'Herkesi mutlu edecek müjde' netleşti! Yerli doğalgaz bedava verilecek, işte faturalara etkisi
Karadeniz'de keşfedilen 710 milyar metreküplük dev doğalgaz rezervinin şebekeye verilmesi çalışmalarında sona gelindi. İlk fazda üretilen doğalgaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenecek "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" ile karaya ulaştırılacak. Bu törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ücretsiz doğalgaz müjdesi vermesi bekleniyor. Bu müjde faturalara 130 liraya civarında bir indirim olarak yansıyacak.
Türkiye bugün tarihi günlerinden birini yaşıyor. Karadeniz'de keşfedilen ve bir süre önce Filyos'ta karaya çıkarılan doğalgazın devreye alınması töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçenlerde yaptığı açıklamada Erdoğan'ın törende bir de müjde vereceğini açıklamıştı. Tarihi tören öncesinde bu müjdenin detayları da ortaya çıktı.
BAKAN DÖNMEZ 'HERKESİ MUTLU EDECEK MÜJDE' DEMİŞTİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bugün gazımızı tesisimize getirmiş olacağız. Mayıs başında da inşallah işleme vermiş olacağız. Hemen hemen herkesi mutlu edecek bir müjdenin geleceğini söyleyebilirim" dedi.
25 METREKÜPE KADAR BEDAVA
Sabah'ta yer alan habere göre; Karadeniz doğalgazının kullanılmaya başlanması ile birlikte vatandaşlara yönelik bir indirimle ilgili uzun süredir çalışma yapılıyordu. Bu kapsamda belli formüller üzerinde duruldu. Sonunda karar verildi. Karadeniz gazının evlere girmesinden sonra her konutun aylık 25 metreküplük doğalgaz giderinin devlet tarafından karşılanması öngörüldü. Devletin katkı sağlayacağı 25 metreküp belirlenirken evlerdeki doğalgaz tüketimine bakıldı. Mutfakta kullanılan tüketim miktarının ücretsiz verilmesi gündeme geldi. Bu da yaklaşık 25 metreküpe denk geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törende bu müjdeyi vermesi bekleniyor. Böylece vatandaşın faturasına 130 liralık indirim yansıyacak.
30.8 MİLYARLIK DESTEK
Son 20 yılda yapılan çalışmalarla doğalgaz kullanım imkânı sunulan vatandaş sayısı 3 kattan fazla artarak 69 milyona yükseldi. 1.3 milyon olan doğalgaz abone sayısı ise 19.1 milyona çıktı. Böylelikle ülke nüfusunun yüzde 81'i, doğalgaz kullanım imkânı ve konforuna kavuştu. İktidarın yaptığı planlamalara göre 2026 döneminde 299 yerleşim yerine daha doğalgaz arzının sağlanması hedefleniyor. 19.8 milyonluk abone dikkate alındığında vatandaşa aylık yaklaşık 2.5 milyar, yıllık 30.8 milyarlık bir destek sağlanmış olacak.
TPAO DOĞALGAZIN İLK KEZ YANDIĞI ANLARI PAYLAŞTI
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz'in derinliklerinde keşfedilerek karaya ulaştırılan doğalgazın Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde ilk kez yanma görüntülerini paylaştı. Görüntülerde doğalgazın yanma ünitesindeki drone'la çekilmiş test işlemlerine de yer verildi. Alevlerin havadan çekilen görüntülerine yer verilen paylaşımda, "Enerjide bağımsız Türkiye hedefiyle çıktığımız yolda; azimle, sabırla, inançla çalışarak sözümüzü tuttuk ve Karadeniz gazını Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi'ne başarıyla getirdik. Karadeniz Doğalgazı Devreye Alma Töreni için hazırız. Bu projeye emek ve gönül veren herkese minnettarız" denildi. Paylaşımda görüşlerine yer verilen TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin ise, "Çok şükür, bu mübarek ramazan gününde ne kadar şükretsek az. Milletimizin dualarıyla çıktığımız bu yolda, Cumhurbaşkanımızın verdiği görevi tamamlamış olmanın huzuru içerisindeyiz. Allah'a çok şükür bugünü de gördük" dedi.
MAYISTA EVLERE GİRİYOR
Yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp gaz ithalatı yapan Türkiye için enerjide dışa bağımlılığının azalması ve ekonomik açıdan büyük katkı sunacak Karadeniz gazı, TPAO Filyos Münferit Yatırım Yeri'nde bulunan Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi'nde işlenecek. Gazın içindeki muhtemel su ve yabancı maddeler burada ayrıştırılacak ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) standartlarına uygun hale getirilecek. Gaz akabinde BOTAŞ'a ait Ana Ölçüm İstasyonu'na ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılacak. Yerli gazın Mayıs'ın ilk yarısında evlere verilmesi hedefleniyor.
TAMAMI EYLÜL AYINDA DEVREYE ALINACAK
Doğal gazın çıkarılması süreci fazlar halinde ilerleyecek. Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyunun 5'i bugünkü törenin ardından, kalan 5 kuyu ise Eylül ayı sonunda devreye alınacak. Faz-2 üretimine 2026'da geçilmesi, faz-3'e Amasra Sahası'nın da üretime dahil edilmesiyle 2028'de geçilmesi öngörülüyor.
GÜNLÜK ÜRETİMDE KADEMELİ ARTIŞ
Günlük gaz üretimi Faz-1'de 10 milyon metreküp olacak, Faz-2'de 40 milyon metreküpe, Faz-3'te ise 60 milyon metreküp seviyelerine ulaşacak. Faz-2'de Türkiye'deki konutların tüm ihtiyacının yerli gazla karşılanması hedefleniyor. Karadeniz'deki toplam rezerv miktarı Aralık 2022 itibarıyla 710 milyar metreküpe ulaştı.