Kaçak kesimler kasap esnafını mağdur ediyor
Türkiye’de aileleriyle birlikte yaklaşık 300 bin kişinin ekmek yediği kasaplar, kaçak kesimler nedeniyle ciddi zararlara uğradıklarını söylüyor. Kasap esnafı, “Ruhsatı olmayan yerlerde yapılan kesim sağlıksız. Üstelik vergi de vermiyorlar. Vatandaş ucuz ete kanmasın” diyor. Kasaplar ayrıca artan maliyetler nedeniyle faaliyetlerini sürdürmekte zorlandıklarını belirtiyor. // Hülya Çaylak-Posta
Kurban Bayramı hem vatandaşlar hem de kasap esnafı için oldukça hareketli bir dönemi de beraberinde getiriyor. Ancak bu süreci yoğun geçiren kasaplar, aslında kesim ve dağıtım esnasında yaşanan sorunlardan ve eğitimsiz kasapların olmasından yakınıyor. Kaçak kesimden de dertli olan esnaf, enflasyon nedeniyle artan fiyatlardan şikayet ederek, “Artan maliyetler nedeniyle bazı meslektaşlarımız dükkan kapattı” diyor.
EVİMİZİ GEÇİNDİRİYORUZ
Türkiye Kasaplar Federasyonu’na bağlı 46 esnaf odası ve odası olmayan iller de dahil olmak üzere yaklaşık 40 bin kasap esnafı bulunuyor. Bunlar dışında ticaret odalarına kayıtlı birçok esnaf da var. Esnafın çoğu ise et fiyatlarındaki artıştan şikayetçi. “Bizler hedef oluyoruz” diyen kasaplar, “Bizler de sonuçta çalışarak geçinen insanlarız. Fiyatların yükselmesinden bizler sorumlu değiliz, evimizi geçindirme zorunluluğumuz var” diyor.
YÜKSEK YEM MALİYETİ ETKİLİ
Sektörle ilgili bilgi veren İstanbul Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci de “Maalesef besi materyallerine gelen zamlardan dolayı yüksek yem maliyetlerine tedbir alınmadığı müddetçe köylerde besicilik yapanlar ve kasap esnafımız bu durumdan etkilenmeye devam edecektir. Bu zamlar nihai tüketicinin de et tüketimini azaltıyor. Ayrıca bu durum nedeniyle İstanbul genelinde son zamanlarda dükkanını kapatan meslektaşlarımız oldu” dedi.
UCUZ ETE KANMASINLAR
Her ne kadar kaçak et kesimiyle ilgili denetimler yapılsa da esnaf, bu denetimlerde sadece küçük esnafın denetlendiğini ve boş arazilerde yapılan kaçak et kesiminin denetlenmediğini söylüyor. İstanbul’da esnaflık yapan bir kasap, “Kasapları denetlemek kolay, dükkan hazır. Ama ruhsatı olmayan yerlerde yapılan kesimleri kim denetleyecek. Üstelik vergi vermiyorlar. Vatandaşımız da ucuz eti görünce sorgulamıyor ama yem maliyetleri ortadayken ucuza et olması mümkün değil” diye konuştu.
KIYMA MESAİSİ
Kurban Bayramı dolayısıyla iş yoğunluğu artan kasaplar, vatandaşların kıyma ve ev yapımı sucuk talebini karşılamak için yoğun mesai harcıyor. Kurban Bayramı’nın ilk gününde kesimle uğraşan kasaplar, diğer günlerde kıyma ve kuşbaşı taleplerini karşılamak için mesai yaptı. Müşterinin isteğine göre her türlü kıyma, pirzola ve kuşbaşıyı hijyenik ortamda hazırlayan kasaplar, yaşanan yoğunluk nedeniyle geç saatlere kadar mesai yaptı. Eti getiren vatandaşlar, kilosu 5-10 liraya kıymaya çevirebiliyor.
40 BİN LİRALIK CEZA
Esnafın kaçak kesimle ilgili sorununa değinen Aydın Tüfekci, “İstanbul’da iki kesimhane var. Bu kesimhanelerin denetimi devlet kurumlarınca yapılıyor. Ayrıca işin ehli olmayanlar tarafından yapılan kesimlere ceza veriliyor. İşin ehli olmayıp kendini kasap olarak tanıtan kişilerle ilgili 2022’de federasyonumuzun da girişimleriyle Tarım Bakanlığı’nın almış olduğu karar gereği, kasap dükkanları ve ruhsatlı işletmeler haricinde et kesimi ve işlenmesi yasak. Cezası 40 bin lira” diye konuştu.
İŞİN EHLİNE KESTİRİN
Bayramlarda kurban kesmek isteyen vatandaşlara da önerilerde bulunan Aydın Tüfekci, şöyle konuştu:
“İşin ehli olmayan kişiler tarafından yapılan kurban kesimi esnasında birçok kaza meydana geliyor. Lütfen kurbanınızı mesleğine senelerini vermiş mahalle kasapları tarafından kestirip işlettiriniz.”
- Adana’da güldüren görüntü! Taburenin üzerine bıraktığı dürümü kedi götürdü
- Şırnak’ta, özel harekat polisinden tatbikat! Gerçeği aratmadı
- Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka silahlı saldırıda öldürüldü
- MSB duyurdu! 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
- Yenidoğan çetesi davasında dikkat çeken itiraf! 'Fırat Sarı'ya hasta yönlendirip para aldım'