İki maaş birden almak mümkün! Çoğu kişi bu şartı bilmiyor, malulen emekliler dikkat
Binlerce malul emeklisi emekli maaşının dışında ek bir maaş kazancından habersiz. Malul emekliler hem emekli maaşını alıp hem de çalışma hayatına devam edip edemeyeceğini bilmiyor. SGK uzmanı Dilek Ete, malulen emeklilik ve engelli emekliliğinin devamındaki çalışma hayatında doğru bilinen yanlışları açıkladı.
İpek Alemdar Göde / ipek.alemdar@posta.com.tr – Çalışma hayatında geçirdiği rahatsızlık sonrası malulen emeklilik hakkı kazanan kişilerin aklında tekrar çalışıp çalışamayacağına dair birçok soru işareti bulunuyor. Son günlerde sosyal medyada hatalı bilgilerin bulunduğuna dikkat çeken Dilek Ete, malulen emeklilik ve çalışma hayatı ile ilgili önemli noktaları posta.com.tr’ye anlattı.
MALULEN EMEKLİLİK HAKKI KAZANMA
Çalışan bir kişinin malulen emekli olabileceği şartları açıklayan Ete, “SSK’lı bir çalışanın malulen emekli olması için 10 yıllık sigortalılık süresini doldurması lazım. Burada 10 yıl boyunca prim yatması şartı yok. Bu 10 yıl içinde minimum yatması gereken prim gün sayısı 1800 gün. Bir de yüzde 60 olarak rapor alınması gerekiyor. İlk işe girişten sonra vücutta oluşan bütün zararlar malulen emeklilik için dahil. Yani burada bir iş kazasına gerek yok. Örneğin bir kişi işe girdiğinde bir sağlık problemi yoktu daha sonra böbreklerinden rahatsızlandı işe girmeden önce tespit edilen bir rahatsızlık olmadığında sonrasında bir hastalık da iş görmezliği yüzde 60 oranında etkiliyorsa malulen emeklilik için hak kazanabilir” dedi.
EMEKLİ AYLIĞI KESİLİR Mİ?
Malulen emeklisi olan kişilerin çalışma hayatına devam edip aynı zamanda da maaş alabileceğini ifade eden Ete, “Malul emeklilerinin çalışıp çalışamadığına dair internette kişilerin kafasını karıştıran çok fazla bilgi var. Malul emeklisi bir kişinin eğer SGK’dan emekli ise Bağ-Kur’lu bir iş yeri açabilir, bir şirkete ortak olabilir. Burada aldığı emekli maaşında bir durdurma olmaz. Eğer bu kişi Bağ-Kur’dan malulen emekli olacaksa o zaman da SGK’lı bir işe girebilir. Burada karıştırılan nokta malul emekliliği ile engelli emekliliği şartları. Malul emekliliğinde engelli emekliliğinden farklı olarak son 3,5 yıl kuralı yok” açıklamasında bulundu.
ENGELLİ EMEKLİSİ İLE MALULEN EMEKLİNİN FARKI
Çapraz bağlantı ile kazançta kesinti olmayacağını belirten Ete, “Malul emeklisi bir kişi 10 yıllık sigortalılık süresi varsa 1800 gün ödenmiş prim varsa ve yüzde 60’tan fazla maluliyet varsa malulen emeklilik olur. Malulen emeklilik için son 3,5 yıl kuralı yoktur. Bir gün bile SGK’lı çalışıp daha sonra emekliliğe başvurursanız SSK’dan emekli olursunuz. Engelli emekliliğinde son 3,5 yıl hangi sigortanın ödendiği önemlidir. Bir kişi malulen emekliliğe başvurmadan önce nereden emekli olacağını ayarlayabilir. Bir kişi yıllarca SGK’lı olarak çalışıp sonra maluliyet durumu nedeniyle emekli olmak istendiğinde sonrasında bir iki gün bile Bağ-Kur ödemesinde bulunulursa bu kişi Bağ-Kur’dan emekli olabilir. Bu kişi emekli Bağ-Kur aylığını alır ve isterse SSK’lı bir işte çalışabilir. Bağ-Kur’da en düşük 7 bin 500 lira aylık alabilir bir de SSK ile çalışma yapabilir. Burada maaşında kesinti olmaz” ifadelerini kullandı.
MALULEN EMEKLİLİĞE ÇEKİMSER YAKLAŞIYORLAR
Engelli emeklisi ile malulen emeklilik arasındaki farka değinen Ete, “Ama çoğu kişi malulen emekli olduğunda sonrasında çalışmak isterse maaşının kesileceğinden endişe duyuyor. Sadece engelli emeklilerinin çalışabildiğini düşünüyor kişiler. Engelli emekliliği şartlarında daha fazla prim gün sayısı gerekiyor. Engelli emekliliği için prim günü yetmeyen kişiler malulen emeklilikte de sonrasında çalışamayacağını düşündüğü için malulen emekliliğe başvuramıyor. Malulen emeklilikte çapraz ödeme ve emeklilik mümkün. Yani sigortadan malulen emekli olan bir kişi Bağ-Kur’dan, Bağ-Kur malulen emeklisi bir kişi de sigortalı çalışan olabilir.
Engelli emekliliği bulunan kişiler her şartta hem çalışıp hem de emekli aylıklarını alabilirler. Malulen emekli bir kişi eğer aynı primden çalışma hayatına başlarsa çalışma hayatı boyunca emekli aylığı durdurulur çalışma bittikten sonra emekli maaşını almaya devam eder” şeklinde konuştu.