Araç sahipleri dikkat! Yeni dolandırıcılık yöntemi: HGS’li vurgun
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kullananlara ‘Borcunuz var, ödemezseniz icra başlayacak’ şeklinde sahte bir avukat ismiyle gelen mesajlar yüzlerce kişiyi mağdur etti. Uzmanlar, “Kimden geldiğini bilmediğiniz mesajlara itibar etmeyin” diyor. Peki HGS borcu nasıl sorgulanır ve nereye ödenir?
HÜLYA ÇAYLAK
Dolandırıcılık yöntemleri konusunda vatandaş ne kadar bilgi sahibi olsa da mağduriyetlerin önüne geçilemiyor. İnternet dolandırıcılığı şu sıralar en çok başvurulan yöntemken, son dönemde kişilerin cep telefonu numaralarına gelen haciz mesajları (SMS) da vatandaşları tedirgin ediyor. Gelen mesajdaki linke tıklayanlar ise dolandırıcılık kurbanı oluyor.
HACİZ KORKUSU ETKİLİ
Dolandırıcılık yöntemleri konusunda vatandaş ne kadar bilgi sahibi olsa da mağduriyetlerin önüne geçilemiyor. İnternet dolandırıcılığı şu sıralar en çok başvurulan yöntemken, son dönemde kişilerin cep telefonu numaralarına gelen haciz mesajları (SMS) da vatandaşları tedirgin ediyor. Gelen mesajdaki linke tıklayanlar ise dolandırıcılık kurbanı oluyor.
SADECE PARA DEĞİL...
Mağduriyet yaşayan vatandaşlardan biri ‘350 lira ödedim, helal olsun, iyi dolandırıldım’ derken, uzmanlar ise ‘sadece para kaptırmakla kalınmayabilir’ uyarısında bulunuyor. Linke tıklandığında telefona kötü amaçlı bir yazılım da inebileceğini belirten uzmanlar, “Bu yazılımla telefonunuzdaki her şey kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bu nedenle kayıtlı olmayan numaralardan gelen her mesaja ve aramaya karşı dikkatli olunmalı” diyor.
SAVCILIĞA GİDİLMELİ
Bu tür mesajlardan dolayı vatandaşların çok fazla mağduriyet yaşadığını belirten Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, “Vatandaşlar öncelikle e-Devlet’e giriş yaparak hakkında başlatılan resmi bir icra takibi olup olmadığına bakmalı. Yani telefonla gelen aramaya veya SMS’e itibar edilmemeli. Eğer para kaptıran varsa da bu durum nitelikli dolandırıcılığa girdiğinden savcılığa şikayette bulunulmalı. Ayrıca kendi bankasına itirazda bulunarak paraya bloke koydurabilir” dedi.
TUZAĞA DÜŞMEMEK İÇİN DİKKAT!
- Gelen her telefondan ve her e-postadan şüphelenin.
- Tanımadıklarınızın mesajını açmadan silin.
- Arayan numarayı ve firmayı internetten kontrol edin.
- Adresinize gönderilen ve nereden geldiği belli olmayan kargoyu almayın.
- Şüphelendiğinizde hemen ‘155 Polis İmdat’ı arayın.
- Dolandırılırsanız hemen Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat edin.
- Acil bilgi almak için ‘Alo 175’ Tüketici Danışma Hattı’nı arayın.
NASIL SORGULANIR?
HGS sorgulaması yapmanın birden fazla yolu bulunuyor. E-Devlet’e giriş yaparak ‘Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama’ bölümünden borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ‘Geçiş ihlal sorgulama’ sayfasına plaka numaranızı yazdığınızda borç veya cezayı görebiliyorsunuz. Yine PTT’nin resmi adresi ‘hgsmusteri.ptt.gov.tr’den ‘Geçiş ihlali sorgulama’ linkine tıklayarak sorgulanabiliyor. Bunun dışında Karayolları Genel Müdürlüğü HGS müşteri hizmetlerinin numarası olan 0850 460 60 60 ve PTT’nin çağrı merkezi olan 444 1 788’i arayarak konuyla ilgili bilgi talep edebilirsiniz.
Yine özel sektörce işletilen otoyol ve köprülerdeki geçiş ihlalleri de bu şirketlerin sitelerinden sorgulanabiliyor. İhlalli geçişler sorgulamada ihlalin gerçekleştiği tarihten 15 gün sonra görülebiliyor. Borç 15 günde cezasız ödenebiliyor. HGS bakiyeniz yetersizse bu borç tahakkuk eder. Bu nedenle bakiyenizde yeterli limit olmasına dikkat edin. Sorun yaşamamak için PTT’den alınmış HGS etiketiniz dahil olmak üzere tüm HGS hesaplarınızın etiket hesabına bağlı mevduat hesabı, kredili mevduat hesabı ya da limiti yeterli bir kredi kartından verilmiş bir otomatik ödeme talimatının bulunmasına dikkat edin.
OGS DÖNEMI 31 MART’TA BİTİYOR
Otoyol ve köprülerde 31 Mart’tan sonra Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) kullanılamayacak. OGS’nin yerini HGS alacak. OGS etiketi olan araç sahiplerine cihazın alındığı bankadan ücretsiz olarak HGS etiketi verilecek. OGS cihaz bedelleriyle ilgili kafa karışıklığı ise devam ediyor. Bankaların bu konuda sorun çıkardığını belirten Levent Küçük,“OGS bedelini almak için bankaya giden tüketiciler ‘OGS depozitosunu ödemeyiz’ cevabıyla karşılaşıyor. Bu konu da dolandırıcılığa açık, zaten dolandırıcılar fırsat kolluyor. Hemen önlem alınmalı” diye konuştu.
- AK Parti'den CHP'ye art arda tepkiler: Meclis'te eşkiyalık kabul edilemez
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli aylığı ve asgari ücret zamlarıyla ilgili ilk açıklama! Enflasyonun üzerinde zam mesajı
- MSB duyurdu! 3 terörist etkisiz hale getirildi
- Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı!
- Narin'in cesedinin bulunduğu gün dikkat çeken görüşme! Kafaları karıştırdı