemlerden taviz vermeden böyle bir üretim yapan kurumsal bir firma yok. Destekçilerimiz arasında Arzu Kaprol ve Ezra Tuba gibi ünlü modacılar da bulunuyor.
BOLU’NUN LEZZETLERİNİ TÜRKİYE’YE SUNUYORLAR
Emine Dönmez Özdoğan: Biz Bolu’nun Demirciler köyünde 52 kadın olarak ‘Gelincik Kadın Kooperatifi’ni kurduk. Burada ‘kadının emeği, birliğin temeli’ projesi başlattık. Köydeki atıl durumdaki ilkokulu tamir ettirdik. Yöresel yemeklerin yapıldığı bir kır lokantası açtık. Bunun hemen yan tarafına da üretim atölyesi kurduk. Ardından altı tane sera, bir tane de lavanta bahçesi yaptık. Bombay fasulyesi, kızılcık tarhanası, ıza bulguru, erişte, sirke, lavanta kolonyası, lavanta kesesi, lavanta sabunu, kuşburnu marmelatı, portakal reçeli, vişne reçeli, kıtır kabak tatlısı, süt reçeli, kızılcık marmelatı yapıyoruz. Hepsi doğal ve yöresel ürünler. Hepsiburada’da satış yapıyoruz. Yurtdışına da satış yapacak duruma geldik.
- MSB duyurdu! 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
- Yenidoğan çetesi davasında dikkat çeken itiraf! 'Fırat Sarı'ya hasta yönlendirip para aldım'
- İstanbul'da şehre inen kurt köpeklerle oynadı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjide hedef tam bağımsız Türkiye!
- Bakan Göktaş: Şehit öğretmenlerimizin hatıraları gelecek nesillere aktarılacak