İstanbul'da bal hasadı başladı
İstanbul’un özellikle kuzey bölgelerindeki kırsal alanlarda arıcılıkla uğraşan yaklaşık 1500 üretici, ayçiçeği balı hasadına başladı.
İstanbul Arıcılar Birliği Başkanı Onur Çilenk, İstanbul’da 150 bin civarında koloni olduğunu belirterek, “İstanbul, koloni varlığı bakımından Türkiye’de 9’uncu sırada. Burada yıllık 3 ton bal ve diğer arı ürünleriyle sektöre destek oluyoruz. Türkiye ise 8.5 milyon koloniyle Çin’den sonra dünyada ikinci sırada” dedi.
EN İYİSİ TÜRKİYE’DE
Türkiye’nin bal kalitesinde dünyanın en iyisi olduğuna da dikkat çeken Çilenk, “Çünkü 3 bin 500 floraya sahibiz. Endemik bitkilerimiz var, dünyada bu yoktur. Dört mevsim, yedi bölgede faaliyet gösteririz. Bu mevsimde ayçiçeği bitti. Kış döneminde çam bölgesine geçip, çam balı üretimi yapılacak. Erken ilkbaharda, yani birinci ayda faaliyetler başlıyor. Üçüncü ayda yine narenciye balıyla başlar, sonra bunun devamında kestane, ıhlamur olarak gider. Daha sonra kır çiçeği balı çıkar” diye konuştu.