EkonomiHer 100 büyük mükelleften 27'sine vergi incelemesi

Her 100 büyük mükelleften 27'sine vergi incelemesi

Paylaş
Her 100 büyük mükelleften 27'sine vergi incelemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi incelemelerindeki son durumla ilgili açıklama yaptı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu’nun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2 bin 815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27’sinde vergi incelemelerine devam edildiğini bildirdi.

Bakanlık açıklamasında, “Bu oranın müteakip dönemde daha da artırılması planlanmaktadır. Ayrıca yine sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde vergi incelemeleri yürütülmektedir” denildi.

Haberin Devamı

YENİ DÜZENLEME YASALAŞTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gerek vergi incelemeleriyle gerekse saha denetimleriyle kayıt dışılıkla mücadelenin aralıksız devam ettiği bildirilen açıklamada, “Vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemler istisnasız uygulanmaktadır. Bu mücadelemize destek vermek amacıyla vergi cezalarının artırılmasına yönelik hükümler de yeni kabul edilen kanunda yer almaktadır” ifadeleri yer aldı. Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan son düzenlemeye göre; usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artırıldı. Ayrıca kayıt dışı faaliyetlere artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacak.

YÜZDE 20’DEN FAZLA FARK VARSA İZAHA ÇAĞRILACAK

Yeni yasaya göre; mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalar sonucunda tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilecek. Bu şekilde tespit edilen hasılat tutarları ile mükelleflerin faaliyette bulundukları döneme ilişkin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılacak ve karşılaştırma sonucu bulunan farkın yüzde 20’den fazla olması durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan “izaha davet müessesi” kapsamında izaha davet edilecek. Bu hüküm, kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak. Hüküm, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı