EkonomiKasım ihracatında petrol ve altın etkisi

Kasım ihracatında petrol ve altın etkisi

Paylaş
Kasım ihracatında petrol ve altın etkisi

Ticaret Bakanlığı kasım ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 3.1 oranında azalışla 22 milyar 291 milyon dolara geriledi.

İthalat ise 2.4 artışla 29 milyar 654 milyon dolara çıktı. Ocak-kasım döneminde ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 artarak 238 milyar 486 milyon dolara çıktı. Buna karşılık ithalat yüzde 6.4 gerileyerek 311 milyar 703 milyon dolara düştü.

Haberin Devamı

FiYATLAR GERİLEDİ

Verileri değerlendiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Kasım ihracatımızda geçen yıl 23 milyar dolarlık yüksek baz etkisi olan ihracat rakamına göre sınırlı bir azalış var” dedi. Bunda enerji ürünleri ve altın ihracatındaki azalışın etkili olduğunu söyleyen Bolat, “Eylül, ekim ve kasımda brent ve ham petrol fiyatları geçen yılki ortalamaların altındaydı. Petrol işleyerek satan bir ülkeyiz. Bu noktada petrol fiyatının düşmesi enerji ihracatının azalmasını sağladı. Ayrıca işlenmemiş altın ihracatımız kasımda yüzde 62 azaldı. Euro-dolar paritesindeki gerileme de ihracatta aşağı yönlü baskı oluşturdu” diye konuştu.

EKONOMİK BÜYÜMEYE KATKI

İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşün bir taraftan ekonomik büyümeye katkı verdiğini, diğer taraftan makro-finansal riskleri azaltarak enflasyonun düşürülmesi sürecini başarıyla desteklediğini belirten Bolat, zorlu küresel konjonktüre rağmen Türkiye’nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın olumlu sonuçlarını almaya devam ettiğini söyledi. Öte yandan Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan ihracatın ocak-kasım döneminde yüzde 4 artığını aktaran Bolat, birliğe yapılan ihracatta 100 milyar dolara yaklaşıldığını anlattı.

Haberin Devamı

OTOMOTİV YİNE BİRİNCİ

En çok ihracat yapılan ülkeleri sıralayan Bolat, “11 ayda ihracatta en çok artış gösteren ülkeler sırasıyla, 2.5 milyar dolarla İngiltere, 1.3 milyar dolarla Suudi Arabistan ve 1.3 milyar dolarla ABD oldu. İhracatın en çok azaldığı ülke ise 3.5 milyar dolarla İsrail oldu” diye konuştu. Ocak-kasım döneminde ihracatta en fazla artış gösteren sektörün 2.3 milyar dolar artışla otomotiv olduğunu söyleyen Bolat, “Bu sektörü 1.1 milyar dolar artışla çelik, 719 milyon dolarla fındık ve mamulleri takip etti” dedi. Bolat, 11 ayda ithalatı en çok artış gösteren sektörün ise 855 milyon dolarla savunma ve havacılık sanayi olduğunu söyledi.

FİNANS MALİYETİ DÜŞECEK

Bolat, ihracatçılara ilave destek ve kaynak noktasında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalışmalar yürüttüklerini bildirerek, şunları kaydetti: “Merkez Bankası’nın yoğun çalışma ve gayretleriyle gelecek yılın başlarında finans maliyetinin düşürülmesi konusunda size olumlu bir haber verme gayretindeyiz. Diğer desteklerimiz de devam ediyor. İhracatı Geliştirme AŞ kefaleti 88 milyar liraya ulaştı. Eximbank’ın verdiği krediler ve ihracat sigorta garantisi 50 milyar dolar ulaşacak. Hazine Maliye Bakanlığı kurumlar vergisinde 5 puan indirim uyguluyor. Yeşil dönüşüme uyum için Responsible/Sorumluluk Desteği başlattık. Firma başına 10 milyon liraya kadar 5 yıl için bu desteği hibe olarak vereceğiz. Önümüzdeki yılda yeni programlar, ihracat teşvikleri açıklayacağız.”

Haberin Devamı