Ekonomiİhracattan çifte rekor

İhracattan çifte rekor

Paylaş
İhracattan çifte rekor

Ağustos ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.4 artış ile 22.1 milyar dolar olurken, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ihracatına ulaşıldı.

Ocak-ağustos dönemindeki sekiz aylık ihracat yüzde 3.9 artışla 170.8 milyar dolara, yıllıklandırılmış ihracat ise yüzde 3.5 artışla 262 milyar dolar oldu. Bu da, Cumhuriyet tarihinin en yüksek yıllık mal ihracatı rekoru anlamına geliyor. Ağustos ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından İstanbul’da açıklandı.

Haberin Devamı

DIŞ TİCARETTE AÇIK AZALIYOR

Bakan Bolat, ihracatın rekor kırmaya devam ettiğini belirterek, “Ve ithalatımızdaki azalma trendi devam ediyor. Dış ticaret açığımızda güçlü bir azalış trendi devam ediyor. Cari işlemler açığımızda da güçlü bir azalış trendi devam ediyor” dedi. Bakan Bolat, bunun anlamının Türkiye için daha fazla yatırım, daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat ve döviz biriktirmek olduğunu söyledi. Bolat, ağustostaki rekorla beraber son 13 ayın 9 ayında ihracatın aylık rekorlar kırdığını vurguladı.

OLUMLU SEYİR SÜRÜYOR

İthalat cephesinde ise azalma trendinin devam ettiğini vurgulayan Bolat, ithalatın ağustos ayında yüzde 10.8 gerileyerek 27 milyar dolara gerilediğini bildirdi. İthalattaki azalışın sonucu olarak dış ticaretteki azalmanın da devam ettiğine dikkati çeken Bolat, dış ticaret açığının yıllık bazda yüzde 43.4 düşüşle son 34 ayın en düşük seviyesi olan 4.9 milyar dolara gerilediğini, ithalatın ihracatı karşılama oranının da olumlu bir seyir izleyerek yüzde 81.7’ye yükseldiğini aktardı.

Haberin Devamı

MÜCEVHER KATKISI ARTIYA GEÇİRDİ

Sektörler özelinde bakıldığında ilk sırada 2.7 milyar dolarla otomotiv yer aldı. Otomotivi, 2.6 milyar dolarla kimya, 1.7 milyar dolarla hazır giyim takip etti. Mücevher, yüzde 108 ile oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektör oldu. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “En fazla ihracat yapan üç sektörümüzden otomotiv ve kimya geçen ay ekside kaldı. Hazır giyim ise başa baş durumda. Fark daha çok mücevherden geldi. Mücevherdeki 500 milyon dolarlık artış, ağustos ihracatımızın pozitif kalmasında önemli bir rol oynadı” dedi.

YIL SONU HEDEFİ İÇİN FUARLARA DAVET

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Yıl sonu hedefimizi yakalayabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” diyerek, tüm firmaları, düzenledikleri heyet ve fuarlara katılmaya davet etti. Gültepe, “Bu ay Fas’a ticaret heyeti düzenleyeceğiz. İhracatçı birliklerimizle sekiz ayda 91 heyet organizasyonuna imza attık. Yıl sonuna kadar sayıyı 150’ye çıkaracağız. Sekiz ayda 228 olan fuar katılımımız da 378’e ulaşacak” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA İLK SIRADA

En çok ihracat yapan beş il, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara şeklinde sıralandı.

Geçen ay 1228 firma ilk kez ihracat yaptı ve ihracata 85.5 milyon dolar katkı sundu.

Birim ihracat değeri 1.49 dolar oldu.

En çok ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri şeklinde sıralandı.

En çok ihracat yapılan ülke grupları arasında Avrupa Birliği, 8.8 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı.