Ekonomiİstanbul'un ihtiyacı yıllık 123 bin konut

İstanbul'un ihtiyacı yıllık 123 bin konut

Paylaş
İstanbul'un ihtiyacı yıllık 123 bin konut

Konut sektörü, stok ve balon tartışmalarının odağında bulunsa da bugüne kadar ihtiyacı ortaya koyan herhangi bir çalışma yapılmamıştı. Şehirlerin ihtiyaçları belirlenmeden verilen ruhsatlar da bazı yerlerde stok fazlasına bazı yerlerde de arz eksiğine neden oldu.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), PwC Türkiye ile birlikte sektörde ilk kez İstanbul için 10 yıllık konut ihtiyacını ortaya koyan ayrıntılı bir “İstanbul’un 10 Yıllık Konut Stratejisi” raporunu hazırladı. Rapora göre, İstanbul’un 2032’ye kadar 1 milyon 230 bin yeni konuta ihtiyacı var. Bu da yıllık ortalama 123 bin konuta denk geliyor.

Haberin Devamı

TEŞHİS KONULDU

Raporun detayları KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova ve PwC Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu tarafından paylaşıldı. Ramadan Kumova, konut sektöründe hep stok konusunun konuşulduğunu belirterek, “Ancak stoku bilmek için ihtiyacı bilmek gerekir. Konut ihtiyacını derli toplu bir biçimde ortaya koyan bir araştırma raporuna ihtiyacımız vardı. Yalnızca biz markalı konut üreticisi firmaların değil, bütün sektörün, belediyelerimizin ve konuyla ilgili bakanlıklarımızın da böyle bir rapora ihtiyacı vardı. Sektör için büyük bir adım attık. Bu bir teşhis, tedavi değil. Bu teşhise göre tedavi oluşabilir. Planlama noktasında ilçe belediyelerinin de bu çalışmayı hazırlaması gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbulun ihtiyacı yıllık 123 bin konut

GÖÇ ARTACAK

Ersun Bayraktaroğlu’nun sunumunu yaptığı raporda, konut ihtiyacı ikametgaha dayalı (nüfus, göç, doğum, ölüm vb.) ve diğer faktörler (yeni nesil turizm faaliyetlerinin etkileri, öğrenci, iş insanı, ikinci konut ve yabancılar) olarak iki başlıkta inceleniyor. İkamete dayalı faktörler incelendiğinde İstanbul’un nüfusunun 10 yılda 16.7 milyona çıkması beklenirken, hane halkı büyüklüğünün 2022 yılında 3.18 iken 2032 yılında 2.74’e düşmesi öngörülüyor. Buna paralel olarak hane sayısı yüzde 20 artacak. Öte yandan İstanbul, bu dönemde göç alan değil göç veren bir şehir haline geliyor. Göç nedeniyle İstanbul’da 10 yılda 136 bin konutun boşalacağı tahmin ediliyor. Böylelikle, önümüzdeki 10 yılda nüfus ve göç hareketlerindeki değişimler neticesinde; 1 milyon 84 bin konut ihtiyacı doğuyor.

TALEP NERELERDEN GELECEK?

Önümüzdeki 10 yılda ikamete dayalı olmayan diğer talep faktörlerinden kaynaklı da 144 bin konut ihtiyacı oluşması bekleniyor. Buna göre;

Turistik amaçla kullanılmak üzere (Airbnb gibi ev sahiplerinin kiralama yaptığı) 2032 yılına kadar İstanbul’da yaklaşık 34 bin konuta ihtiyaç doğacağı belirtiliyor.

İstanbul’da okuyup ikametgahını aldırmayan öğrencileri temsil eden hane seviyesinin 2032’de 25 bin haneye yükseleceği tahmin edilerek, mevcut talebe eklenecek toplam konut talebinin 10 yılda yaklaşık 4 bin olması bekleniyor.

Haberin Devamı

İkincil konuta olan talebin geçmiş trendler dikkate alınarak senede yüzde 4.6 artacağı varsayıldı. Böylece 10 yıl içerisinde toplam 51 bin konut talebi oluşması tahmin ediliyor. 

İkametgahı Anadolu’da olup, İstanbul’da kısa süreli kullanım amaçlı konutu bulunan iş insanlarının toplam 10 bin ek konut talebi oluşturması öngörülüyor.

Yabancılara yapılan konut satışı kapsamında 10 yıl içerisinde toplam 45 bin ek konut talebi oluşması bekleniyor.

PLANLAMANIN İLK NOKTASI

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, özel sektörün bu konut ihtiyacını karşılayabilecek gücü bulunduğunu ancak önemli olanın planlama olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Belediyeler bu rapordan hareketle elde edecekleri ruhsat gelirini hesaplarken daha doğru bir öngörüde bulunabilirler. Şehirlerin ihtiyacına yönelik mekansal planlama için bu raporu referans alabilirler. Alt yapılara harcanacak bütçenin planlanmasında önemli bir katkı sağlayabilir. Üretici ve proje geliştirici firmalar, hane halkı büyüklüğü hareketlerine bakarak projedeki konut tiplerinin doğru planlanmasını bu rapordan hareketle sağlayabilir. Hem sektör oyuncularının hem de kamu kaynaklarının doğru kullanımına imkân tanıyarak yanlış yatırımların önüne geçilecektir.”

Haberin Devamı