İş dünyasından konut adımı
Kahramanmaraş depremleri sonrasında bölgede en az 300 bin konut ihtiyacı doğdu. Hükümet, Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut projesine hemen başlayacağını duyururken, iş dünyası da seferberlik başlattı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), iş dünyasının ve hayırseverlerin katılımıyla deprem bölgesine kalıcı konut yapma kampanyası başlatıyor. 365 oda ve borsanın ilk adımı atacağı proje, TOBB camiası ile sınırlı kalmayacak.
FARKLI TUTARLARDA KATKI
TOBB‘dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kampanyanın detayları ve nasıl katkı verileceği çok yakında açıklanacak. Tüm iş insanlarımızı, sektörel derneklerimizi, iş dünyası kuruluşlarımızı, kadın ve genç girişimcilerimizi ve hayırseverlerimizi konut kampanyasına destek olmaya çağırıyoruz. Bu yardım kampanyasına bir bina ya da bir konut bedeli ile katılınabileceği gibi vatandaşlarımız kendi imkanları ölçüsünde bir tutarla da katkıda bulunabileceklerdir.”
TOKİ İLE GÖRÜŞECEKLER
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yapılan istişare sonucu böyle bir kampanya başlatmayı düşündüklerini belirterek, “Bütün oda ve borsalarımızın yanı sıra, yurt içinden ve yurt dışından firmalarımızı ve hayırsever vatandaşlarımızı da başlatacağımız bu konut seferberliğine katılmaya teşvik edeceğiz. Her oda ve borsamızın, her firmamızın imkanları ölçüsünde bu kampanyaya destek vereceğine gönülden inanıyoruz. Ayrıca yapılacak konutlarla ilgili de TOKİ ile irtibata geçip süreci hızlandırmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
100 MİLYONLUK BÜTÇE AYIRDI
Ankara Ticaret Odası (ATO) da deprem bölgesine kalıcı konut inşa etmek üzere seferberlik başlattı. 2023 yılı içinde 100’üncü yılını kutlayacak olan ATO, kutlama programını iptal ederek, kaynaklarını ve enerjisini depremzedelerin konut ihtiyacı için harcayacak. ATO Başkanı Gürsel Baran, “100 milyonun üzerinde bir bütçe ayırarak ilk etapta 100 kalıcı konut inşa edeceğiz. Bir tuğla da biz koyup, deprem bölgemizde ATO 100’üncü Yıl Evleri inşa edeceğiz” dedi.
1000’ER ADET BAĞIŞLADILAR
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, BAYKAR olarak 1000 konutu bağışladıklarını duyurmuş, AFAD’ın da destek olacağı konut kampanyasına herkesi destek olmaya çağırmıştı. Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu da deprem bölgesinde bir yıl içinde 1000 konut inşa etme kararı alırken tüm kurum ve kuruluşlara da benzer yönde karar almaları çağrısında bulunmuştu.
İNŞAAT DEMİRİ FİYATINI İNDİRECEK
İÇDAŞ Çelik, inşaat demiri fiyatlarında fırsatçılara mahal vermemek adına, sektörde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen fiyatlarını indirme kararı aldığını açıkladı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Kararımızın arkasında durarak satış yapma yönünde elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bundan sonraki süreçte de depremden etkilenen vatandaşlarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz. Öte yandan Türkiye’nin yıllık demir üretimi 20 milyon ton seviyelerinde. Bu da hesaba katıldığında Türkiye’de oluşacak demir ihtiyacını karşılayamamak gibi bir durum söz konusu değil.
YARDIMLAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Türkiye’nin 10 ilini etkileyen depremlerin ardından depremzedelere yönelik yardım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle vatandaşların barınma sorununa yönelik projeler hız kazanıyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) de afet bölgesinde çok sayıda aşevi ve seyyar mutfak ile depremden etkilenen vatandaşlara sıcak yemek sağlarken, Kahramanmaraş’ta günlük 5 bin kişiye yemek sağlayacak MÜSİAD Aşevi’ni hizmete aldı. Dernek, Kahramanmaraş Elbistan’da kurulacak MÜSİAD Konteyner Kent alanı için de çalışmalarını hızlandırdı.
