İhracatta 254.2 milyar dolarlık rekor
Türkiye’nin 2022 yılı ihracat verileri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıyla İstanbul’da açıklandı. Rekor tazeleyen ihracat, geçen yıl 254.2 milyar dolar oldu. Erdoğan “Hedefimiz, Türkiye’nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesi arasında yerini almasını sağlamaktır” dedi.
Pandemi, tedarik ve lojistik sorunları, savaş, enerji krizi, resesyon baskısı… Dünyada yaşanan onca negatif gelişmeye rağmen Türk iş insanlarının azmi ihracatta rekor getirdi. Pandemi öncesi 2019’da ihracat 180.8 milyar dolarken, 2020’de 169.5 milyar dolara inmişti. 2021’de normalleşmeyle yüzde 32.9 artan ihracat 225.4 milyar dolara yükselmişti. 2022 yılında ise yüzde 12.9 artan ihracat 254 .2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. 100 binden fazla ihracatçıyla, 250 milyar dolarlık yıllık ihracat barajı da böylece aşılmış oldu.
BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ OLDU
İhracat verileri dün İstanbul’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı toplantıda paylaşıldı. Erdoğan, 2022’de yaşanan krizleri fırsata çevirdiklerini belirterek, “Tarihimizin en yüksek büyüme oranlarına ve ihracat rakamlarına eriştik. Sadece 2021 yılında yüzde 11.4 oranında büyüyerek, son 50 yılın en iyi seviyesini yakaladık. İhracat tek başına bu tarihi büyüme oranına 5.3’lük katkı yaptı. Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1’in üzerine çıktı. Geçtiğimiz yıl da istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Dünyanın derin sancılarla kıvrandığı bir dönemde, 2022’nin ilk üç çeyreğinde yüzde 6.2’lik bir büyüme kaydettik” dedi.
197 ÜLKEYE TL İLE SATIŞ YAPILDI
İhracatın büyümeye önemli katkılar yaptığını vurgulayan Erdoğan, “Hedefimiz, Türkiye’nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesi arasındaki yerini almasını sağlamaktır. Bundan 20 yıl önce yola çıktığımızda 36 milyar dolar olarak devraldığımız ihracatımızı tam 7 kat artırdık. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197’yi buldu. Türk Lirası ile gerçekleşen dış ticaret hacmimiz de yaklaşık 350 milyar liraya ulaştı. Hizmet ihracatımızı 20 yılda 14 milyar dolar seviyesinden önceki sene itibariyle 61.4 milyar dolar seviyesine çıkarmıştık” diye konuştu.
DÜNYANIN SAĞLIK ÜSSÜ OLMA HEDEFİ
Erdoğan hizmet sektörüne özel hazırlanan destek paketini hatırlatarak, şunları söyledi: “Sağlık, spor, eğitim, fuar, film, lojistik gibi birçok hizmet sektörünü kapsayan destek paketini Nisan 2022 açıkladık. Amacımız halen 90 miyar dolar civarında olan uluslararası sağlık hizmetleri pazarından en büyük payı alarak ülkemizi önce bölgesinin sonra dünyanın sağlık üssü konumuna getirmektir. 2021’de 1.7 milyar dolara ulaşan sağlık hizmetleri ihracatımız 2022’de 2 milyar doları yakalayacak bir yere doğru gidiyor. 2023 hedefimiz 5 milyar dolar.”
DİZİDE ABD’DEN SONRA İKİNCİYİZ
Türkiye’nin ABD’den sonra dizi ihracatında ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk dizileri Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada 800 milyonu aşkın izleyici ile buluşuyor. Sektör verileri 2022 sonu itibariyle yaklaşık 750 milyon doları düzeyinde bir ihracat hacmini yakaladığımızı gösteriyor. Dizi ve film ihracatımızın bu yıl 1.5 milyar doları aşarak tüm dünyada 1.5 milyar izleyiciye ulaşmasını hedefliyoruz” bilgilerini paylaştı.
FUAR MERKEZİ İÇİN GERİ SAYIM
Erdoğan, Türkiye’de yılda 400 üzerinde fuar düzenlediğinin altını çizerek, “Ülkemizin fuarcılıkta marka haline gelmesi amacıyla İstanbul’a yakışan bir fuar alanı kazandırma sözü vermiştik. Hemen kolları sıvayarak 208 bin metrekaresi açık 225 bin metrekaresi kapalı olmak üzere büyüklüğü toplam 433 bin metrekareye ulaşacak bir fuar alanının yapımına başladık. Atatürk Havalimanı’nın yanında inşallah bu fuar merkezini gerçekleştireceğiz” dedi.
PARİTE ETKİSİ 14 MİLYAR DOLAR
2022 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise “İhracat başarısı aleyhimize olan parite etkisine rağmen elde edilmiştir. Paritenin etkisi ihracatımızda aşağı yönlü olarak aralık ayında yaklaşık 700 milyon dolar, yıllık düzeyde ise 14 milyar dolar olmuştur. Parite etkisine rağmen büyük bir ihracat başarısı yakalanmıştır” dedi.
ENERJİ İNDİRİMİ VE FİNANSMAN TALEBİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de konuşmasında şunları söyledi: “İhracatta hedeflerimize ulaşabilmemiz için bazı beklentilerimiz var. Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatında yapılan indirimler yeni yıla başlarken hepimiz için büyük moral oldu. Rekabet gücümüzü koruyabilmemiz için zatı alinizden bir bu kadar daha indirim bekliyoruz. İhracatta büyük hedeflerimizi gerçekleştirmek için üretim kapasitemizi artırmak, teknolojik alt yapılarımızı yenilemek zorundayız. Dolayısıyla Merkez Bankası ve Eximbank’ın bu süreçte uzun vadeli finansman kredileriyle ihracatçılarımıza daha çok katkı vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyle ilgili bütün yatırımların bölge ayrımı gözetilmeksizin destek kapsamına alınmasını bekliyoruz.”
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi