İhracatta çifte rekor
Küresel ekonomideki daralma sinyallerine ve jeopolitik gerilimlere rağmen Türkiye’nin ihracatı yeni zirvelerini test ediyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatın temmuzda 22.5 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını söyledi. 12 aylık ihracatın da tekrar yükselişe geçerek 261.5 milyar dolara ulaştığını ve 267 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti. Böylece hem aylık hem de yıllık rekor kırılmış oldu.
Gazete Haberi
İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜKSELDİ
Global piyasalarda yaşanan daralmaya rağmen ihracatçılar yeni pazarlarla rekorlara imza atıyor. Temmuz ayı ihracat rakamları, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımıyla Kayseri’de düzenlenen toplantıda açıklandı. Buna göre; Türkiye’nin ihracatı temmuz ayında, 2023’ün aynı ayına göre yüzde 13.8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara yükseldi. Bakan Bolat, “İftiharla ifade etmek istiyorum ki tarihin en yüksek temmuz ayı ihracat rekorunu kırdık” dedi. Ayrıca temmuzda dış ticaret açığında yüzde 42’lik düşüş yaşanırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 75.7’ye yükseldi.
YILLIKTA DA İBRE YUKARI DÖNDÜ
Öte yandan bir rekor da yıllıklandırılmış ihracattan geldi. Yıllıklandırılmış yani son 12 ayın ihracat toplamı temmuzda bir önceki yıla göre yüzde 3.4 artışla 261.5 milyar oldu. Ömer Bolat, “Çok önemli bir rekor haberi daha. En son aralıkta 255.4 milyar dolarla Cumhuriyet rekorunu kırmıştık. Mayısta 260.1 milyar dolara ulaşmıştık. Haziranda bayram tatili ve takvim etkisiyle ihracat ve ithalat az da olsa geriledi ama temmuzda artıya geçerek 261.5 milyar dolara ulaştık. Bu şu demek, son bir yılda toplam mal ihracatımız yüzde 3.4 artmıştır. Son bir yılda 8.7 milyar dolar bir net artış sağlanmıştır” dedi.
HEDEFLERLE UYUMLU İLERLİYOR
Orta Vadeli Program’daki yıl sonu 267 milyar dolar mal ihracatı, 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefi doğrultusunda ilerlediklerini belirten Bolat, şöyle konuştu: “Uluslararası yeni gerilimler, bir savaş ya da Türkiye için pazar imkanlarının olduğu yerlerde aksilikler olmazsa hedefimize sadığız. Her ay 750 milyon-1 milyar dolar arasında geçen yılın rakamlarının üzerine ekleyebilirsek bu hedefi gerçekleştirmek zor olmayacak. Avrupa Birliği, ABD ve İngiltere’de faiz indirimlerinin eylülden itibaren hızlanması bekleniyor. Onlardaki canlanmayla beraber bizim için de ihracat imkanları artacaktır.”
60 İLDE YÜKSELİŞ VAR
İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın yılbaşından bu yana dalgalı seyir izlediğine dikkati çekerek, haziranda yüzde 10.6 düşen ihracatın, temmuzda takvim etkisiyle çift haneli artış gerçekleştirdiğini söyledi. En çok ihracat yapan sektörleri sıralayan Gültepe, “Otomotiv 3.1 milyar dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Otomotivi 2.6 milyar dolarla kimya, 1.7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1.4 milyar dolarla çelik ve elektrik-elektronik sektörleri takip etti” dedi. Gültepe, geçen ay 60 ilin ihracatını artırdığını belirterek, “Birim ihracat değerimiz 1.49 dolar olurken pariteden kaynaklı 201 milyon dolarlık kayıp yaşadık. En çok ihracat yapılan ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Irak ve İtalya oldu” diye konuştu.
- Yoğun kar yağışı nedeniyle tatil kararı
- Dilan ve Engin Polat'ın ‘tedbir kararı kaldırılsın' talebine mahkemeden ret
- AK Partili Mustafa Şen, son anket sonuçlarını CNN Türk'te açıkladı
- Komedi filmi gibi: Evi sanıp mağazanın camını kırdı, yatakta uyudu! Polisler uyandırınca kızdı
- Lapa lapa kar yağışları geliyor! Meteoroloji tarih vererek uyardı