İGA İstanbul Havalimanı rekordan rekora koşuyor! 656 milyon euro yatırım 85 milyon yolcu
Bu yıl 85 milyon yolcu hedeflediklerini belirten İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, 656.5 milyon Euro’luk da yatırım öngördüklerini söyledi. Bilgen, “Bu yıl 11 yeni havayolu şirketiyle daha operasyon başlayacak. Toplam kargo alanımız da Hong Kong’un neredeyse üç katına ulaştı” dedi.
MURAT GÜLDEREN
Son dört yıldır üst üste ‘Avrupa’nın en yoğun havalimanı’ unvanına sahip olan İGA İstanbul Havalimanı 2023 yılını 76 milyon yolcu ile kapattı. Bu yılki hedef ise bu rakamı tam 85 milyona çıkarmak. 2023 yılı performanslarını ve 2024 yılı hedeflerini açıklayan İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, “2023 yılında 160.1 milyon Euro yatırım yapmıştık. 2024’te ise 656.5 milyon Euro yatırım hedefimiz var” dedi.
ENERJİSİ GÜNEŞTEN
2024’ün İGA için yatırımlar yılı olacağına dikkat çeken Bilgen, şu bilgileri verdi: “Genel Havacılık Terminali için 35 milyon Euro yatırım yapacağız. Eskişehir GES (Güneş Enerji Santrali) projesi için ise 146.4 milyon Euro yatırım hedefliyoruz. 3 milyon metrekare alanda kurulacak olan 199.32 MWe gücündeki lisanssız GES ile İGA kendi elektriğinin tamamını yenilenebilir enerjiyle karşılayan dünyadaki ilk havalimanı olacak. Doğu-Batı pisti inşası ve Kuzey-Güney yedek pisti için 331.2 milyon Euro yatırım planladık.”
11 YENİ HAVAYOLU
Bu yıl uçuş sayısını 532 binlere ulaştırmayı hedeflediklerinin altını çizen Selahattin Bilgen, şöyle devam etti: “Yolcu sayısında yüzde 12.77, uçuşlarda yüzde 12.46’lık bir büyüme planladık. Ayrıca bu yıl 11 yeni hava yolu şirketinin daha havalimanımızda operasyonlarına başlamasıyla bu alanda da dünyaya liderlik edeceğiz. İGA İstanbul Havalimanı, hizmet verilen hava yolu şirketi sayısı bakımından dünyada ilk 3 arasında bulunuyor.”
AVRUPA’NIN İLK 3’LÜ PARALEL PİSTİ
2024 yılında Avrupa’daki ilk 3’lü paralel pist operasyonunu hayata geçireceklerini söyleyen Bilgen, “ABD’den sonra en yüksek verim ve kapasiteyle gerçekleşecek operasyonlara imza atmayı hedefliyoruz. Bu yöntemle sahip olduğumuz 120 ATM/s (saatlik hava trafiği) kapasitemizin, 148 ATM/s üzerine çıkma potansiyeli var. Kapasitenin hava trafik açısından bu denli artması, havalimanımızın sözleşmesinde bulunan 150 milyon yolcu hedeflerinin üzerine de çıkarak Faz 5 sonrasında planlanan ek pist yatırımı yapılmaksızın 200 milyon yolcuya ulaşmasında önemli rol oynayacaktır” dedi.
HONG KONG’UN 3 KATI BÜYÜKLÜK
Selahattin Bilgen, kargo taşımacılığı ile ilgili de bilgi verdi. Bilgen, şu anda havalimanında aktif olarak görev yapan 14 tarifeli kargo hava yolu şirketi bulunduğunu anlatarak, “Havalimanımızda an itibarıyla 5.5 milyon tonluk kapasiteye çıkabilecek bir alt yapıya sahibiz ve toplam kargo alanımız 1.4 milyon metrekare seviyelerinde. Toplam kargo alanı bakımından Hong Kong’un neredeyse üç katı. Kiralanabilir alan kapasitemiz 340 bin metrekareye ulaştı” diye konuştu.