Lahmacunu 2 bin TL'ye satan düşünsün! Yunan adalarında tatilin maliyeti ne?
Yunanistan’ın Türk vatandaşlarına Ege’deki 10 ada için, kapıda 7 günlük turist vizesi vereceğini açıklamasının ardından, turizm sektörü hareketlendi. Bu karar, son yıllarda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine tatile gitmek isteyip de Schengen vizesi alamayan vatandaşları oldukça heyecanlandırırken, turizm sektörünün temsilcilerini ise kaygılandırdı. Zira sektör uzmanları son yıllarda fiyatlar nedeniyle şikayet eden yerli turistin tercihinin Yunan adalarına kayabileceğini öngörüyor. Yunan adalarına talebin yüzde 50 artabileceğini öngören sektör temsilcileri yerli işletmelerin de fiyatları aşağı çekebileceğini söylüyor.
HÜLYA ÇAYLAK
Yunan adaları Türk vatandaşların hem beklentilerini karşılaması hem de yakın olması nedeniyle öncelikli olarak tercih ettiği yerler arasındaydı. Hatta Türkiye’den Yunanistan’a giden ziyaretçi sayısı 2017 yılı itibarıyla 921 bin kişi ile en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Pandemi sonrası her ne kadar bu rakam 600 binler düzeyine gerilese de sektör temsilcileri bu yıl Türkiye’den Yunanistan’a giden turist sayısının yüzde 50 oranında artmasını bekliyor. Uzmanlar bu durumdan en çok Ege’deki butik otellerin etkileneceğini belirterek, geçtiğimiz yıllarda çokça şikayete de maruz kalan Bodrum ve Çeşme’deki otellerin ve restoranların fiyat politikasını değiştirmek zorunda kalacağını vurguluyor. Bu kararın Antalya’daki her şey dahil otelleri ise etkilemeyeceği öngörülüyor.
10 ADA DAHİL EDİLDİ
Kapıda vize uygulamasının tek girişli ve 60 Euro olması bekleniyor. Türk vatandaşlarının 7 günlük vize uygulamasıyla ziyaret edebileceği adalar şunlar: Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Leros, Kalimnos, Kos, Simi, Rodos ve Meis.
DAHA ÖNCE 6 YUNAN ADASINDA GEÇERLİYDİ
Pandemi öncesinde Yunan Adaları için Türk turistlere 15 günlük kapıda vize uygulaması sağlanıyordu. Bu vize tek ya da çift giriş hakkı doğrultusunda, en fazla 15 günlük veriliyor ve uzatılamıyordu. Yunanistan’a ayrıca seyahat gerçekleştirmeyi düşünenlerin Schengen başvurusu yapmaları gerekiyordu. Bu vize seyahat acenteleri aracılığıyla temin ediliyordu ve 4 gün önceden başvuru yapılması gerekiyordu. Daha önce bu vizeyle 6 Yunan adasına (Rodos, Kos, Midilli, Meis, Sakız, Sisam) girilebiliyordu ve sadece yaz sezonu için geçerliydi. Her ne kadar yeni anlaşmanın detayları belli olmasa da uygulamanın 10 adayı kapsadığı ve tüm yıl boyunca geçerli olacağı açıklandı. Dolayısıyla alınan yeni kararla kapıda vize uygulamasına bazı yenilikler getirilmiş oldu.
MALİYET AVANTAJI SUNUYOR
30 EURO
Konaklama ücretleri adalara göre değişiklik gösterse de tek gecelik kişi başı konaklanan fiyat.
15-20 EURO
Yunan adalarında yemek için ayrılan günlük harcama.
30-80 EURO
Türkiye’den gideceğiniz rotaya göre feribot fiyatları.
3-5 EURO
Toplu ulaşım için adada günlük ödenecek miktar.
GÜZEL BİR ALTERNATİF
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Türkiye’den Yunanistan’a giden ziyaretçi sayısındaki en büyük engel vize konusunda yaşanan sıkıntılardı. Dolayısıyla bu vize kolaylığının turizm hareketini destekleyeceğini ve Yunan adalarına giden ziyaretçi sayısını arttıracağını düşünüyoruz” dedi. Yunan adalarının Ege’deki destinasyonlara güzel bir alternatif oluşturduğunu belirten Tatilsepeti CEO’su Kaan Karayal, “Adalar Antalya’nın her şey dahil otellerinin alternatifi olamaz ama Ege’deki oda kahvaltı hizmeti sunan butik otellere bir seçenek olacaktır” diye konuştu.
