İşte geleceğin meslekleri! 12 ayda 250 bin dolar gelir
Teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçların değişip dönüşmesiyle popüler olan meslekler de değişiyor. Bu meslekler arasında son dönemde adını sıkça duyduklarımız da henüz pek aşina olmadıklarımız da var. // Hülya Çaylak - Posta
Örneğin blockchain yöneticiliği, siber güvenlik uzmanlığı, oyun geliştiriciliği vs. geleceği şekillendirecek mesleklar arasında. Peki bu mesleği icra edenler ne kadar kazanıyor? Bu mesleklere sahip olmak için ne kadar harcamak gerekiyor? İşte detaylar...
BLOCKCHAIN YÖNETİCİLİĞİ
Bitcoin, Ethereum, Doge Coin... Bu kripto paraların adını duymayan yok. Işte blockchain sistemleri de bu paraların işlem gördüğü bir finansal sistem. Kripto paralar her ne kadar tüm dünyada günümüzde herkesin ilgisini çekse de konuyla ilgili eğitim alan insan sayısı çok az. Bu nedenle blockchain sistemlerine dair yurtdışı üniversitelerde eğitimler açılmaya başlandı. Blockchain eğitimlerine katılanlar; projelerinin yönetimi, geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik teknikleri öğrenerek ‘Blockchain Yöneticisi’ oluyor. Biyoteknoloji uzmanları; biyolojik organizmaları inceliyorlar. Hücrelerin, dokuların ve organizmaların genetik, kimyasal ve fiziksel özelliklerini analiz ederek, bunların endüstriyel kullanımlarını belirliyor.
DİJİTAL PAZARLAMA VE PSİKOLOJİ
Dijital pazarlama, en hızlı büyüyen alanlardan biri. Özellikle pandeminin ardından alışverişler çoğunlukla dijital alanlardan yapılmaya başlandı. Bu noktada müşterilerin psikolojik olarak hangi tüketim alışkanlıklarına sahip olduğunu anlamak önem taşıyor. Dijital pazarlama yöneticileri, markaların dijital pazarlama stratejilerini geliştirip; markaların dijital ortamda yeni müşteriler kazanması ve var olanları koruması adına çalışmalar yürütüyor.
SİBER GÜVENLİK UZMANLIĞI
Pandeminin etkisiyle yaşanan dijitalleşme atağı, siber saldırıları da beraberinde getiriyor. Bu nedenle şirketler açısından siber güvenlik ön plana çıkıyor. Siber güvenlik uzmanları da bilgi güvenliğindeki riskleri önceden tahmin ederek, verileri korumak için yeni yollar geliştiriyor ve siber saldırılar önlemek üzere çalışıyorlar.
OYUN GELİŞTİRİCİLİĞİ
Oyun sektörü oldukça büyük bir pazar haline gelmiş durumda. Bu pazarda yer almak isteyen gençler oyun geliştirici olarak sektöre giriş yapmayı hedefliyor. Oyun geliştiriciler; yeni oyunların geliştirilmesi, uygulanması, hataların bulunması, 3D animasyon olarak hazırlanması gibi alanlarda çalışıyor.
YAPAY ZEKA PROGRAMCILARI
Yapay zeka geliştikçe başta bilgisayar sistemleri dahil olmak üzere pek çok alanda iş yapma biçimleri değişiyor. Yurtdışı Yapay Zeka Sertifika Programları da böyle önemli bir alanda çalışacak uzmanlar yetiştiriyor. Bu alanda programlara katılacak kişilerin mühendislik, matematik, bilgisayar gibi alanlarda lisans derecesine sahip olması gerekiyor.
MOBİL APLİKASYON GELİŞTİRİCİ
Geliştiriciler bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları için uygulamalar oluşturan, test eden ve programlayan yazılımcılardır. Konuyla ilgili eğitim alanlar ihtiyaca yönelik aplikasyonların tasarımını yapıp geliştirilmesini sağlıyor.
DATA ANALİSTİ
Data (veri) analistleri bir sorunu çözmek için gerekli datayı toplayıp, temizleyip yorumluyorlar. Işletme, finans, ceza adaleti, bilim, tıp ve hükümet dahil olmak üzere pek çok sektörün data analistlerine ihtiyacı var.
BİOTEKNOLOJİST
Biyoteknoloji uzmanları; biyolojik organizmaları inceliyorlar. Hücrelerin, dokuların ve organizmaların genetik, kimyasal ve fiziksel özelliklerini analiz ederek, bunların endüstriyel kullanımlarını belirliyor.
HIZLI İŞ BULMA İMKANI
Gelecekte revaçta olacak mesleklerle ilgili bilgi veren IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar, “Son yıllarda gençlerin ilgi gösterdiği meslekler değişmeye başladı. Özellikle gençler lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yurtdışında alanlarıyla ilgili sertifika programlarına katılarak spesifik bir alanda uzmanlaşma yoluna gidiyor. Blockchain, bio genetik, robotik, siber güvenlik gibi alanlar yurtdışı eğitim programları arasında ön plana çıkıyor. Bu alanlarda kendini geliştiren kişiler hem çabuk iş bulabilecek hem de yüksek ücretlerle çalışabilecek” dedi.
- Restoran yangınında 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı
- Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir