EkonomiKasada fiyat farkına dikkat!

Kasada fiyat farkına dikkat!

Paylaş
Kasada fiyat farkına dikkat!

Market ya da kıyafet alışverişlerinde tüketiciler alacağı ürünün raf ve etiket fiyatını kontrol etse de bazen kasada daha yüksek bir fiyatla karşılaşabiliyor. Son dönemde sıkça görülen bu durumda tüketici ürünü rafta gördüğü düşük fiyattan almak isterken, işletmeler buna izin vermiyor. Peki yasa bu konuda ne diyor? Bu gibi durumlarda vatandaş ne yapmalı? İşte detaylar...

Son dönemde yaşanan fiyat artışları alışverişte bazı karmaşalar yaşanmasına neden olmaya başladı. Özellikle bazı ürünlerde sıklıkla gerçekleşen fiyat değişimi, ürünün etiketinin de sürekli değiştirilmesine neden oluyor. Ancak bazen ürünün üzerinde eski etiket unutulabiliyor. Aynı durum market raflarında da geçerli. İşletmeler kendi sistemlerinde ürünün fiyatını yeniliyor ama raftaki fiyatı güncellemeyi unutabiliyor. Ürünün eski fiyatlı etiketini gören vatandaşlar ise ürünü o fiyattan yani daha uyguna almak isteyince ortalık karışıyor.

Haberin Devamı

KOLAY OKUNACAK ŞEKİLDE OLMALI

Öncelikle 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre, perakende satışa arz edilen malların üzerine tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatını gösteren bir etiket konulması zorunlu. Kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde olması gereken bu etikette, malın üretim yeri ve ayırıcı özellikleri de belirtilmeli. Öte yandan etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması da zorunlu.

TÜKETİCİ LEHİNE OLAN GEÇERLİ

Fiyat konusuna gelirsek, perakende satışlarda etikette yazan fiyat neyse odur. Kanuna göre de ürünün etiketinde yazan fiyatla kasada görünen fiyatı farklıysa, tüketici lehine olan fiyat geçerlidir. Yani aslında Tüketici Kanunu, ürünün üzerinde eski yani daha düşük fiyatlı bir etiket olması durumunda, vatandaşın bu ürünü, güncel yani pahalı fiyat üzerinden değil, eski yani daha düşük fiyat üzerinden satın almasına olanak tanıyor. Ancak uygulamada durum pek de böyle olmuyor.

Haberin Devamı

VATANDAŞLAR HAKLI OLARAK DERTLİ

Konuyla ilgili şikayetlerini dile getiren vatandaşlar, yapılanın suç olduğunu söylemelerine rağmen “Bir tane ürün için mi bu kavgayı veriyorsunuz?” gibi cevaplarla karşılaştıklarını anlatıyor. Hatta “Fiyat akıyor, yapacak bir şey yok” cevabı alan da var. Kimisi de etiket fiyatı 350 lira olan ürüne, kasada 429 lira dendiğini ve ilgililerin “Etiket yanlış basılmış” dediğini anlatıyor. Hakkını bilen vatandaşlar ise tüketici hakları gereği ürünün üzerindeki fiyattan satış yapılması gerektiğini hatırlatsalar bile satılmadığını ve “İstediğiniz yere şikayet edin” dendiğini söylüyor.

BROŞÜRLERDE DE HATA OLABİLİYOR

Etiket ve kasa fiyatı uyuşmazlığına sıkça rastladıklarını belirten Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, “Tüketici bir mal veya hizmeti satın almak için kasaya gittiğinde kasadaki fiyat, raf ya da etiket fiyatından yüksekse, düşük olan fiyat uygulanmalı. Aynı uygulama, tanıtım broşürleri ya da reklamlardaki ile kasa fiyatları arasındaki farklılıklarda da geçerli” dedi. Küçük, “Genelde işletmeler sistemlerine yüksek fiyatı giriyorlar ama etiket basma ve raf fiyatını değiştirmede aynı hıza ulaşamıyorlar. Sorun buradan kaynaklanıyor” diye ekledi.

Haberin Devamı

FOTOĞRAF VE FİŞLE ÖNLEM ALIN!

Tüketicilerin bu konuda yapması gerekenleri anlatan Küçük, şöyle konuştu: “Öncelikle tüketiciler kasa ile raf fiyatı farklıysa önce kasiyere itiraz etmeliler. Bu şekilde çözülemiyorsa mağaza yöneticisiyle konuşup haklarını talep etmeliler. Bu da olmaz ise aldıkları ürünün raf fiyatının fotoğrafını çekip, varsa fiyatların ilan edildiği reklam broşürünü muhafaza ederek, fatura ya da fişle birlikte aradaki fiyat farkını talep etmek için, ikametgahının ya da alışveriş yapılan mağazanın bulunduğu yer Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyetleri’ne müracaat etmeliler.” 2024 yılı için değeri 104 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda, tüketici hakem heyetine başvurulabileceğini anlatan Küçük, “Başvurular e-Devlet’ten de yapılabilir. Başvuru ücretsiz olduğu gibi bir süre de bulunmuyor. Yani 1 ay sonra da tüketici hakem heyetine başvurulabilir yeter ki ürünün fişi ve raf ya da etiket fotoğrafı saklansın” diye belirtti.

Haberin Devamı

İNDİRİM VARSA ESKİ FİYAT DA OLMALI!

Öte yandan tüketici kanununda indirim hallerindeki etiketin de nasıl olması gerektiği detaylı şekilde tarif ediliyor. Buna göre, indirimli satılan ürünün indirimli satış fiyatı ve indirimden önceki fiyatının etikette gösterilmesi gerekiyor. Aksi takdirde etikette yazan fiyat üzerinden indirim uygulanması gerekiyor. Ürünün asıl fiyatının ispatı ise satıcının yükümlülüğünde.