HER ŞEY DAHİLLE YARIŞIYORDU
Yapılan anlaşmanın fiyatların dengelenmesine de neden olabileceğini belirten Kaan Karayal, “Gerekli rekabet ortamı oluşacaktır. Tabii Yunan adalarındaki hiçbir otel bizim 5 yıldızlı tatil köylerimizin alternatifi olamaz. Ama özellikle Bodrum ve Çeşme’deki oteller fiyat politikasını değiştirmek zorunda kalacak. Çünkü oda-kahvaltı fiyatları neredeyse her şey dahil otellerin fiyatlarıyla yarışıyordu” diye konuştu. Tatilbudur CEO’su Onur Otruş ise “Biz Samos ve Midilli başta olmak üzere kapı vizesi ile gidilebilecek adalara yönelik çalışmalarımızı artırarak kapasitemizi 10 katına çıkardık. Sezonun başlamasıyla yoğun ilgi olacağını düşünüyoruz” dedi.
2 KATTAN FAZLA ARTACAKTIR
Yunan adalarındaki tatilin Bodrum’daki otellerden daha uyguna gelebildiğini Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran “Geçen yıl Yunanistan’a 10 bin turist götürdük, gidenlerin yüzde 40’ı adaları tercih etmişti. Bu sayı 2 kat artacak” diye konuştu. Royal Caribbean Türkiye Genel Müdürü Alper Taşkıranlar ise “Adalar turiste iyi yemek iyi deniz sunuyor. Yurtiçindeki yüksek fiyatlar devam ederse Türk turizmcilerin pazar payı azalır” dedi. Celestyal Cruise Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz, “Aracı kuruluşlar vize için 120-200 Euro hizmet bedeli alıyor. Kapıda vize daha tasarruflu” diye belirtti.
‘2 BİN LİRAYA LAHMACUN’ DEVRİ BİTİYOR MU?
VATANDAŞ TAVRINI KOYDU
Alınan kararın ardından her yıl oldukça konuşulan ‘2 bin liraya lahmacun’ konusu tekrar gündeme geldi. Özellikle Bodrum ve Alaçatı yeme-içme konusundaki pahalılıklarıyla tatilcilerden tepki almıştı. Vatandaşlar yapılan anlaşma sonrası sosyal medyadan tepkilerini “1 liralık suyu 50 liraya satanlar düşünsün”, “750 lira şezlong parası vermeyeceğim” diyerek dile getirdi. Sektör uzmanları ise kararın sektörü nasıl etkileyeceğiyle ilgili fikir birliğine varamadı. Bazı uzmanlar vatandaşların ucuz olması nedeniyle Yunan adalarını tercih edeceğini belirtirken, bazıları da bu bölgelere gelen turistlerin zaten belli bir maliyeti karşılayabildiğini ve bunun değişmeyeceğini söyledi.
A PLUS ZİYARETÇİ VURGUSU
Bodrum’da yer alan Mivara Luxury Resort&Spa Genel Müdürü Mete Üsküdarlı, “Enflasyonu durdurma yönünde alınan kararlar ve kurda 3-4 aydır süren dengelenme, maliyetleri kontrol altına almamızı sağladı. Bu devam ederse fiyatlara da olumlu yansır” dedi. Bodrum’da normalde Türk ve yabancı ziyaretçilerin eşit olduğunu anlatan Üsküdarlı, “Ama bu yıl yabancı turist pahalılığı kabul etmedi. Dolayısıyla yüzde 60 yerli, yüzde 40 yabancı turist vardı. Alınan kararla Yunanistan ivme kazanacak olsa da Bodrum’un ayrı bir yeri var. Buraya gelen A plus ziyaretçi yine gelecektir” diye konuştu.
AKARYAKIT, ALKOL, YEMEK UCUZ
Kararın Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Kuşadası esnafı için çok da iyi olmadığını belirten Bodrum Türkbükü’ndeki Miam Restoran’ın İşletme Müdürü Uysal Yaltı, “Zaten pandemiden önce bir yat turizmi oluşmuştu. Bütün tekneler yazı Yunan adalarında geçiriyordu. Bunun nedeni tabii ki maliyetti yani akaryakıt, alkol, yemek ucuzdu. Uzun yaz tatilleri için oldukça idealdi. Pandemi sonrası özellikle son 2, 3 senedir Yunan adalarına giriş zorlaştığı için tekne turizmi Türkiye’de kalmıştı. Bizim pahalılığımızdan şikayet eden çok misafirimiz vardı” diye belirtti.
YARI FİYATINI ÖDÜYORLARDI
Alaçatı ve Bodrum fiyatlarıyla ilgili vatandaşlardan oldukça şikayet aldıklarını belirten Alaçatı Port Hotel İşletme Müdürü Berrin Pehlivan ise “İnsanlar vizeli gittikleri halde bu yaz Yunanistan’a yönelmişlerdi, çünkü aynı şeyleri yiyip yarı fiyat ödüyorlar. Dolayısıyla Türklerin bu anlaşma sonrası adalara yöneleceğini düşünüyorum. Alaçatı bu yaz zaten oldukça zor bir sezon geçirdi. Fiyatlar bu şekilde olursa önümüzdeki yaz da sezon kötü olur diye düşünüyorum” dedi.