Kamu elektriklenecek
Kamuda taşıt alımına kısıtlama getiren kararlar yürürlüğe girdi. Kararla, kamuya kullanımdaki araçların tasfiyesi şartıyla yerli elektrikli araç Togg satın alınabilecek. Diğer araçların alımı ise yasak.
Gazete Haberi
Kamu kurumlarında tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; makam ve hizmetler hariç olmak üzere, hibe dahil her ne şekilde olursa olsun yabancı menşeli taşıt kullanılmayacak. Yabancı menşeli taşıtlarda ise en az yüzde 40 yerli katkı payı şartı aranacak. Tasarruf genelgesiyle daha önce kamuoyuna duyurulduğu şekliyle kamu kurumlarına 3 yıl süreyle yeni taşıt alınamayacak.
TASFİYE EDİLENİN YERİNE
Yeni kararda yerli ve doğuştan elektrikli Togg detayı dikkat çekti. Genelgeyle birlikte kamu taşıtlarının yerli ve milli elektrikli taşıtlara dönüştürülmesi amacıyla; kullanımdaki taşıtların tasfiye edilmesi şartıyla elektrikli araç Togg satın alınabilecek. Nisanda Türkiye’de 6 bin 97 adet elektrikli otomobil satılırken bunun yüzde 49.25’i yani 3 bin 3 adedi Togg T10X’ten oluştu. İlk 4 ayda ise satılan 20 bin 255 adet elektrikli otomobildeki Togg payı yüzde 35.29 olarak gerçekleşti. Satılan her 3 elektrikli otomobilden 1’i Togg diyebiliriz.
GÜZERGAH BİRLEŞTİRİLECEK
Çeşitli kamu görevlileri yanı sıra belediye başkanları, belediye genel sekreterleri ile genel müdürlerin makam aracı kullanımına da sınırlama getirildi. Buna göre bu görevdekiler makam araçlarını, evleriyle görev yerleri arasında sabah gidiş gelişlerde, binek veya station tipi taşıtlardan yararlanabilecekler. Hizmet aracı olarak kullanılan taşıtlar, resmi hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla aynı kurumun birimleri arasında ayrım yapılmaksızın ve mümkün olduğu ölçüde güzergah birleştirmesi yapılarak kullanılacak. İl dışı görevlere zorunlu durumlar hariç resmi taşıtla gidilmeyecek. Bu taşıtlar; özel işlerde, tatil günlerinde ve personel servis aracı olarak kullanılmayacak, hiçbir makam, birim ve şahsın kullanımına tahsis edilmeyecek.
MOTOR HACMİ 1600 CC ALTINDA OLACAK
Genelge kapsamında satın alınmasına izin verilen taşıtlar, kullanım süresi ve maliyet analizleri dikkate alınarak, en ekonomik yöntemle temin edilecek. Hizmet aracı olarak kullanılacak taşıtlarda baz veya standart donanımlı, yerli ve elektrikli, binek ve station wagon cinsi taşıtlarda 1600 cc ve altındakiler tercih edilecek. Taşıtların verimli kullanımı plaka bazında takip edilecek ve düzenli olarak kayıt altına alınacak.
YENİDEN KİRALANAMAYACAK
Genelgedeki diğer detaylar şöyle:
* Cumhurbaşkanlığı’na 10, bakanlar, genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları, valiler, rektörler ve diyanet işleri başkanına 1’er makam aracı tahsis edilecek.
* Ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecek, ihtiyaç fazlası taşıtlar ise tasfiye edilmek ya da ihtiyacı olan kurumlara devredilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilecek.
* Hizmet alımı suretiyle kullanılan mevcut taşıtlar, sözleşme süresi sonunda izin alınmadan yeniden kiralanmayacak.
* Makam aracı olarak tahsis olunan taşıtlar hariç, bütün taşıtlarda ‘Resmi hizmete mahsustur’ ibaresi yer alacak.
- Bakan Memişoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulundu
- Babasını dövmek için boks öğrendi! Gazetelere 'örnek boksör' diye haber oldu
- MSB duyurdu! Pençe-Kilit bölgesinde silah ve mühimmat ele geçirildi
- Rusya: Harkiv ve Donetsk’te 2 yerleşim birimini ele geçirdik
- Erzurum'da çığda hayatını kaybetmişti: Milli judocu Emre'ye son veda