Ekonomiİkinci el otoda güvenli ödeme dönemi! Cuma günü başlıyor

İkinci el otoda güvenli ödeme dönemi! Cuma günü başlıyor

Paylaş
İkinci el otoda güvenli ödeme dönemi! Cuma günü başlıyor

Türkiye genelinde yılın ilk 8 ayında 6.7 milyon araç el değiştirirken, bunun yaklaşık 4.5 milyonunu otomobiller oluşturdu. Yıla durgun başlayan ikinci el araç satışları, son bir kaç aydır hareketlenmeye başladı.

İkinci el araç satışları artarken, mağduriyetleri önlemek için de önemli bir adım atıldı. Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği işbirliğiyle uygulamaya alınan Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül’den itibaren herkes için zorunlu olacak.

Haberin Devamı

RİSKLER ORTADAN KALKACAK

Sistemin kullanımı bugüne kadar ikinci el faaliyetinde bulunan işletmelerin yani oto galerilerin satışlarında zorunlu iken artık alıcıları da kapsayacak. Otomobil satışlarını daha güvenli hale getirmek için geliştirilen sistemle, alışverişlerde nakit taşıma riski, sahte para kullanılması, satış bedelinin ödenmemesi gibi riskler ortadan kalkacak. Peki sistem nasıl çalışacak? İşte detaylar...

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Alıcı ve satıcı öncelikle Güvenli Ödeme Sistemi’ne dahil olan bir banka, elektronik para veya ödeme kuruluşunu belirleyecek.

Satıcı, belirledikleri kuruluşun web sayfası veya mobil uygulaması üzerinden istenilen bilgileri ve alıcının telefon numarasını girerek sisteme kayıt olacak.

Haberin Devamı

Sistem tarafından alıcının cep telefonuna otomatik olarak bir referans numarası gönderilecek.

Alıcı kendisine gelen referans numarası ile Güvenli Ödeme Sistemine girecek ve istenilen bilgileri doldurarak satıcının sisteme girmiş olduğu tutarı yatıracak.

Yatırılan tutar güvenli hesapta satış işlemi gerçekleşene kadar bloke olarak tutulacak.

Noter huzurunda satış işleminin gerçekleşmesiyle birlikte tutar otomatik olarak satıcının hesabına aktarılacak.

Satıcı tarafından sisteme girilmiş tutar hesaba yatırılmamış ise sistem otomatik olarak noterlikteki işlemin yapılmasına (yani aracın satışına) engel olacak.

UYGULAMA TÜKETİCİLERİ NASIL ETKİLEYECEK?

Söz konusu sistemle ikinci el araç piyasasında güven ortamının oluşması bekleniyor. Bu sayede birçok hukuki ihtilaf engelleneceği gibi sahtecilik ve dolandırıcılık gibi durumlara da imkan verilmeyecek. Aynı zamanda mali denetim olanağı sayesinde vergi kaybının engellenmesi amaçlanıyor. Sistemin işleyiş ve denetimine ilişkin çalışmalar Ticaret Bakanlığı’nca yürütülecek.

HANGİ BANKALAR DAHİL?

Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayan banka, elektronik para veya ödeme kuruluşlarının hepsi sisteme dahil edilecek.

ÜCRETİ VAR MI?

Banka tarafından her bir işlem karşılığında satıcıya aktarılacak araç satış bedelinden mahsup edilmek suretiyle 105 lira alınacak. Söz konusu ücretin 52.5 lirası işlem katılım payı olarak Türkiye Noterler Birliği’ne aktarılacak.

Haberin Devamı

VAZGEÇİLİRSE BAŞVURU İPTAL EDİLEBİLECEK Mİ?

Bu durumda başvuru iptal edilebilecek ve alıcı tarafından yatırılan tutar ilgili banka, elektronik para veya ödeme kuruluşu tarafından iade edilecek.

KAYIT SONRASI BİLGİLERDE GÜNCELLEME YAPILABİLECEK Mİ?

Başvuru oluştuktan sonra bilgilerde düzenleme yapılamayacak. Bunun için mevcut başvurunun iptal edilmesi ve yeni bir işlemin başlatılması gerekecek.