Ekonomiİhracatçıya yeni destek modeli geliyor

İhracatçıya yeni destek modeli geliyor

Paylaş
İhracatçıya yeni destek modeli geliyor

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, eylülde ihracat pazarlarındaki talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti.

TALEP GÜÇLENİYOR

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat pazarlarında talep koşullarının üst üste 9 aydır güçlendiğini belirtirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “İhracatçılarımızın her zaman yanındayız” diyerek, ihracatçıya sunulan desteklerde 2025 yılında yeni bir modele geçileceğini açıkladı. Şimşek, “Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele 2025 yılında geçeceğiz” dedi.

KREDİLER VE İSTİSNALAR

Bakan Şimşek, 2023 yılı Mayıs ayında 300 milyon TL olan reeskont kredileri günlük limitini 4 milyar TL’ye çıkarttıklarını hatırlatarak, ihracatçıya sunulan destekleri şöyle sıraladı: “Eximbank’ın sermayesini 21.9 milyar TL artırarak 35.7 miyar TL’ye yükselttik. Reeskont faizine yüzde 25.9 seviyesinde üst sınır getirdik ve reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunu kaldırdık. Hizmet ihracatı gelirlerinde vergi istisnasını 30 puan artırarak yüzde 80’e çıkarttık. Eximbank’ın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kredilere yaklaşık 1.1 milyar dolar hazine geri ödeme garantisi ve karşı garanti sağladık.”

Haberin Devamı