Kadın istihdam edene destek var
Toplumsal gelişimin ve ekonomik büyümenin en önemli sac ayaklarından biri kadın istihdamı. Ancak TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 33 milyon çalışma yaşındaki kadın nüfusunun sadece 11 milyonu istihdamda yer alıyor.
Yani her üç kadından ikisi işsiz. Oysa kadınların ekonomik özgürlüğüne kavuşması, toplumsal refahın olmazsa olmazları arasında. Tam da bu bilinçle kadınların işgücüne katılması için devlet farklı projeler geliştiriyor. Türkiye İş Kurumu’nun (İşkur) uygulamaya aldığı Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) de bunlardan biri.
İHTİYACI OLANA EĞİTİM
Proje kapsamında işverenlere, işe alacakları işsizlerin mesleki bilgi ve becerisini iş yerinde gözlemleyebilme, eğitim verme ve işe alma konusunda isabetli karar verme imkanı sunuluyor. Bu şekilde, işverenler ihtiyaç duydukları işgücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu olmadan yetiştirme imkanına kavuşuyor ve doğru işçi bulma olanağı elde ediyor. Projede, işverenler belirledikleri vasıflara sahip kadın katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi İşkur’a katılımcı adayı bulunmasına yönelik talep de iletebiliyor.
25 BİN TL’YE KADAR
İşverenlere; proje kapsamında çalıştırdıkları her kadın işçi için aylık 25 bin TL’ye kadar prim, vergi ve ücret desteği sağlanıyor. Çalışan kadın işçiye ise 0-66 ay aralığında çocuk sahibi olması halinde aylık 3 bin TL çocuk bakım desteği veriliyor. Proje süresi en fazla 3 ay. Projeye başvuru şartlarını sağlayan tüm işverenler, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerinden ve İşkur’dan (esube.iskur.gov.tr) başvurabiliyor.
HANGİ İLLER İÇİN GEÇERLİ?
Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi; Adana, Adıyaman, Ankara, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Osmaniye, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ illerinde uygulanıyor. İşverenler iş yerlerinde çalıştırdıkları sigortalı sayısının yüzde 10’una kadar katılımcı talep edebiliyor.
Destek verilecek işverenin sahip olması gereken şartlar şunlar:
İmalat sektöründe faaliyet göstermek
En az iki sigortalı çalışana sahip olmak,
İşkur’a kayıtlı olmak,
Destek ödemesi yapılan sürenin en az iki katı kadar süreyle istihdam etmeyi taahhüt etmek.
4.5 YIL BOYUNCA KARŞILANACAK
İşkur tarafından sunulan bir başka destek de Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki programı kapsamında veriliyor. Program kapsamında 31 Aralık 2025 tarihine kadar işsiz olan kişileri istihdam eden özel sektör işverenlerin prime esas kazanç üst sınırına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları (4 bin 100 ila 30 bin 753 TL) İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.
6 AY İŞSİZLİK KOŞULU
18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 24 ila 54 ay boyunca verilen teşvikten faydalanma şartları şöyle:
Kişinin son 6 aydır işsiz olması.
Kişinin istihdam edildiği tarihten önceki son 6 ayın ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmesi.
Özel sektör işvereni olması.
İşkur’a kayıtlı olmayı teşvik etmek amacıyla kişinin İşkur’a kayıtlı olması durumunda destek süresine 6 ay eklenilecek.
35 YAŞ ŞARTI
Program kapsamında destek verilecek katılımcıların sahip olması gereken şartlar şöyle:
İşe giriş tarihi itibarıyla kuruma kayıtlı kadın işsiz olmak,
İşe giriş tarihinden önceki son bir ayda uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olmamak,
İşe giriş tarih itibarıyla 18 yaşından büyük 35 yaşından küçük olmak,
İşverenin eşi, ikinci dereceye kadar kan veya kayın hısımı olmamak,
Kurum tarafından düzenlenen mesleki eğitim kursu veya işbaşı eğitim programı kapsamında bekleme süresine tabi olmamak.