Ekonomi'İş'te en faydalı taktikler

'İş'te en faydalı taktikler

Paylaş
'İş'te en faydalı taktikler

Bir taraftan iş dünyası aradığı personeli bulamamaktan dert yanıyor, diğer taraftan yeni nesil bir işte uzun süre çalışmak istemiyor. Üniversite mezunları ise hem ücreti hem de teklif edilen işi beğenmiyor. Özetle ülke ekonomisinin bel kemiği olan iş piyasasında çok kritik bir dönemden geçiliyor. Bu dönemi iyi yöneten, kendini geliştiren, meslek öğrenen yani koluna altın bileziği takan boşta kalmaz. Peki nereden başlamalı? Hangi mesleklere odaklanmalı? İş görüşmesinde nelere dikkat edilmeli? İşveren görüşmelerde en çok neye dikkat ediyor? Merak edilen konu başlıklarını Eleman. net CEO’su Levent Dicle’ye sorduk. İşte işinize çok yarayacak ipuçları...

MÜCADELECİ OLUN HEMEN PES ETMEYİN

Haberin Devamı

Z kuşağında hemen pes etme, iş bırakma eğilimi devam ediyor mu?

Açıkçası, bu durum hâlâ aynı şekilde devam ediyor. Yaz aylarında işten ayrılıp, sonbaharda tekrar çalışmaya başlayan birçok genç var. Geçenlerde şahit olduğum bir olayda, bir kız öğrenci, aldığı maaşın ailesinden gelen destek olmadan yetmediğini söyleyerek, çalışmanın bir anlamı olmadığını düşünüp işten ayrıldı. Mevcut düzende birçok öğrenci yazın iş bırakıyor ve eylülde yeniden işe başlıyor.

ZAMANINDA VE UYGUN KİYAFETLERLE GİDİN

İş görüşmelerinde nelere dikkat edilmeli?

İş görüşmelerinde en sık karşılaştığımız hatalardan biri, adayların görüşmeye geç kalması. Zamanında gelmek, adayın iş ciddiyetini ve sorumluluk bilincini ortaya koyan temel bir göstergedir. Bu basit kriter dahi, adayın işyerindeki performansına dair önemli ipuçları verir. Ayrıca görüşme esnasında etrafı fazla inceleyen kişiler, odaklanma sorunları olduğu izlenimini bırakabilir. Bu da sıkça yapılan hatalardan biridir. Özgüvenin aşırıya kaçması veya adayın kendisini olduğundan farklı göstermeye çalışması da dikkat çeken diğer bir hatadır. Bu, karşı tarafta yapay bir izlenim bırakabilir. Aynı şekilde, aşırı konuşmak ya da fazla suskun kalmak da dengeyi bozarak adayın etkili bir iletişim kurmasını engeller. Bir iş görüşmesinde adayın, gideceği şirketin kurum kültürüne uygun giyinmesi ve doğru sorular sorması, karakteri ve işe uygunluğu hakkında önemli ipuçları verir.

Haberin Devamı

SOSYAL YETENEKLER DENEYİM KADAR ÖNEMLİ

İşverenler deneyim dışında en çok neye odaklanıyor?

İş hayatında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri, adayın sosyal ve iletişim becerilerinin güçlü olmasıdır. Güçlü iletişim ve sosyal yetenekler, yalnızca ekip içi işbirliğini değil, müşteri ve iş ortaklarıyla ilişkilerin de etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu sebeple bizler de deneyim dışında kişinin sosyal olmasına dikkat ediyoruz. Sosyal medya profilleri dahi bu becerilerin bir göstergesi olabilir ve adayın iş dünyasına adaptasyonunda deneyim kadar etkili bir faktördür. Ayrıca, adayın önceki işlerinde ne kadar süre çalıştığı da önemlidir. Şirketler, özellikle bir yıldan kısa süreli iş deneyimlerini, uyum ve bağlılık sorunlarına işaret edebileceği için dikkatle inceler.

Haberin Devamı

HEDEFLENEN ÜCRET DAHA YAKIN

Yeni mezunların ücret skalası yüksek oluyor. Bu hedefe hangi sürede ulaşılabilir?

Geçmişte, yeni mezunların deneyimsiz oldukları dönemde hedefledikleri ücrete ulaşmaları için öngörülen süre 2 yıl olarak kabul edilirdi. Ancak günümüzde bu süre 1 yıla indirilmiş durumda. Çünkü işverenler, çalışanlarını elde tutmak adına bu süreyi kısaltma yoluna gitmiştir. Özellikle sık iş değiştirenlerin fazla olduğu bu dönemde, çalışanları motive etmek amacıyla daha erken ücret artışları yapılmaktadır.

BU BÖLÜMLERE ODAKLANAN BOŞTA KALMAZ

Öğrenciler okurken neden ve nerede çalışmalı?

Gençlerin üniversiteye başladıkları dönemde iş hayatına adım atmaları önemli. Çoğu zaman, tercih edilen işler garsonluk veya baristalık gibi mavi yaka pozisyonları oluyor. Bu tür işler, gençlere iş dünyasına dair değerli deneyimler kazandırıyor. Ancak, öğrencilerin asıl hedefleri bölümle ilişkili bir staj veya iş bulmak olmalı. Mezuniyet sonrası, kendilerini hazırladıkları hayata daha kolay adapte olabilirler ve sıfır deneyimle iş aramak yerine, bu süreçte edindikleri bilgi ve tecrübeyle donanımlı olarak işe başlarlar. İktisat ve işletme gibi bölümler, artık eskisi kadar cazip olmamakla birlikte, mühendislik alanları oldukça değerli. Gıda mühendisliği, endüstri mühendisliği gibi bölümler; biyokimya, yapay zeka ve yazılım alanları da iş dünyasında gerekliliği artan ve yüksek talep gören alanlar arasındadır. Bu nedenle, öğrencilere bu alanlarda eğitim almalarını tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

KADINLAR EN ÇOK HANGİ MESLEKLERİ TERCİH EDİYOR?

* Ön muhasebe elemanı
* Satış danışmanı
* Müşteri temsilcisi
* Güvenlik görevlisi
* Sekreter
* Muhasebe elemanı
* Temizlik görevlisi
* Depo görevlisi
* Eleman
* Çağrı merkezi personeli

GENÇLERİN EN ÇOK BAŞVURU YAPTIĞI POZİSYONLAR

* Güvenlik görevlisi
* Depo görevlisi
* Ön muhasebe
* Temizlik
* Şoför
* Üretim elemanı
* Müşteri temsilcisi
* Satış danışmanı
* Muhasebe
* Sekreter
* Çağrı merkezi
* Paketleme

Haberin Devamı

1 AYDAN DAHA KISA SÜREDE İŞ BULAN PERSONEL

* Güvenlik görevlisi
* Kasiyer
* Şoför
* Muhasebe elemanı
* Müşteri temsilcisi
* Yönetici
* Satış danışmanı
* Aşçı
* Depo görevlisi
* Temizlik görevlisi
* Garson
* Satış temsilcisi
* İşçi

GRİ YAKADA EN ÇOK AÇIK İŞ BULUNAN SEKTÖRLER

Üretim: Üretim elemanı, paketleme elemanı
Lojistik: Depo görevlisi, şoför, paketleme elemanı
Temizlik: Temizlik görevlisi
Otomotiv: Şoför, üretim elemanı, satış danışmanı
Tekstil: Üretim elemanı, müşteri temsilcisi, satış temsilcisi