İzmir, sürdürülebilir tarımda öncü şehir oluyor
İzmir, sürdürülebilir tarım alanında rol model olmayı sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın göreve gelir gelmez kurduğu Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile bu konudaki öncü rolünü kanıtlamayı sürdürüyor. İzmir’de kırsal alanın kendi dokusuna uygun şekilde korunması ve kalkınması için faaliyet gösteren Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kırsalda yapılaşma baskısı ve rant gibi tehditlere karşı önlem alınmasını sağlayacak.
Türkiye'nin Yıldızları
EYLEM PLANI ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Gıda güvenliği için tarımı öncelikli hale getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın göreve gelmesiyle Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı çalışmalarına da başladı. Bu eylem planı ile yerel ihtiyaçlara uygun, çiftçilerin ekonomik olarak sürdürülebilir bir şekilde üretim yapmalarına yardımcı olacak şekilde tasarlanan tarım politikaları geliştirilmesi sağlanacak.
ÇİFTÇİYE HER ALANDA TAM DESTEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölge çiftçisine küçükbaş hayvan dağıtımı, yem, fidan ve fide hibesi, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi destekler sağlamaya devam ediyor. Üretici kümelerine zeytinyağı tesisi, bal üretim paketleme tesisi, süt soğutma tankları, traktör ve tarım makineleri, ürün alım merkezleri, hayvan içme suyu göletleri gibi destekler de veriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması amacıyla sulama göleti yapıyor, kurulacak yer altı ve yer üstü sulama suyu sistemleri ile damla sulama tesisleri için malzeme desteği de veriyor. Ayrıca mera hayvancılığı destekleniyor. İl genelinde bulunan su ürünleri kooperatiflerine boya macunu, yaprak buz makinası, soğuk muhafaza odası ve fiberglas tekne desteğinde bulunuluyor. Kırsal bölgelerde kurulan 14 tarımsal tahmin erken uyarı sistemi ile çiftçinin doğal afetlere karşı önlem alması, doğru zamanda sulama ve ilaçlama yapabilmesi de sağlanıyor.
İZMİR’E ÖZGÜ ÜRÜNLER DESTEKLENİYOR
Tarımda kimyasal gübre ve pestisit kullanımını azaltmak için organik ve iyi tarım uygulamalarına teşvikler devam ediyor. Bölgenin yerel zeytin çeşitleri olan hurma zeytin ve memecik zeytinin yanı sıra Bergama Kozak Havzası’nın yerel üzüm çeşitlerinden olan Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı yetiştiriciliği destekleniyor. Karaburun’da nergis üretimine destek veriliyor. Dalında olgunlaşarak yenilebilir duruma gelen Yarımada Hurma Zeytini’nin coğrafi işaret tescil süreci devam ediyor. Ayrıca, Çeşme Anasonu için de coğrafi işaret başvuru süreci başlatıldı.