Kadın esnaflardan ilham dolu öyküler
Ekonomik kalkınma için kadınların iş hayatına katılması şart. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72.4 iken kadınlarda yüzde 36.8. Bu durum ülke ekonomisinde önemli bir potansiyel kaybı olduğunu gösteriyor. Girişimci kadınlar, bu resmin değişmesinde öncü bir rol üstlenerek örnek oluyorlar.
MURAT GÜLDEREN
İstanbul’un Güngören ilçesinde, ekonomik şartların zorluklarına rağmen başarıyla ayakta duran kadın esnaflar, girişimcilik hikayeleriyle diğer kadınlara ilham kaynağı oluyorlar. Yılların getirdiği mücadelelerle güçlenen bu kadınlar, kısıtlı imkanlarla başladıkları bu yolda, azim ve kararlılıklarıyla birçok engelin üstesinden geliyorlar. Onların hikayeleri, sadece birer iş başarısı değil, aynı zamanda kendi aralarında dayanışmanın ve cesaretin somut birer yansıması. Peki bu kadınlar, bu zorlu yolda neler yaşadılar, hedefleri neler ve girişimci olmak isteyenlere neler tavsiye ediyorlar? Gelin bu başarı öykülerine yakından bakalım.
KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU
Özden Yıldız (Miss Begüm Butik): Her şeyden önce kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanması kritik önem taşıyor. Buradan hareketle esnaflık yapabileceğimi düşünerek küçük bir butik açtım. Amacım sınırlı bütçeye sahip kişilere en kaliteli ve trend ürünleri temin edebilmekti. Bu konuda ciddi bir yol aldım hatta semtimizde talep görecek trendleri belirlerken yapay zekadan da destek alıyorum. Dijital teknolojiye adaptasyonum sayesinde özgüvenim arttı. İşimi daha da büyütmek için KOSGEB kredilerini inceliyorum. Hedefim büyük bir mağaza açarak orada kadınlara özel spor ve iş kıyafetleri satmak. Bu noktada ciddi bir açık olduğunu düşünüyorum. İşimi çok seviyorum ama elbette zorlukları da var. Aynı zamanda ev işleri ve çocuklarla da ilgilenmek zorundasınız. Ama kadınlara kendi işlerinin patronu olmalarını her zaman tavsiye ediyorum.
KOSGEB’DEN DESTEK ALIP DÜKKAN AÇTI
Kezban Yıldırım (Kezboş Mantı): Bu işe önce evde mantı, börek ve baklava yapıp satarak başlamıştım. Ürünlerim kısa sürede beğenildi ve evlerden ve yufkacılardan çok ciddi talepler geldi. Sonra kendi dükkanımı açmaya karar verdim ve bunun için KOSGEB’den destek aldım. KOSGEB, açılışta demirbaşlarımı karşıladı. Kadın girişimcilere sağlanan bu destek işimi çok kolaylaştırdı. Ben somut bir örnek olarak kadınlara cesaretli olmalarını ve kendilerine güvenmelerini öneriyorum. İşe başladığınız zaman gerisi zaten geliyor. Öte yandan esnaflarımız da birbirlerine her zaman destek oluyor. Bu dayanışma da şevkimizi daha da artırıyor.
ÖZGÜVEN SAHİBİ YAPIYOR
Devrim Karakılıç (Deniz Kozmetik): Kendi özgürlüğümü kazanmak adına bu işi kurmaya ve topluma değer katmaya karar verdim. Temizlik, kozmetik ve bijuteri ürünleri satıyorum. İşini kurmak isteyen pek çok kadın arkadaşıma da özgüven aşılayıp destek oluyorum. İşimizin zorluğu sabah 8’de dükkanı açmak ve 11’de kapatmak. Aynı zamanda ev işleriyle de uğraşmak zorundayız. Ancak insanlarla sürekli diyalog halinde olmak motivasyonumu artırıyor. Bu iş sayesinde ekonominin nabzını da tutmuş oluyoruz. Sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek, müşterilerimize en iyi ürünleri en uygun fiyatlarla sunuyoruz. Bu sayede hem kendime hem de çevreme katkı sağlamanın gururunu yaşıyorum.
AÇIĞI GÖRDÜ HEDEFİNİ BÜYÜTTÜ
Hasibe Sönmez (Soylu Giyim): Ben doğduğumdan beri burada yaşıyorum. Semtimizde büyük beden kadın kıyafetleri konusunda ciddi bir eksiklik olduğunu fark edince ablam Behiye ile birlikte küçük bir dükkan açmaya karar verdik. Çünkü genelde etrafımızdaki kadınların ne istediğini, zevklerini ve bütçelerini biliyoruz. Bana göre moda, insanın kendisine ve bütçesine en uygun olan kıyafetlerdir. Ben aynı zamanda sattığım ürünlerin modelliğini de yapıyorum. İnternet üzerinden de satışlarımız hızla büyüyor. KOSGEB’den girişimcilik sertifikası da aldık. Bu, markalaşmamız açısından bize kolaylık sağlayacak. Öte yandan kadın esnaflar olarak harika bir dayanışmamız var. Örneğin bizde olmayan bir ürün, diğer arkadaşımızda olabiliyor ve hemen onlara yönlendiriyoruz. ‘Sen-ben kazandı yok, biz kazandık var’. Şu an potansiyelimizi görüyor ve ileride kadın girişimci desteklerinden faydalanarak daha büyük bir kitleye ulaşmayı hedefliyoruz.
KARARLILIK, İNANÇ VE SABRIN ESERİ
Songül Yılmaz (Gümüş Ada): Çocukluğumdan beri gümüş takılara olan tutkum, kendi işimi kurmaya teşvik etti. Aynı zamanda tasarımcı yeteneğimi ön plana çıkarıp, doğal taşlarla gümüşü birleştirerek kişiye özel aksesuarlarla da öne çıkmaya başladık. Bu, kendi markamı da geliştirmeme büyük katkı sağladı. Yolculuğumuzun başlangıcında müşteri kitlesi oluşturma konusunda biraz zorluklar yaşadık ama kararlılık, inanç ve sabrımız sayesinde işimizi oturttuk. Halihazırda ülkedeki ekonomik dalgalanmalar, bizleri de etkiliyor ancak bu sürecin geçici olduğunu düşünüyoruz. Eğer kadın girişimciliğine yönelik desteklerden faydalanabilirsem, sektörel fuarlara da katılmak ve işimi daha da büyütmek istiyorum.
AZİM VE SOSYAL MEDYANIN GÜCÜ
Perihan Şahin (Nispet Kuaför): Önce küçük bir dükkanla işe başlamıştım. İlgi, samimiyet, güler yüz, kaliteli iş ve uygun fiyat politikamız sayesinde müşterinin kalbine girmeye başardık. Zamanla özgüvenim daha da artınca iş yerimizi biraz daha büyüttük. Ekonomik dalgalanmaların getirdiği zorluklara rağmen, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutarak yolumuza devam ediyoruz. İşletmemizi büyütürken, aynı zamanda sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek kendimizi sürekli yeniledik. Kendi işini kurmak isteyen kadınlara tavsiyem: Öncelikle tutkunuz olan bir alanda ilerlemeye çalışın. Sosyal medyanın gücünden yararlanın ve sürekli olarak kendinizi geliştirin. Ekonomik zorluklar karşısında pes etmeyin ve her zaman pozitif kalın. Ayrıca kadın girişimcilere destek ve teşvik veren başta KOSGEB olmak üzere melek yatırımcıların kapısını aşındırın.