İstanbul'a 2 bin 500 yeni taksi
İstanbul’un taksi sorununu çözmek için 2 bin 500 yeni taksi geliyor. Uygulama tabanlı olacak yeni taksiler, yoldan yolcu alamayacak, farklı tasarıma sahip olacak. Bu taksilerde nakit ödeme yapılmayacak.
Gazete Haberi
UYGULAMA TABANLI
İstanbul’un taksi sorununa yönelik önemli bir adım atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, ‘Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi’nin oybirliğiyle kabulüne karar verildi. Uygulama kapsamında hizmete girecek 2 bin 500 taksi yalnızca İBB lisanslı dijital taksi çağırma uygulamalarıyla hizmet verebilecek. Bu taksiler, yoldan yolcu alamayacak ve farklı tasarıma sahip olacak.
ÇAĞA AYAK UYDURDUK
UKOME toplantısı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün başkanlığında dün yapıldı. Akgün, uzun süredir çalıştıkları bu sistemin, çağa ayak uyduran bir sistem olduğunu söyledi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Temsilcisi Eyüp Aksu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel’in konuşmalarının ardından yapılan oylamada, teklif oy birliğiyle kabul edildi.
İBB İHALE YAPACAK
Uygulama tabanlı taksilerin teknik özelliklerinin UKOME kararı ile belirlenmesinin ardından İBB Meclisi kararı ile ihale yapılacak. İBB tarafından taksi ihaleleri tamamlandıktan sonra uygulama tarihi de belirlenecek. Taksiler, Taşıt Hizmet Kalitesi Uygunluk Kontrolü Sistemi (TAHKUK) onayı ile yıllık çalışma ruhsatnamesine sahip olacak ve İBB Ulaşım Akademisi tarafından sertifikalandırılmış şoförler tarafından kullanılacak.
NAKİT YOK, DİJİTAL DENEYİM
* Yeni taksiler, İBB lisanslı dijital taksi çağırma uygulamalarıyla (aplikasyon) hizmet verecek.
* Yalnızca uygulamadan ve entegre taksi durakları üzerinden yolcu alımı yapabilecekler. Yani yoldan yolcu alamayacaklar.
* Ödemeler kredi kartı ve İstanbulkart ile yapılacak. Çevrim içi ödeme sistemleri kullanılacak. Böylece nakit kaynaklı hırsızlıkların da önüne geçilmesi hedefleniyor.
* Taksilerde yolcu komisyonu veya ek ücret alınmayacak. Aplikasyon ücretlerinin denetimi de olacak.
TASARIMI FARKLI OLACAK
Yeni taksilerin renk ve tasarımı, yolcuların dijital taksileri ayırt edebileceği şekilde olacak. Sarı taksiler gibi ‘T’ plakalı olacaklar. Tepe lambası bulunmayacak. Araç içinde güvenlik bölmesi bulunacak. Tüm yolculuk kayıt altında ve erişilebilir olacak.
NE FAYDA SAĞLAYACAK?
İBB’den yapılan açıklamada yeni sistemin faydaları şöyle anlatıldı: “Taksiler, yolcu açısından daha güvenli olacak. Yolcular daha kaliteli hizmet alırken, taksi bulmak kolaylaşacak. Taksiciler açısından yolcu bulmada verim artacak. Yolcu başına alınan komisyon ücretlerinin önüne geçilecek. En önemlisi taksicilerin kamuoyundaki olumsuz imajının düzelmesine adına büyük ve olumlu bir adım atılacak. Yeni sistem ile taksi taşımacılığı kamu otoritesi tarafından daha sağlıklı denetlenebilecek. Boş taksiler yolda olmayacağı için trafikte rahatlama sağlanacak. Kurumsal Taksi Taşımacılığı Sistemi’ne geçişte önemli bir kolaylık sağlanacak.”
İstanbul’da 19 bin 198 sarı taksi, 118 Turkuaz taksi, 278 lüks taksi ve 717 adet de 8+1 minibüsten dönüştürülen engelsiz taksi olmak üzere toplam 20 bin 311 taksi bulunuyor.
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi