İşini bırakıp 20 bin lirayla yaylaya çıktı, şimdi aylık kazancı dudak uçuklatıyor
Şehirdeki işini yaparken 4-5 tane arabası ve yanında çalışanları olan Nusret Akca, borçları birikince her şeyi ardında bırakarak memleketi Bolu'ya döndü. 20 bin lira sermaye ile yaylaya çıkarak hayalindeki işe başlayan Nusret Akca şu an aylık kazancından çok memnun.
Posta.com.tr/ Büşra Özbelli Şehirdeki işini ve stresli hayatını bırakıp yaylaya çıkarak hayalini gerçekleştiren Nusret Akca Posta.com.tr'ye konuştu. "Şu an yaşadığım hayattan çok mutluyum." diyen Akca, "Ekip biçmiyorum ve her şeyimi dışardan satın aldığım halde bu parayı kazanıyorum. Bu işe ilk başladığımda hiç param yoktu. Üstelik geçmişten kalan borçlarım vardı. Şu anda borcum derdim kalmadı." dedi. Yaylada bir gününün nasıl geçtiğini anlatan Akca, günlük kazanç için yeni hedefini de açıkladı.
49 yaşındaki Nusret Akca, "Ben normalde Muğla'nın Fethiye ilçesinde aşçılık yapıyordum. 14-15 sene aşçı olarak çalıştıktan sonra memleketim olan Bolu'ya geldim. Bolu'da kargo işi yaptım. Kargoculuk yaparken 4-5 tane arabam ve benimle çalışan 5 tane şoför vardı. İşler yolunda gitmedi, borçlarım birikti. 2014 gibi At Yaylası'na çıktım. 20 bin liraya 3 inek alarak hayvacılığa başladım. Sütçülük yapıyorum. Bu iş zaten hayalimdi. Şu anda 25 ineğim var. Yaylada hayvanlarımdan süt sağıyorum ve ev ev dağıtıyorum." dedi.
TAPUSU OLMADIĞI İÇİN İŞLETME NUMARASI ALAMADI
Aslında Kılıçarslan köyünden olduğunu söyleyen Nusret Akca "Köyümüz imara açıldığı ve binalar yükseldiği için orada hayvancılık yapamıyorum. Bu nedenle Bolu merkeze bağlı Atyaylası yerleşkesinde bu işi yapıyorum. Hayvancılık yapanların işletme numarası alması gerekiyor.
Kılıçarslan imara açılmadan önce bir köy olduğu için anneme ait eski bir işletme numarası var. Ben annemin üzerine olan işletme numarasıyla At Yaylası'nda bu işi yapabiliyorum. Sebebi de şu: At Yaylası'nda yapmış olduğum ahırın tapusu olmadığı için devlet işletme numarası veremiyor." dedi.
"Annemin işletme numarası üzerinden devam etmek zorunda kalıyorum." diyen Nusret Akca, "Ancak annem 76 yaşında olduğun için prime başvuramıyoruz, yararlanamıyoruz. 'Yaşından dolayı hibe veremiyoruz' diyorlar. Hibe için müraacat yapamıyoruz. İşletme sahibi 76 yaşında olduğu için kredi vermiyorlar. İşletme numarası olmadığı için de Tarım İl Müdürlüğü'nde hayvan kaydı açtıramıyorsun." diye konuştu.
"GEÇİCİ DE OLSA İŞLETME NUMARASI İSTİYORUM"
İşletme numarası ile ilgili yaşadığı soruna çözüm yolu öneren Akca yetkililerden bir ricada bulundu.