PHILIP MORRIS’TEN AFETE 40 MİLYON TL’LİK FON
Uluslararası şirketler de depremzedelerin yaralarını sarmak için bağış yapmaya devam ediyor. Bunlardan biri de dünyada 180 ülkede faaliyet gösteren Philip Morris International. Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren sosyal medya hesaplarından şirketin, depremden etkilenen bölgelerdeki acil ve orta vadeli ihtiyaçların karşılanması için 2 milyon dolar değerinde bağış fonu oluşturduğunu duyurdu. Şirketin dünyanın dört bir yanındaki gönüllü çalışanlarının oluşturduğu destek fonunda toplanan kaynak ise depremin ilk gününden bu yana depremzedelerin ihtiyaçları için kullanılıyor.
ŞİŞECAM DESTEĞE DEVAM EDİYOR
Şişecam, İş Bankası Grubu’nun gerçekleştirdiği nakdi destek kapsamında bölgeye 200 milyon TL bağışta bulundu. Ayni bağışları ile birlikte Şişecam’ın desteği 225 milyon TL’ye ulaştı.
Nestlé, 50 TIR’a yakın su, 100 ton bebek maması ve diğer gıda ürünlerini, hayvanlar için 20 ton evcil hayvan maması iletti.
Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın eşit ortaklığında kurulan SunExpress, 14-28 Şubat 2023 tarihleri arasında planlanan tüm yurt içi uçuşları için yeni uçuş tarihi en geç 31 Mart olacak şekilde ücretsiz bilet değişikliği ve iptal hakkı sundu. Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Hatay ve Mardin kalkışlı tüm yurtiçi uçuşlarını 20 Şubat’a kadar ücretsiz olarak gerçekleştirmeye devam ediyor.
Migros, bölgeye 12 acil yardım TIR’ı ulaştırmanın yanı sıra İskenderun ve Kahramanmaraş’ta Kızılay koordinasyonunda bugüne kadar 20 bine yakın kişiye sıcak yemek servisi yaptı.
SENDEO ÜCRETSİZ TAŞIYOR
Sendeo, Koç Topluluğu ile birlikte AFAD ve Kızılay gibi kurumların paylaştığı ihtiyaç listelerini koordineli bir şekilde deprem bölgesine ulaştırıyor. Ayrıca çalışanlarının ve Koç Topluluğu şirketlerinin güncel ihtiyaç listelerini takip ederek hazırladıkları paketleri ve N11 üzerinden yapılan yardımları ücretsiz olarak afet bölgesine taşıyor.
ODAŞ, depremin ilk günlerinde barınma amaçlı 14 konteynerin dışında depremzedelerin barınma, kıyafet ve ısınma gibi ihtiyaçlarını da gidermek üzere yardımda bulundu. Ayrıca 60 ton Kahramanmaraş, 60 ton Adıyaman olmak üzere toplamda 120 ton kömür yardımı yapıldı.
Toyota Türkiye, afet müdahale ekibini görevlendirdi. Adıyaman ve Elbistan’a 5 TIR yardım malzemesi ulaştırdı. Ayrıca Toyota Japonya, Toyota Avrupa, Toyota Finansal Hizmetler 750 bin dolar katkıda bulundu. Toyota Türkiye de çalışanların katılımlarıyla toplam 1.9 milyon dolar bağış topladı.
GE ve GE Vakfı, acil yardım sağlamak için 300 bin dolar tutarında katkı yapacaklarını açıkladı.
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), depremzedelere konaklama, gıda, ilaç, nakdi ve psikososyal destek sağlamanın yanı sıra deprem bölgesindeki 1000 aileye medikal ve hijyen ürünlerinden oluşan ‘Umutlu Kutu’larını ulaştırdı.