İkinci el otoda 6+6 şartı o sektörü de vurdu
İkinci el araç satışlarında getirilen '6 ay ve 6 bin kilometre' şartının bazı sektörlerde problem yaratmasından endişe ediliyor. Modifiye sektörünün uygulamadan olumsuz etkilenebileceğini belirten avukat Hakan Harmankaya, " Bir minibüs konforlu bir taşıt haline getirilmekte, aslında alıcı ikinci el bir araç değil, katma değer yaratılmış bir aracı edinmektedir. Bu tür araçların düzenlemeden muaf tutulması gerekir" dedi.
İkinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için, galerici gibi ikinci el ticaretiyle uğraşanlara yönelik ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ şartı getirilmişti. Buna göre; 16 Ağustos’tan önce trafiğe tescili yapılan otomobil ve arazi taşıtlarının satışı 15 Eylül’den sonra 1 Temmuz 2023’e kadar yapılamayacak. 15 Eylül’den sonraysa denetimler artacak ve Ticaret Bakanlığı, aykırı işlemlere ceza uygulayacak. Bu yaptırım araç alıp satan ticari kesimi kapsıyor. Yani vatandaş için kısıtlama geçerli değil.
SIFIR ALIP YAPIYORLAR
Vatandaşın menfaatine olan ve ikinci el piyasasında fiyatların bir miktar gerilemesini sağlayan uygulamanın bazı sektörlerde problem yaratacağıyla ilgili kaygılar da artmış durumda. Bunlardan biri modifiye sektörü. Düzenleme konusunda değerlendirmelerde bulunan Avukat Hakan Harmankaya, “Uygulama sıfır araç alarak, araca katma değer sağlayıp tekrar aracı satan kişileri de olumsuz etkilemiş durumda” dedi.
‘KATMA DEĞERLİ ÜRETİM VAR MUAF TUTULMALI’
Hakan Harmankaya, şöyle devam etti: “Bu araçlar ülkemizde bu işle uğraşan firmalarca, üreticilerden sıfır kilometre alınmakta ve nihai kullanıcının talebine göre, isteğe göre dizayn edilerek nihai tüketiciye satılmaktadır. Bir minibüs konforlu bir taşıt haline getirilmekte, aslında alıcı ikinci el bir araç değil, katma değer yaratılmış bir aracı edinmektedir. Bu tür araçların düzenlemeden muaf tutulması gerekir. Bu ise eksper raporuna dayalı olarak veya noter tespiti suretiyle yapılabilir.”