Örneğin kiralama yöntemi olabilir. Şifahen de olsa bir işletme numarası verebilir. Devletin geçici de olsa yerleşkelerde hayvancılık yapanlara işletme numarası vermesini istiyorum. 28 yaşında bu işi yapan arkadaşlar var ama dedesinin nenesinin üzerine olan işletme numaralarını kullanıyorlar.İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRKuzey Kore'den poster çaldı, hayatı karardı! Habere Git
"DEVLET HER DOĞAN BUZAĞ İÇİN DESTEK VERİYOR"
Nusret Akca, "İlk ineklerimi alırken tapusuz yerde hayvancılık yaptığım için devletten destek alamadım. Ama devletten buzağ desteklemesi alıyorum. Her doğan yavru için devlet destek veriyor. Bu destek örneğin geçen sene buzağ başına 400 lira civarındaydı. Geçen yıl aşılama dönemi 90 gün geçtikten sonra devlet destek vermiyordu. Bende 10 buzağ vardı 3 tanesinden destek alabildim. 'Aşılama dönemi 3 ay geçtikten sonra destek veremiyoruz.' dediler. Duyduğum kadarıyla şu an bu kural kalkmış." ifadelerini kullandı.
"BU İŞİ HERKESE ÖNERİYORUM"
Şu an yaşadığı hayattan çok mutlu olduğunu dile getiren Akca, "Ekip biçmiyorum ve her şeyimi dışardan satın aldığım halde bu parayı kazanıyorum. Bu işe ilk başladığımda hiç param yoktu. Üstelik geçmişten kalan borçlarım vardı. Şu anda borcum derdim kalmadı. Hayvancılığa 2014 -2015 gibi başladım. Eskiden kalan borçlarım nedeniyle hayvanlarımı satmış olmasaydım şu anda 100-150 hayvanım olurdu. Ben bu işi herkese öneriyorum. Hedefim günlük 1000-1500 litre süt yapmak. Sevmeden yapabileceğiniz bir iş değil. Titiz bir insan olduğum için hayvan sağarken temizlik konusunda biraz zorluk yaşadım. Ama sonucu her şeye değdi." ifadelerini kullandı.
"AYLIK GELİRİM BU RAKAMIN ALTINA DÜŞMEZ"
"Şuan ki gelirim Allah'a şükür beni mutlu ediyor." diyen Nusret Akca, "Sürekli işime yatırım yapıyorum. Elime para geçtikçe hayvanlarımı çoğaltmaya çalışıyorum. Günde ortalama 100 litre süt dağıtıyorum, kilosunu 16 liradan veriyorum. Bu işin günlük 1600 lira getirisi var. Aylık gelirim 40 bin liranın altına düşmez." dedi.
"ÖĞLEN 2'DEN AKŞAMA KADAR BOŞUM"
Nusret Akca, kırsalda bir gününü nasıl geçirdiğini anlattı.
Sabahları 6.30 gibi kalkıyorum hayvanlarıma bakıyorum. Saat 8.30-9 gibi hayvanlarımın bakımı biter. Ondan sonra sütlerimi şişelerim. Saat 10.30 gibi Bolu merkeze inerim. Bolu merkezde gittiği belirli adreslerim var. Onlara dağıtım yaparım. Saat 1.5-2 gibi işim biter. Saat 2'den sonra akşama kadar boşum. 5-5.30 gibi tekrar hayvanlarıma bakarım. Bir günüm böyle geçiyor. Monoton ama huzurlu bir hayatım var.İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAltın yükselirken yatırımcılara tavsiye: Bu üç kaleme yatırım yapın!Habere Git
- Mustafa Varank Bursa'da kaza geçirdi! İşte o anlar
- Meteoroloji 35 ili uyardı: Sağanak yağışlar, karla karışık yağmur kuvvetli rüzgarla geliyor
- Burdur'da dehşete düşüren olay! Cinayet işlenen mekan kapatıldı, silah gömülü bulundu
- Başakşehir'de karbonmonoksit felaketi: Doktor öldü, eşi ve oğlu hastaneye kaldırıldı
- Adalet Bakanı Tunç: Sivil bir anayasayla Türkiye Yüzyılı'na başlayalım